DOSYAYI YENİDEN AÇIYORUZ

Probiyotik ve prebiyotikler gündemimizde hala sıcak bir konu. Yararlı bakterilerin faydalarını vaat eden takviyelerle sık sık internette karşı karşıya kalıyoruz ya da reklamlarını görüyoruz. Bu ürünleri satın almadan önce bilmeniz gerekenleri sizinle paylaşıyoruz.
Kalın bağırsak vücut sağlığı için gereken 100 trilyon iyi bakteri içermektedir. Mikrobiyom adı verilen bu materyaller, sağlığın korunmasını desteklerken inflamatuar bağırsak hastalıklarının da önüne geçer. Yapılan araştırmalar, ruh halini düzenleme ve kilo dengesini sağlamada bile rol oynayabileceklerini göstermektedir. 
Her insan doğumundan itibaren kendine özgü mikrobiyomlara sahiptir. Tüketilen besinler sayesinde bunlara yenileri eklenmeye devam eder. 
Bilim yararlı bakterilerin; kardiyovasküler hastalık, kanser, tip 2 diyabet ve diğer birçok hastalığa karşı sessiz bir katil niteliğinde olduğunu kanıtladı.
Yararlı bakterileri mikrobiyoma eklemenin en iyi yolları yoğurt gibi starter kültür içeren gıdalar ve fermente gıdalardır. Bununla beraber piyasada elbette probiyotik takviye ürünler mevcut. Ancak takviyeleri gözden geçirmek ve kendi ihtiyacınıza yönelik olanı bulmak kolay değil. Birçok farklı takviyeyi incelemek ve size uygun olanı seçmek için FİT1001/Sindirim-Probiyotik kategorisine göz atabilirsiniz.
Uzmanlar, probiyotik takviyeleri satın almadan önce içeriğinde dikkat etmeniz gereken iki bakteriden bahsediyor. Bunlar Lactobacillus ve Bifidobacterium. Probiyotik takviyeleri araştırırken bu iki yararlı bakteriyi içermesine özellikle dikkat edin.
Spesifik bakteriler vücutta belirli rolleri alır. Bu nedenle ishal ya da diğer bağırsak sendromları için bir tedavi arayışındaysanız, bunun için belgelenmiş faydaları içeren doğru bakterileri arayın. 
Son olarak, vücudun yararlı bağırsak bakteri üretimini kendiniz destekleyebilirsiniz. Nasıl mı?
Diyetinize bol miktarda liften zengin besinler ekleyin. Tam tahıllı ekmek ve yulaf ezmesinin yanı sıra kuşkonmaz, fasulye, mercimek, soğan, sarımsak ve pırasa gibi besinleri tüketmeye özen gösterin.
Şeker, şekerli besinler, yağlı ve işlenmiş gıdaları sınırlandırın. Bu besinler bağırsaktaki sağlıklı bakteri üretimini engelleyebilir. İşlenmemiş besinleri diyetinize dahil edin.
Uzman desteği almaktan çekinmeyin. Asıl sorunun teşhisi için doktorunuzdan mutlaka destek alın. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR