CAMİLER HAFTASI....

1-7 Ekim tarihleri arasında "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" kutlanmaktadır. Din görevlisi arkadaşlarımızın bu haftasını kutlar, hayırlara vesile olmasını Allah'tan niyaz ederim. 
       Camiler medeniyetin beşiği, din görevlileri de mimarıdır. Aziz milletimiz camilerin ve Kur 'an kurslarının ihya ve imarı için çok gayret göstermişlerdir. 
        Rahmet ve bereketin menbaı olan cami ve Kur'an kurslarının insanlar için hizmete dönüşmesi; din görevlisi arkadaşlarımızın gayret, muhabbet ve fedakârlığı ile gerçekleşmektedir.  
       Bu vesile ile; camileri imar eden milletimizin camiler haftasını, camilerde millete hizmet için  fedakârca gayret gösteren din görevlilerinin haftasını tebrik ediyorum. 
        Cami cemaati din görevlilerini, din görevlileri de cemaatlerini kucaklamalı, birbirlerine sahip çıkmalıdırlar. Milletimizin birliğini sağlayacak ilk adres camiler, ilk güvenilecek insan da din görevlileridir.  
        Bu değerler buharlaştırılmamalıdır. Başta din görevlileri ve cami cemaati olmak üzere, milletimiz bu değerlerine sahip çıkmalıdır.
        Camilerin medeniyetimizdeki yeri ve önemi, bu haftanın en çok konuşulacak sohbet konuları arasında yer alacaktır. Zira, İslâm medeniyetinin oluşması ve oluşturulması camiden başlamıştır. 
        Daha önce adı Yesrip olan Medine'nin, bu ismi alması İslâm medeniyetine ilk adımın atıldığı yer olmasındandır. 
        Medine'nin medeniyet şehri olmasına vesile olan da Mescid-i Nebevinin Medine'nin merkezini oluşturmasındandır.
        Mekke'den Medine'ye hicret eden Peygamberimizin ilk işi, daha Medine'ye girmeden, hatta yolculuk yorgunluğunu atmadan mescit yapmak olmuştur. 
        Kuba Mescidi, Peygamberimizin de bizzat çalışarak yapımına fiziki katkı sağladığı, İslâm medeniyetinin ilk basamağı olmuştur. 
      Aynı inanca sahip, aynı bölgede yaşayan müslümanların toplanma adresidir camiler. Fonksiyonları itibariyle camiler; toplumun sosyal, ekonomik, siyasi ve mali konularının da belirlendiği mekânlardır. 
      Günümüzde, asli fonksiyonlarını yapmaktan büyük ölçüde uzaklaşmış, sadece ibadet yapılan mekanlar haline gelen camiler; toplumun dejarz olacakları, terapi bulacakları, huzurlu olacakları ortak mekânlar halindedir. 
      Peygamberi dönemin mescidi, günün bütün meselelerinin de çözüm merkezi olmuştur. Devlet ve millet mescitte buluşmuş, milletin sorunlarını devlet camide öğrenip çözüme kavuşturmuştur. 
      Bugün toplumun ihtiyacı olan sorunlar için ayrı ayrı kurumsal yapılar oluşturulduğu için camiler ibadet merkezine dönüşmüştür. 
     Her ne kadar, her sorun için kurumsal bir yapı varsa da, camilerin toplumun ortak mekanları olarak asli fonksiyonlarına uygun hale dönüştürülmesi, günümüz medeniyetine de büyük katkı sağlayacaktır. 
     Camiler; sadece namaz kılınan ve yaşlıların kendilerine rahatlama ve huzur mekanı buldukları yer olmaktan çıkmalı, meşru  toplumsal fonksiyonların karar ve harekât merkezi haline gelmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR