ÇAYIN EN SEVİLEN HALİ

Bergamot, dört metreye kadar uzayabilen ve limona benzeyen yeşil-sarı meyvelere sahip bir ağaç türüdür. Bergamot daha çok Batı Hindistan'da yetiştirilse de Doğu Akdeniz'de bulunan Adana, Hatay ve Mersin illerinde de yetiştirilmektedir. Kendine has kokusu ile diğer çaylar arasından fark edilmesi kolaydır. Bergamot çayı kokusu ve tadı ile en sık içilen çay çeşitlerinden biridir. Arı balsamı veya oswego çayı olarak da adlandırılan bergamot çayını dünyanın her yerinde tüketilmektedir.
Bergamot çayı sıcak veya soğuk olarak içebilir. Özellikle şişkinlik ve mide ağrısı gibi vücuda birçok faydası vardır.Yapılan bir araştırmaya göre, aşırı miktarda bergamot çayı tüketiminin bulanık görme ve  kas krampları gibi komplikasyonlara sebep olduğu gösterilmiştir. Bu sorunlar, bergamot çayının potasyumun emilimini engelleyen bir bileşik içermesi nedeniyle ortaya çıkabilir.
Bergamot çayını her gün tüketen kişiler 5-6 gün tükettikten sonra 1 hafta ara verilmesi önerilir. Aynı zamanda günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketimi adet düzensizliği başta olmak üzere uykusuzluk, mide bulantısı, , ishal ve kalp ritmi gibi sorunlara yol açabilir.
Bergamotlu siyah çay, vücuttaki demirin emilimini engelleyebilecek tanen olarak adlandırılan bileşikler içerir. Düzenli olarak çay içen ve demir eksikliği bulunan kişilerin, çayı besinlerden alınan demir miktarını artırmak için öğün aralarında tüketmesi önerilir.
Bergamot çayının içerisinde bir miktar kafein bulunur. Bu miktar az olsa da yüksek miktarda bergamotlu siyah çay tüketimi vücuda alınan kafein miktarını artırır. Vücuda yüksek miktarda kafein alımı sinirlilik, endişeli ruh hali ve gerginlik gibi sorunlara yol açabilir. 
Bu şekilde 10 dakika kadar demlenmesi için bekletilir. Daha yoğun bir aroma elde etmek için bu süre uzatılabilir. Daha az bir aroma için ise demlenme süresi için 5 dakika idealdir. Bergamotlu siyah çayı demlendikten sonra süzülür. Tatlandırmak için limon veya bal eklenebilir.  
Çay suyunu kaynadıktan sonra bir süre dinlendirmek, bergamotlu siyah çay demlemenin püf noktalarından biridir. Kaynayan suyu bir süre bekletmek ve daha sonra çayın üzerine eklemek çayın lezzetini bozmadan demlemeyi sağlar. Çay demlemek için ideal su sıcaklığı 90 ila 95 derecedir.  
Bergamotlu siyah çayın vücuda çeşitli faydaları bulunur. Bergamotlu siyah çay tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda antioksidanlar içerdiği  için vücuda zarar verebilecek serbest radikallerden kurtulmaya katkı sağlar. Bu, bağışıklık sistemini güçlendirmede rol oynarken aynı zamanda da cilt sağlığına iyi gelir.
Bergamotlu çay içerken aşırıya kaçmamaya dikkat edilmelidir. Günlük düzenli olarak siyah çayla birlikte ya da sade olarak tüketen kişilerin günde 4-5 fincanı geçmemesi önerilir. Bergamotlu çayın aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar arasında adet düzensizlikleri, uyku problemleri, mide bulantısı, ishal ve kalp ritminde bozulmalar yer alır.  Bu nedenle de düzenli ilaç kullanan kişiler, kronik hastalıklara sahip olanlar, hamileler ve emziren kadınların bergamotlu siyah çay içmeden önce bir uzmana danışmaları gerekmektedir. 
Bergamotlu siyah çayda bulunan narenciye özü, kilo kontrolünü destekleyici   etkilere sahiptir. Narenciye özü asidik yapısı sayesinde vücudun doğal metabolizmasında kasları korunmasına ve kaloriyi serbest bırakarak kilonun azalmasında rol oynar. Bununla birlikte bergamot çayı içerdiği bileşenler sayesinde yağ yakma sürecini uyarır. Aynı zamanda vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına katkıda bulunur ve vücutta detoks etkisi yaratır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR