Semiha Sandıkçı

Semiha Sandıkçı

DERİNLERDEN GELEN FELÂKET

6 Şubat 2023 yüzyılın en büyük felaketi, dünyanın da en büyük felaketlerinden biri olarak tarihe geçti.İki büyük depremin arda arda meydana gelmesi nadir rastlanan bir olay deniyor ve biz bunu acı bir şekilde yaşadık.
  Hiç beklenmedik bir anda, günün ilk saatlerinde yine acıyla açtık gözlerimizi.Buralarda bile hissettik sarsıntının etkisini.Aldığımız acı haber günlerdir yüreklerimizi dağladı, boğazıma düğüm oldu,gözlerimizden yaş oldu aktı.Bütün dikkatimiz gün boyu izlediğimiz haberlere yöneldi.Hayatını kaybedenler acı bir şekilde artan sayılara dönüşürken,göçük altından gelecek bir ses umut oldu, canlı çıkanlara sevinsek de bu buruk bir sevinç oldu.
  Deprem on şehiri dalga dalga vurdu. Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır,Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye,Adana.13 milyondan fazla insan mağdur oldu ama tüm Türkiye etkilendi bu felaketten.Her birimiz oralarda olamasak da farklı şekillerde faydamız olsun diye çabalıyoruz.Hiç bir şey yapamayanın da duaları oralarda.Zaman birlik olma zamanı.
  Soğuk bir yandan, açlık,susuzluk bir yandan, barınma sorunu, hastalık riski hayatta kalanlara büyük sıkıntı yaşatıyor.Bu kadar büyük bir alanı,büyük oranda etkilemesi maalesef insanları aciz bıraktı.Yolları kapanan,ulaşılamayan yerler en büyük sıkıntıyı yaşadı.Buralarda enkaz altında bekleyen canlar,zaman geçtikçe yitti,gitti.
  Söyleyecek çok şey varken,aklın durması,dilin susması bu olsa gerek.Üzüntünün büyüklüğü cümlelere ket vuruyor bazen.Göçük altında küçücük bir bedenin,"üşüyorum baba çok üşüyorum,evime gitmek istiyorum"derken,kendisi görülmez, sadece bu acı sözleri duyulurken,bir babanın ölmüş evladının göçük altından sadece dışarıya çıkmış elini tuttuğuna şahit olurken, akıl susuyor,dil susuyor,kalp ağlıyor.
  Doğal felaketler bizim elimizde değil,takdiri İlahî.Yerin altına müdahale edemeyiz ama yerin üstüne müdahalemiz olabilir.Çok iyi biliyoruz ki Türkiye bir deprem kuşağında.Biz böyle büyük bir depremi Marmara'da beklerken Doğu Anadolu fay hattından yakaladı bizi.Ama insanoğlu ders almıyor.Biz insanlar bu kadar büyük bir felaketi, acıyı bir kaç gün sonra maalesef unutacağız ve eski günlerimize döneceğiz.Olan canından olanlara, yakınını,sevdiklerini kaybedenlere, malından, çatısından olanlara oldu.Onlar uzun süre bunların etkisini yaşayacaklar.
  İflah olmaz insanoğlu ovalara, tarım alanlarına,dere yataklarına inşaat yapmaya devam edecek.Yüksek katları ve depreme dayanmayan binaları dikmeye devam edecekler.İnsanın ne kadar aciz olduğunu, malın mülkün kurtarıcı olmadığını, kâr gördüğünün bir gün onun zararına döneceğini görmesi, anlaması lazım.
  Allah bu felakette hayatını kaybedenlere Rahmet eylesin, kurtarılmayı bekleyen canlara bir an önce ulaşılmayı nasip etsin,şifa bekleyenlere, yaralı olanlara şifa nasip etsin.Evsiz kalanlara , soğukta olanlara,aç olanlara yardım etsin, nimetlerini nasip etsin.Yakınlarını kaybedenlere de sabır versin inşallah.
  Bir daha yaşamayız inşallah diye dua ediyoruz ama gerçekler de yakamızı bırakmıyor.Marmara'da beklenen deprem var ve bizi ne zaman yakalar bilmiyoruz.Umarız buna şu yaşananlardan sonra daha da hazırlıklı oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Semiha Sandıkçı Arşivi

KANIT

18 Aralık 2023 Pazartesi 13:57
SON YAZILAR