Ben hakkımı helal etmiyorum!...

Bu büyüklükte bir heyetle Cenevre"ye çıkarma yapan Türk heyetinden hükümet adına Bakan Ömer Dinçer, işçiler adına da Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu birer konuşma yaptı.

Gezi gerilimi yaşandı-Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ile konfederasyon başkanları arasında turistik seyahate dönen gezi öncesinde gerilim yaşandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, seyahat öncesi katılımcı listelerini inceleyen Bakan Dinçer sayının azaltılmasını istedi. Buna rağmen Cenevre"ye götürülen işçi temsilcisi sayısı 47"ye, heyete katılanların sayısının da 83"ye indirilebildi. Türk-İş listesinde yer alan Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, son dakika “gezi” ye katılmaktan vazgeçerek uçağa binmeyince işçi temsilcisi sayısı 46, heyete katılanların sayısı da 82 oldu. İşçi kesimi temsilcisi olarak Cenevre"ye giden 46 kişi arasında ağırlığı Hak-İş ve Türk-İş paylaşırken, Kamu Sen 2, DİSK 5 kişiyle heyete katıldı. Kamu-Sen ve DİSK, kendi temsilcilerinin masraflarını üstlendi. Hak-İş ve Türk-İş konfederasyonları da kendi listelerinden katılan sendika temsilcileri ile danışman ve uzmanların masraflarını karşılarken, Türk-İş listesinden heyete girenler, ayrıca günlüğü 300 dolar harcırah aldı. Cenevre"de en az 5 gün kalanlar böylece 1.500 dolar harcırah almış oldu. Bu ödemelerin tümü işçi aidatlarından toplanan gelirlerden karşılandı.

Toplantılara katılmadılar-ILO toplantısı kapsamında Cenevre"de 46 kişiden başkanlar dışında hemen hiçbiri komitelerde görev alarak katılmadılar. Komite üyesi olarak adları yazılanların hemen hiçbiri bu komitenin toplantılarını tamamlamadı. Bu komitelerde başkanlar dışında konuşma yapan olmadı. Bunun nedeni olarak bilgi veren bir kaynak, “Komite çalışmaları sırasında Türkçe çeviri yok. Birinin yanınıza oturup çeviri yapmasına da izin verilmiyor. İşçi tarafı listesinde yer alanların hemen hiçbiri bu konuşmaları izleyebilecek ve anında yanıt verebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip değil. O toplantılara katılmak zaten bu nedenle hem imkansız hem anlamsız” diye konuştu. ILO toplantılarına milletvekilleri de katıldı. ILO"nun resmi internet sitesinde yayınlanan listelerde de bu bilgi yer aldı. Buna göre Cenevre"ye giden heyette hükümet kadrosunda 6 milletvekili de yer aldı. AKPli vekiller Agah Kafkas, Hüseyin Besli, Hüseyin Tanrıverdi, CHPli Bayram Meral, MHPli Hasan Çalış ve DTPli Sevahir Bayındır da Cenevre"ye gitti. Milletvekillerinin masrafları Çalışma Bakanlığı tarafından ödendi.

ILO toplantısında Türkiye"ye kınama geldi-BU yılki 98. Uluslararası Çalışma Konferansı"nın gündeminde Türkiye"nin de olması başka bir ironi yarattı. Üye ülkelerin onayladıkları ILO sözleşmelerinin gereğini yapıp yapmadıklarının incelendiği Aplikasyon Komitesi"nde bu yıl Türkiye tartışıldı. Türkiye, 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi"nin uygulanması konusundaki ihlaller gerekçesiyle, ILO Aplikasyon Komitesi"nde 184 üye ülkeden ILO sözleşmelerine en kötü uygulayan 26 ülke arasına girdi. Bu listede Türkiye"nin birlikte anıldığı ülkeler arasında Belarus, Kolombiya, Etiyopya, Guatemala, Pakistan gibi ülkeler bunuyor.
82 kişilik heyetin dağılımı
HÜKÜMET: 20 KİŞİ- ILO toplantısında Hükümet, Bakan Dinçer ve büyükelçilik de dahil 14 kişiyle temsil edildi. Bu heyete ayrıca “Konferansa katılan diğer kişiler” başlığı altında 6 kişilik milletvekili listesi eklendi. Bu isimlerin de masrafları Çalışma Bakanlığı tarafından ödendi.

İŞVEREN HEYETİ: 16 KİŞİ- İşveren tarafı ise 16 kişiyle temsil edildi. TİSK başkanlığında temsil edilen işveren listesinde bazı akademisyenler de bulundu. Bu listedeki katılımcıların masrafları da TİSK tarafından ödendi.
İŞÇİ HEYETİ: 46 KİŞİ- İşçi listesi ise 46 kişiden oluştu. Listedeki ağırlığı Hak-İş ve Türk-İş paylaşırken, Kamu Sen 2, DİSK 5 kişiyle heyete katıldı. Hak-İş ve Türk-İş konfederasyonları kendi listelerinden katılan sendika temsilcileri ile danışman ve uzmanların masraflarını karşıladı. Tümü işçilerden toplanan aidatlardan kaynaklanan bu ödemelerin üzerine Türk-İş bir de katılımcı başına günlük 300 dolar da harcırah verdi. DİSK ve Kamu-Sen masrafını kendi ödedi.”
   Evet sevgili okurlarım ve emekçi dostlarım, hepimiz nihayetinde evimize ekmek getirmek için çabalayıp durmaktayız. Bakın Türk-İş"teki bolluğa. Giden başına 300.00.$ verirken DİSK ve Kamu-Sen katılanları da kendi masraflarını kendileri karşılamakta. Bizim Türk-İş temsilcileri neden kişi başına 300.00$ harcırahla gidenleri ödüllendirdi. Bunu çok merak ettim. Hem komitede yer alamadılar hem de doğru dürüst bilgilenemeden geriye döndüle ronun için mi harcırah aldılar anlayabilmiş de değilim!.. Cenevre"de ki bu toplantıya giden Türk heyetine ülkenin her yerinden olumsuz tepkiler gelmiştir mutlaka ;ama her şeyine iddiaya girerim ki kendi kendine söylenip bitmiştir olumsuz tepkiler. İşte ben bunu da anlamakta çok güçlük çekiyorum!. Neden benim emeğinden başka tutar dalı olmayan emekçi arkadaşlarım yumruklarını masaya vurup:" hey arkadaş sen benim temsilcimsin sen asil değilsin benden izin almadan nereye gidiyorsun ve bizim paramızı nasıl çarçur ediyorsun"diyerek hesap neden sormuyor. Korkmayın arkadaşlarım, karşınızdaki işveren değil siz işten atamazlar! Karşınızdaki sizin temsilciniz sendikacılar(!) onlardan tek kuruşuna kadar hesap sorma hakkına sahipsiniz. Böyle hesap sormazsanız eğer ,adamlar kalkarlar 3 ay sonra bir başka yerdeki toplantıya daha giderler ve bu kez 146 kişiyle   500.00.$ dolar  harcırah öyle bir tatil yaparlar ki sen bile şaşar kalırsın. Ondan sonra da önünü alamayacak şekilde süreç devam eder gider. Dur deyin bu gidişata dur deyin arkadaşlarım. Giden sizin alınteriniz ,sizin emeğiniz. Sizin çoluk çocuğunuzun rızkı. Yedirmeyin kimseye sizin kendi boğazınız dururken.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR