Egzoz muayenesi

 Bilindiği üzere 2007 yılının başlangıcından itibaren Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, motorlu taşıtların egzoz emisyon ölçümlerinin yapılması konusunda özel şirketlere yetki verilmiştir.
 Bakanlıkça belirlenen şartlara uygun şirketlere, yatıracakları bir bedel karşılığı (2008 yılı için 1.750.00 YTL) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi verilmektedir.
 Bu belgeyi alan şirketler daha önce bakanlık görevlilerince sabit istasyon veya gezici araçlarla yapılan ve halk arasında egzoz muayenesi olarak bilinen ölçümleri yapmaktadırlar. 2008 yılı için egzoz gazı emisyon ölçüm ücreti 19.00 YTL olarak belirlenmiştir.
 Bu paranın yarısı (9.50 YTL) bakanlığa, yarısı da ölçümü yapan şirkete kalmaktadır.
 Bir süre önce aracımın egzoz muayenesini yaptırmak için, Samsun – Tekkeköy arasında bulunan ve girişinde kocaman bir afişle “Egzoz Muayenesi Yapılır” yazısı bulunan bir iş yerine gittim. İşyerinin önünde muayenede kullanılan üzerine hortumlar bağlı olan cihazın yanına aracımı parkettim. İçeride camlı kapının arkasında görevli olduğunu düşündüğüm bir kişi vardı. Kafasını uzatıp bana baktı, sonra önündeki gazeteye dönhdü. Bir iki dakika bir görevlinin gelmesini bekledim. Gelen olmayınca araçtan inip içeri gittim.Gazete okuyan kişiye, egzoz ölçümüne kimin baktığını sordum.
 -Abi ben bakıyorum, ruhsatı al gel. Dedi.
 Aractan ruhsatı alıp tekrar yanına gittim. Bir karta tarih atıp kaşe bastı. İmzaladı. Belgeleri bana uzatıp;
 -Abi 17.00 lira. Dedi.
 Parayı çıkarıp verdim.
 -Tamam abi. Dedi.
 Belgeleri alıp araca bindim, istasyondan ayrıldım. Birkaç yüz metre gittim. Ssonra kavşaktan karşı şeride geçip geri döndüm. Tekrar aynı istasyona geldim. Aynı yere aracı bırakıp görevlinin yanına gittim.
 -Benim aracın muayenesi.... derken, görevli;
 -Abi ruhsatı al gel. Dedi.
 -Kardeşim az önce benim aracın muayenesi için aracı görmeden, gereken ölçümü yapmadan, kağıtları imzalayıp parayı aldın. Siz egzoz muayenesini böyle mi yapıyorsunuz? Yerinden kalkmadan, gelenin yüzüne bile bakmadan, nasıl iş bu? Diye sordum.
 -Abi ben tam ölçümü yapacaktım sen gitmişsin. Dedi.
 -Önce ölçümü yapıp, sonuç temiz çıkarsa belgeleri imzalaman gerekmez mi? Sen önce belgeleri imzaladın,. Ya ölçüm sonucu bozuk çıksaydı?
 -Abi senin aracın yeni, sonuç bozuk çıkmaz.
 -Benim aracım 9 yaşında yeni değil, seni ilgili yerlere şikayet edeceğim. Dedim.
 -Aman abi, zaten başka iş bulamadım. Maaş ta almıyorum. Gelen arabalardan alınan ücretten bana komisyon veriyorlar. Burada ciddi muayene yapsam gelen araba sayısı azalır. Çoluğu çocuğu nasıl geçindireceğim. Yapma abi....
 Aslında unutmuştum bu olayı. Ama dün yerel bir TV kanalında Çevre ve Orman Bakanlığı İl Müdürünün egzoz emisyon ölçümü ile ilgili bir konuşmasına rastlayınca aklıma geldi yeniden.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR