Cami Yıkılacak... Kilise onarılacak mı?

 

İlkadım ilçesi,Çay mahallesi,bilindik adı SÖĞÜTLÜ BAHÇE'nin Büyükşehir Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında gecekondular yıkılmıştı.Geriye sadece Söğütlübahçe Camii kaldı.

Mahallede1964 yılında, 9 ay kadar kiracı olarak oturmuştuk.Mahalleyi ve camii çok iyi bilirim..Camiin hangi şartlarda yapıldığını dün gibi hatırlarım.

Camiler genelde hayırsever insanların katkısı ,vatandaşların nafakalarından ayırdıkları sadakalarla yapılmaktadır.

Gazete haberine göre Büyükşehir yetkilileri “Camiin yıkılacağı ,TOKİ ile varılan görüşmelerde Atatürk bulvarına “anayola” yakın bir yere mescit inşa edileceği” bilgisini vermiş.Oysa,Cami Derneği ve vatandaş ,camilerinin yıkılmamasını istiyorlar.Topladıkları 2 bin imzayı Devletin yüce katlarına göndermişler.

“Büyükşehir Belediyesi tabii -Başkan Yusuf Ziya Yılmaz-cami yıkılırsa yerine cami yapamaz.Yapmaz!.Samsun Belediyesi ”Kemal Gül'den sonra, bu hizmet bir daha yapılmadı.K.Gül,yaptı da başı beladan kurtulmadı.Adliye koridorlarında Vesayetçilerle , ”uçkur delileri” yle az mücadele etmedi.Gerçek anlamda “ halka hizmet ibadettir.”ilkesi Samsun Belediyesi'nin hizmet sloganı olmuştur.O devir kapandı.

Şimdiye gelince Büyükşehir ne isterse ,ne derse o olur.Gerisi vızıltı.

Mobil Santral nasıl kök saldı.Kaldırılması için önde gidenler,yeni kimlik kazandılar.O yerinde kaldı.Fırsat ellerine geçince unutturdular.Suçu başkalarına atarak prim yaptılar!..

Batı parktaki ”Yelken kulübe “tahsis edilen yere karşı çıkıldı ne oldu?Olan Necmi Akkoyun ve ekibine oldu.İlk seçimde saf dışı oldular.Üstünlerin dediği oldu.Veren el, alan elden üstündür ya!.

Raylı sistem ha keza!Koparılan fırtınayı bilmeyen var mı?“Hava ray sistem ” zarar ediyormuş? Belediyenin inadı yine galip!...

Yabancılar Pazarı, Dolmuşcular, Üni.hattı şöför esnafını mağduriyetleri,Çarşamba/Terme minibüsleri yolları işgal etti,eylem yaptılar sonuç Büyükşehir'in ,Başkanı' ın dediği oldu.

Samsun'dan Doğu'dan Batı yönüne,il ve ilçelere bir vasıta ile gidebilirsi ;ama, Tekkeköy'den Taflan'a,Canik'ten Ballıca'ya tek ulaşım aracı ile gidemezsin.Neden?

Herkes şikayetçi!Herkes sorunun mağduru.Köşe bucak gıybet ederler,ama ,hep Büyükşehir'in –Başkan'ın-dediği olur.Göreceksiniz,”Canik'de yapılması planlanan viyadük”'meselesi de Başkanın istediği doğrultuda olacaktır.O yüzden merak bile etmiyorum!

Şimdi , Söğütlübahçe camii'nin yıkılmaması için kapı kapı imdat arayanlar ya ,öncekiler gibi yollara düşüp,Belediye binası önünde eylem yapanlar gibi susacaklar. çok geçmez tansiyonları düşecek, asabiyetleri dinecek,”yarın seçim olsa yine Yusuf Ziya Yılmaz “diyecek!.Nedeni belli!..Başkan,İşini iyi biliyor.Mesleğini iyi yapıyor.İnsanları yönetme sanatında uzman,toplum psikolojisinden çok iyi anlıyor.Kriz yönetiminde bir numara…

Onca olumsuzluklara karşın hiç adı geçiyor mu?O yüzden Çay mahallesine geçmiş olsun.!

Karşıyaka mahallesinde yola giden” Belediye-evleri camini” göz önüne alsınlar.Yıkıldı! Vatandaş (2006 da)bir üst sokağa, kendi parası ile yenisini yaptı.Benim tavsiyem hiç gecikmeden yenisi için pamuk eller cebe!.

Çok bastırırlarsa onlara diyecekler ki ,50/100 mt.yakınında “Bahçelievler Camii” var.. lıçdede camii” var. Yeniye gerek yok.Cami yerine Mescit'e izin çıkarsa ;öpüp başlarına koysunlar.Belediyeden tek kuruş çalışmaz.Ha.yerin “rantiyesine” gelince, o hesap size düşmez!…Düşürmezler!Sizin boyunuzu aşar canım!.

Gelelim , “Kilise Onarı” meselesine!.Tekkeköy Belediye başkanı Hayati Tekin,iki eski,metruk kilisenin onarımı için İl Genel Meclisinden karar çıkartır.Hem de AKP'li üyelerin oylarıyla…Adamcağıza günlerdir demediklerini bırakmadılar.

Hani.Başkan tanınmasa, adı “ Kiliseci Başkan”a çıkacak..Yav.Adam bir kere Evlad-ı Fatihan neslinden.Kökünden koparılıp,zulme uğramış bir mübadil aileden..Üstelik Hacı,”gizli ellerle” ne işi olur!”Deneyimli siyasetçidir.Çevresinde sevilip/sayılır.Yeri geldiğinde fincancı katırlarını ürkütme pahasına sözünü esirgemez.Son sözünü ,önceden söyleyen,dümdüz bir adamdır.Şaibesiz,lekesiz bir adamdır.Başkanlığını yaptığı Kutlukent beldesindeki hizmetleri ortada.

Tekkeköy'e yabancı turist çekebilmek için ,metruk bir kiliseyi onararak belki de ilçeye bir Müze,bir Kültür Sanat Merkezi konseptinde hizmet yapabilme uğraşındayken,eleştirilerin sağduyudan uzak,niyet okumaya yönelik olduğu görülmektedir..

Kendi partilisinin eleştirisini kişisel hesaplaşma olarak algılarım.Karara olumlu oy verenlerin suskunluğu ise şark kurnazlığı olarak görürüm.

Ama,onarımı kastederek öküz altında buzağı görenler ”Görünmeyen bir elin Hıristiyan kültürünü yeşertme çabası olarak nitelendir(il)me(si)doğru bir tespit değildir.Aynı şekilde hedef gösterildiği kaygısına kapılan Başkan'ın “Korkacak değiliz çıkışısert ve gereksiz bulduğumu söylemek isterim.

Bir düşünelim.Başkan yeni bir kilise mi inşa ediyor?.Oraya Papaz mı atayacak?.Kiliseye Cemaat mi ithal edecek?.Haç dikip ,çan takıp,Zangoç mu görevlendirecek?.

İnsafsızca eleştirenlerin yolu Atakum' dan hiç geçmez mi?AGAPE nin ne olduğunu bilmezler mi?Atakum' dan Partisinden Başkan seçilen Metin Burma,-haşa- H…… cemaatin oyları ile mi seçildi?

İlkadım İlçesinde asırlık İtalyan Katolik kilisesi var.Tövbe haşa-İlkadım Hıristiyanlaştı mı?..

Akdamar'da,Sümela'da ayinler yapılıyor.Gıkları çıkmıyor.Patrik Bartolemeos efendi kemençe eşliğinde karşılanıyor…horonlar tepiliyor.Kimsenin aldırdığı yok.”Gizli eli” Tekkeköy'de arayanlar burnumuzun dibinde ne işin var ,diye sorgulamıyor!

Göz ,kez , arpacık Tekkeköy'ü gösterince yer yerinden oynuyor…

Bir çağrım var kilise karşıtlarına! Kurtaralım şu Söğütlübahçe Camiini yıkımdan …Kilise'ye inat!Hem dünyamız ,hem ahretimiz ihya olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR