B12 EKSİKLİĞİNE DİKKAT

B12 vitamini eksikliği sonucunda vücudunuzda neler değişir? Bu eksiklik nasıl giderilir?
B12 vitamini eksikliği, B12 vitamini seviyesinin vücutta azalması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu vitaminin eksikliği geri dönüşü olmayan nörolojik sorunlara yol açabilir. Vücut, dört yıl boyunca yetecek miktarda B12 vitamini depolayabilir. Fazlalığı ise vücuttan idrar yoluyla atılır.
Hayvansal gıdalar, B12 vitamininin birincil kaynağıdır. Dengeli bir diyet ile B12 eksikliğinin olumsuz etkilerini önlemek mümkündür. Çeşitli nedenlerle et tüketmeyen kişiler B12 vitamini takviyesi kullanabilirler. Bakteriyel fermantasyon sentez süreci, bu vitamini üretmenin endüstriyel olarak uygulanabilir tek yoludur.
B12 vitamin eksikliği normalin biraz altında olsa da bazı durumlarda yorgunluk, akıl karışıklığı bozukluğu, depresyon ve hafıza sorunları gibi sorunlara yol açabilir. Ancak b12 vitamin eksikliği teşhisi için yalnızca bu belirtiler yeterli olmamaktadır.
Baş ağrıları B12 eksikliği ve yetersizliğinin nörolojik yan etkileri arasındadır. B12 eksikliğine sahip yetişkinler ve çocuklar için baş ağrısı en yaygın semptomlardan biri olarak bilinir. Bazı araştırmalara göre, belirli baş ağrılarına sahip bireylerin B12 düzeylerinin düşük olması daha olasıdır. 2019'da katılımcıların yarısı migren hastası olan 140 kişiyle yapılan bir çalışmada, migreni bulunan kişilerin kandaki B12 seviyelerinin migrenli olmayanlara kıyasla önemli ölçüde düşük olduğu keşfedilmiştir. 
B12 vitamini eksikliği yaşlılarda hafıza kaybı ve unutkanlık gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Yaş ile birlikte B12 emiliminin de vücut tarafında depolanmasında azalma yaşanır. B12 eksikliği 65 yaş üstü bireylerde depresyon riskini yükselmesine yol açabilir.
Yetersiz B12 değerlerine bireylerin zihinsel bulanıklık ve odaklanmada zorluk yaşayabilir. Yaşla birlikte B12 yetersizliği riski arttığından, yaşlı bireyler bu olumsuz etkilere karşında yüksek riske sahiptir. Çalışmalarda, düşük B12 seviyelerine sahip yaşlı kişilerde zihinsel performansın azalması ile bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte araştırmalar, B12 takviyesinin düşük B12 seviyelerinin neden olduğu zihinsel bozukluğu gidermeye yardımcı olabileceğini belirtmektedir.  
B12 suda çözünen ve ısıya duyarlı bir vitamindir. Bu vitamin vücudun hücre içindeki yağ asitleri ve amino asitleri kullanması için çok önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlar ve bununla birlikte nörolojik sistemi ve beyin süreçlerini korur. İnsan vücudu kendi tek başına B12 vitamini üretemez. Bu nedenle de dışarıdan takviyeye ihtiyaç duyar. Bu, genel olarak  hayvansal gıdalar ile karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünleri yüksek düzeyde B12 vitamini içerir. B12 vitamini kaynağı olan yemeklerin aşırı ısıtılmaması veya uzun süre pişmeye bırakılmaması önerilir. Çok fazla ısıya maruz kaldıklarında ve uzun süreli pişirildiklerinde, bu vitaminin etkileri azalabilir veya tamamen yok olabilir.
Hafıza kaybı, özellikle yaşlı bireylerde B12 vitamini eksikliği ile ilişkilendirilmiştir. Bu vitamin, beyindeki nöronların kaybı olan ve sıklıkla bunama veya hafıza kaybıyla bağlantılı olan beyin atrofisini önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, ortalamanın biraz altında olan B12 vitamini değerlerinin de  zayıf hafıza performansına sebep olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, klinik olarak doğrulanmış bir eksiklik olmasa bile, bu vitaminin takviyelerini almak hafızayı iyileştirebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR