BENİM ADAYIM KİM Mİ?

Beni bilen bilir,tanıyan tanır.Karnından konuşmam.Siyasi kimliğini gizleyenlerden  değilim. Milliyetçi ve ülkücü kimliğimle –şükrolsun-bu yaşa geldik.Kırk kişiyiz kırkımız da birbirimizi tanır. Tanımayan da bu vesileyle tanımış oldu.O yüzden,MHP'nin siyasi politikalarını gözlemleyen yorumcu olarak,Bu seçimlerde “MHP'den aday adayı ” olarak ortaya çıkan isimlere bir sözüm olamaz.Bunu kendime yakıştıramam.Kamuoyu önünde tartışmam. Ancak. “Benim  Adayda aradığım vasıfları/kriterleri “saymam, böylesi kişiliklerle  yol arkadaşlığı yapmam,tamamen kişisel tercihimdir.

Benim adayım, kavgacı,hizipçi olmamalı.Kanun nizam bilmeli.Hukuk yasa tanımalı.Becerikli olmalı.yeter mi,yetmez.Herkesi -partili partisiz –kucaklamalı.Vatandaşa dokunmalı, göz teması eksik olmamalı.Sadece festivallerde ,özel günlerde ,kalabalık ortamlarda protokol adamı değil,halkın adamı olmalıdır.Tokalaşırken elinin iki yüzünü kullanmamalı, vatandaşın elini sıkarken şaşı bakmamalıdır.

Sözcükleri seçerken makul ve tutarlı olmalıdır.Anlatımı düzgün ve özgün olmalıdır.Devekuşu misali. Deveyi mi tanımlıyor,kuşu mu?Akıcı konuşmalı.Hamaseti,genel kabul örneklerini  bırakmalı,dar alanda laf ebeliğini terk etmeli.”Çok laf yalansız ,çok mal haramsız olmaz” sözüne itibar etmeli. Kısa öz ve vurucu,ikna edici konuşmalıdır.Suçlayıcı,kendini övücü,arkasında olduğunu vehmettiği kalabalıkları ,grupları rehin aldığı izleniminden kurtulmalıdır.Şantaj veya müzakereci baskılarından vaz geçmelidir.Ötekileştirici,kendini evsahibi konumunda takdimden uzaklaşmalıdır.Özel mahrem  konulardan,bel altı imalardan kaçınmalıdır.Tecrübesi,birikimi ile hareket etmelidir.Vatandaşa ders /seminer verir gibi konuşmaktan ,yabancısı olduğu,hiç ilgisi ve bilgisi olmadığı siyasi ögretilerin, sloganik terminolojilerin etkileyici olmayacağını bilmesi gerekir.Sorgulayıcı,yargılayıcı tavırdan, ”Memleket sevdasıİdeolojik dava”yı marjinalize gösteren usluptan, inanç istismarcılığı yaparak  popülarite kazanma stratejisinden vazgeçmelidir.Herkesin oyuna talip olmanın,kitlelere ulaşmanın,toplumsal mutabakayı sağlamanın yolu budur.

 Aday ,sevdiklerini başkaları ile paylaşmalı.Adayın veya taraftarların kendisini sevmesi yetmez.Sevgisini,saygısını herkesle paylaşılmalıdır.

Adayım iki dinleyecek,bir söyleyecek.Ama ,yeri geldiğinde taşı gediğine koyacak.Espritüel olacak. Örnekleri zihinleri kanırtacak.Beyinde iz bırakacak.Her gönüle girecek sözler bulacak. Gözlemlerini akıl ve mantık süzgecinden geçirecek.Sabırlı  olacak.Her önüne gelenle tartışmayacak, aykırı düşünceli ,önyargılı insanların da olabileceğini var sayacak.Siyasete uygun empatiler  kuracak. Seçmenin yaş,cinsiyet,eğitim,toplumsal statü ve sosyo-psikolojik parametrelerini kişilerin algı gücüne göre konu seçimleri yapacak.Ona uygun iletişim dili kullanacak..İnsanların giyim kuşamları, sportif tercihleri,zevkleri,kökenleri,dini referansları mahremleridir.Kişiye özel tercihleridir. Tartışılmaz.Kalıtımsal siyasi tercihler, geleneksel tutumlar,etnik ve mezhepsel  farklılıklar,yaşam kültürlerinin değişkenliği düşünülerek davranış kalıpları geliştirmelidir.

Benim Aday'ım seçilmeye önce kendisi inanmalı.Ailesi,yakın çevresi,partisi ve teşkilatları sahip çıkmalıdır.Kadın ve genç kızlardan oluşan iyi bir ekip kurmalıdır.Bu ,başarmanın yarısı demektir.Seçim mücadelesinde kadınların emeği ve etkisi yatsınamaz.İletişimde,Aday'a ulaşmada engellemeler olmamalıdır. Aday,genç ve enerjik,hızlı, üretken, karizma sahibi olmalıdır. Kendini aşmış, özgüveni yüksek, karakterli,politik liderlik vasfı olmalıdır.

Yaşamı boyunca ideallerinden sapmamış,taviz vermemiş.”Önce Ülkem ve Vatanım(Kentim),sonra Partim ve Ben “ilkesini bağlı aday ve aday adaylar benim birincil tercihimdir.İkili veya grup sohbetlerinde demogoji yapmadan,hikaye masal anlatmadan,geçmişte eşinmeden yapacaklarını, yönetim anlayışını, projelerini açıklamalıdır.Her seçimde silkinerek ,sıçrayarak, ”olursa da olur,olmasa da olur” diye partiiçi demokrasiyi kötüye kullanılmasını  uygun bulmuyorum.Seçim süreçlerini “reklam aracı” olarak kullanmayı da doğru bulmuyorum..

Yönetimde farklılık gösterecek,kalitesi,liyakatı,dürüstlüğü ve üretkenliğini öne çıkmış,hazır ekibiyle -meclis üyeleri ve kurmaylarıyla biran önce meydanlara çıkmalıdır.

Bu kriterlerlerde her kim olusa olsun, yolum kesişecektir.Bu gibilerle yol arkadaşlığı yaparım Benim gönlümde kimseye “ambargo” yoktur.Kine yer  yoktur,benlik yoktur. Aksine sevgi ,merhamet,ahde vefa ve davaya,dostluğa sadakat vardır.Üç kelimeyle  özetlersem,(göz yaşı,alınteri,kan damlası) olmazsa olmaz kriterlerimdir.Özünde ,Merhamet,Emek ve Şehadet vardır. Beğenen  beğenir, beğenmeyen kendi seçimini yapar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR