Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Berberin her derde deva

Berberin, Berberis vulgaris, altınmühür, altın iplik, Oregon üzümü, phellodendron ve ağaç zerdeçal gibi bazı bitkilerde bulunan bir maddedir.

Berberin, tadı acı ve sarı renkli bir maddedir. Belirli kalp rahatsızlıkları olan kişilere fayda sağlayabilecek şekilde kalp atışını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bakterileri öldürebilir, vücudun kandaki şekeri nasıl kullandığını düzenlemeye yardımcı olabilir ve şişliğin azalmasına destek olabilir.

Berberin binlerce yıldır Çin ve Ayurveda tıbbının bir parçası olmuştur. Vücutta çeşitli şekillerde çalışır ve vücut hücrelerinde değişiklikler yapabilir. Berberin üzerine yapılan çalışmalar, diyabet, obezite ve kalp sorunları da dahil olmak üzere çeşitli metabolik sağlık koşullarını tedavi edebileceğini göstermiştir. Ayrıca bağırsak sağlığını da iyileştirebilir. Berberin güvenli görünmesine ve birkaç yan etkiye neden olmasına rağmen, bir uzmana danışmadan tüketmemekte fayda vardır.

Araştırmalara göre berberinin tedaviye yardımcı olabileceği durumlar şunlardır; Berberin etkili bir antimikrobiyal ajan olabilir. 2022 yılında yapılan bir çalışma, berberinin Staphylococcus aureus'un büyümesini engellemeye yardımcı olduğunu buldu. İnflamasyon, kalp hastalığı ve diyabet de dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşullarında önemli bir faktördür. Araştırmalar berberinin anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu, yani diyabet ve diğer enflamasyonla ilişkili sağlık koşullarının tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Bir literatür incelemesi, berberinin kan şekerini düşürmede plasebodan daha iyi olduğunu göstermiştir. Aynı analiz, berberin ve kan şekeri düşürücü ilaçların bir kombinasyonunun tek başına ilaçlardan daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. 2014 araştırmasına göre berberin, özellikle kalp hastalığı, karaciğer yetmezliği veya böbrek sorunları nedeniyle mevcut anti-diyabetik ilaçları alamayanlar için potansiyel bir diyabet tedavisi olarak umut vaat ediyor.

Başka bir literatür incelemesi, berberinin yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte kan şekerini düşürmede tek başına yaşam tarzı değişikliklerinden daha iyi sonuç verdiğini ortaya koymuştur. Berberinin, vücudun kan şekerini nasıl kullandığını düzenlemeye yardımcı olabilecek AMP ile aktive olan protein kinazı aktive ettiği görülmektedir. Araştırmacılar, bu aktivasyonun diyabet ve obezite ve yüksek kolesterol gibi ilgili sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olabileceğine inanıyor.

Bir başka 2020 meta-analizi, karaciğer enzimlerinde önemli bir yükselme olmaksızın vücut ağırlığı ve metabolik parametrelerde faydalar gösterdi. Bununla birlikte, bilim insanlarının berberinin güvenliğini ve etkinliğini tam olarak belirlemek için daha büyük, çift kör çalışmalar yapmaları gerekmektedir.
Diyabet için berberin almadan önce bir doktorla konuşun. Herkes için doğru olmayabilir ve diğer ilaçlarla etkileşime girebilir.

Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol ve trigliserit seviyelerinin yüksek olması kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Bazı kanıtlar berberinin LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bir incelemeye göre, hem hayvanlarda hem de insanlarda yapılan çalışmalar berberinin kolesterol düşürücü etkileri olduğunu göstermektedir.

Yüksek tansiyon kalp hastalıklarının önde gelen nedenlerinden biridir. Bir literatür taraması, berberinin kan basıncını düşürücü bir ilaçla birlikte kullanılmasının tek başına kullanılmasından daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçları, berberinin yüksek tansiyonun başlangıcını geciktirebileceğini ve geliştiğinde şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR