Değişebilen Çarşamba!

Hafta sonun Çarşamba insanın sosyal yüzü olan kahvelerde yaptığımız Kürt Türk tartışmasının sonu memleketim olan Çarşamba"ya dayandı ve belediye başkanına yapılan haksızlığa kadar geldi. Denilen o ki başkan Çarşamba adına ne yapabildi. Yiğidi öldür ama hakkında ver demiş atalarımız. Kafanı kaldırıp Çarşambaya bakacaksın değişen bir şey var mı yok mu diye?

Çarşambada ki ada park mevkisini buralara gelen her kez iyi bilir. Benim çocukluğumun ada parkında balık tutar, ırmakta yüzmeye giderdik(tehlikeli olduğunu daha yeni anlıyorum). Gençliğimin, kendimi arama çağlarının ada parkında, içmeye gider ve alayına isyan ederdik. Ama şimdiki ada park"a baktığımızda o çöplük yığını, şarapçı diye tabir ettiğimiz isyankâr gençliğin her türlü kötülüğün, pisliğin merkezi halindeki ada park temiz modern yapısıyla çarşambanın uğrak mekânı haline gelmiş, en güzeli olan da aile mekanı olmuş durumdadır.

Şehre Samsun"dan giriş yapıldığında beri geçe diye tabir edilen batı yakada bulunan otogar, meyhaneler, işyerleri ve köprü altı mekanı çok ucuz ve bayat bir görüntü vermekteydi. Ama Çarşamba adına ne yapabildi denilen o başkan bu bölgeyi meydan, otopark, çevre yolları ve 1000 metrekarelik yeşil alan düzenlemesi ile bir şehir meydanı haline getirdi.

Cumhuriyet"in ilk köprülerinden biri olan Çarşamba"nın sembolü tarihi şehir içi köprüsünü bakıma aldı. Yaklaşık 75 yıl önce yapılan tarihi köprüyü yeniledi. İlçemizin artan nüfus ve trafik yoğunluğu sebebiyle ihtiyaca cevap veremeyen ayrıca bünyesindeki statik deformasyonlardan dolayı ağır tonajlı araçların kullanmadığı eski köprünün güneyine ordinaryüs. Prof. Ali Fuat Başgil köprüsü adında yeni bir köprü yaptı.

Yıldıray Çınar sahil yolu ile Çarşambalı artık yeşil ırmağa daha yakın. Yeni yapılan balıkhaneyle daha modern daha hijyen daha güzel bir görüntüye imza attı. Yeni kurulan canlı hayvan borsası ile hayvan satışları daha düzenli bir hale getirilirken eski hayvan pazarına da üniversiteyi kurdu. Çarşambanın ismini aldığı Çarşamba pazarını daha düzenli daha modern bir hale getirip o eski köhne yapılaşmadan kurtardı. Tarım şehri olan Çarşambaya Karadeniz"in en büyük ve en donanımlı sebze halini faaliyete geçirdi. Çocuk oyun alanları, piknik alanları, içme suyu arıtma tesisleri, katlı otoparklar ve daha sayamadığız ve devam eden bir çok çalışmalar.

 

İştir kişinin aynası lafa bakılmaz. Belki siyaset olarak ters olabilirsin olaylara objektif yaklaşabilmek önemlidir. Bence başkanın yaptığı en önemli çalışması herkesin duyduğu ama kimsenin hikayesini bilmediği Çarşambayı sel altı türküsünün öyküsünü hemşerileriyle paylaşmasıdır. Buradan Çarşambalının fazlalık olarak gördüğü şeker farikası mevkisine yapılan yeni köprüye gerek varmıydı diye sormak isterim. Çarşamba belediye başkanı sn. Hüseyin DÜNDAR"A teşekkür eder hizmetlerinin devamını dilerim. Geçirmiş olduğu ameliyat sonrası acil şifa diliyorum en yakın zamanda sağlığına kavuşur inşallah. Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR