Cuma sabah namazı ve büyük camii;

Samsun BÜYÜK Camii; “Samsun Kalesi'nin camisi olarak Selçuklu komutanlarından Hıdır Bey tarafından miladi 1300 yılında ağaçtan inşa edildi. 1869 yılında Samsun yangınında cami tamamen yandı. Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 9 Eylül 1884 tarihinde bugünkü cami yaptırıldı. Sultan Abdulaziz'in annesi tarafından onarıldığı için Valide Camisi olarak da isimlendiriliyor. Cami kesme taştan yapılmış ve iki minareli olarak hizmet veriyor. Büyük ana kubbe çevresinde küçük kubbeler şeklinde imar edilmiş, kubbe kasnağı dışarıdan sekizgen, içten dairevi olup, bitki ve geometrik şekillerle süslü. Tarihi cami, Hamidiye Camisi, Cami-i Kebir olarak da adlandırılıyor”.

Anadolu"yu ve Karadeniz şehirlerini birbirine bağlayan yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu tarihi camimiz de; tuvalet ihtiyacı ve abdest alırken, Amasya ve Kayseri deki tarihi camilerde olduğu gibi, Temizlik ve bakımının ilgili Belediyeler tarafından yaptırıldığı gibi,

Samsun"un tarihi ve en büyük camii unvanına sahip Büyük Camii TUVALETİ" DE ücretsiz ve 24 saat halkımızın hizmetine sunulmalıdır.

İlk adım ilçesi Ulugazi Camimiz, bu konuda güzel bir örnektir.

İlimiz Samsun"un simgesi sayılan Büyük cami"ye, cuma sabah namazına hiç geldiniz mi? Samsunda ikamet ediyor ve gelemediyseniz, bir şekilde yolunu bulun gelin derim.

Samsun"un çeşitli mahalle ve uzak yerlerinden gelen kalabalık bir cemaatle, hele de namazı Prof Hayrettin ÖZTÜRK kıldırıyorsa, huşu içinde kıldığınız namazın bitiminde Manevi duygular içinde aldığınız hazzı, tarifte zorlanacağınızı zannediyorum. Adeta kutsal topraklardaymış hissi uyanıyor insanda. Namazın ardından Gür ve güzel sesiyle Prof Remzi ATEŞYÜREK hocamız tarafından Okunan Kuran"ı Kerim ve yapılan Türkçe meal ise, daha bir anlam yüklüyor yüreklerimize.

Namaz çıkışı kimi arkadaş guruplarının birbirleriyle tokalaşıp tebrikleşerek birbirlerine sağlık ve mutluluk dilekleri ile ayrılırken, ben 4 yıla yakındır Cuma sabah namazlarını bu şekilde eda ile emekli ve çalışan arkadaşlarımla her hafta bu şekilde kavuşmanın ayrı bir mutluluğunu yaşıyorum.

Böyle bir atmosferin akabinde Hayırsever iş adamı A.KURUMAHMUTOĞLU "NUN üstlendiği sabah kahvaltısına katılan İl müftümüz Osman Şahin, OMÜ öğretim görevlisi Prof Nazmi Polat, Prof Remzi Ateşyürek Prof Mustafa Zeki Terzi, Prof şahin Köktürk, Prof Hayrettin Öztürk, Atakum ilçe müftüsü Adem Sayılır, Hacı Hatun cami imamı Ali Yüksel, il vaizlerinden Nizamettin Bayraktar ve cami cemaatinden insanların katılımıyla gerçekleşen kahvaltıda sunuculuk yapan Büyük Cami İmamı Sadık BALCI bey başta olmak üzere, Cuma hutbesiyle alakalı konuların ve ya “insan, İslam ve toplum yaşayışını” ele alan konferans niteliği taşıyan konularda 3 er dakikalık konuşmalarla insanlarımızın bilgilenmesinde ve aydınlanmasında emeği geçen yukarıda isimlerini saydığım çok değerli ilim adamlarımızdan istifade edebilmenin mutluluğunu yaşayan biri olarak; Allahtan sağlık ve mutluluk diler, insanımıza böyle bir hizmet sunan değerli işadamı Sayın A.KURUMAHMUTOĞLU gibilerinin sayılarının artmasını dilerken, böylesi güzel bir organizasyonda emeği geçen tüm insanlara saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İhsan İde Arşivi
SON YAZILAR