Avrupa'nın 50. devleti : KOSOVA

Geçen yazımızda değindiğimiz Kosova'nın bağımsızlığı 17 Şubat 2008 Pazar günü tüm dünyaya ilan edildi. Bağımsızlıktan önceki gelişmelere kısaca değinmiştik. Özellikle Vladimir Putin geçen hafta içerisinde çok önemli bir açıklamada bulundu. Kremlin'de düzenlediği yıllık basın toplantısında "Kimseyi gücendirecek bir şey söylemek istemiyorum. Ancak Kuzey Kıbrıs aslında 40 yıldır bağımsız. Niye tanımıyorsunuz? Avrupalılar, çifte standart uygulamaktan utanmıyor musunuz?" diye konuştu. Aslına bakılırsa, geçen hafta verilen bu demeç Kosova'nın Bağımsızlık ilanına ilk önemli tepki niteliğindeydi ki; sonraki açıklamalarda Rusya'nın bağımsızlık ilanını yasa dışı ilan etmesi ve Kosova'yı tanıyan ülkelerin tek tek sıkı takibe alınacağının açıklanması önümüzdeki günlerde meydana gelebilecek gergin gelişmelerin ipuçlarını vermekte.
Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında Kosova Bağımsızlığına dair önemli görüş ayrılıkları olduğu söylenebilir. Esasen Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İspanya gibi bir takım üye ülkeler bu tür bağımsızlık hareketlerinin ayrılıkçığı özendirmesinden endişe duydukları için ve önceki yazımızda belirttiğimiz Kosova'nın Arnavutluğa katılma olasılığından dolayı Kosova'nın tanınmasına karşı çıkıyorlar. Oysa birliğe üye ülkeler arasında önemli ağırlığı sahip ülkeler Almanya, İngiltere ve Fransa ise kısa zaman içinde Kosova'nın tanınmasından yana olduklarını belirtiyorlar. Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Rusya'nın isteğiyle yaptığı olağanüstü toplantıdan ise Rusya'nın beklediği bağımsızlık ilanının geçersiz sayılması çağrısı çıkmadı. Genel olarak bakıldığında Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi iki önemli organizasyon Kosova bilmecesiyle önümüzdeki günlerde de meşgul olacak. 
Tüm bu gelişmeler ışığında Sırbistan bağımsızlık karşıtı şiddetli gösterilere sahne oldu. Özellikle ABD ve AB bürolarının taşlanması ile gerilimin doruk noktaya çıkması ve Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa'nın; "ABD ve AB uzun vadede olup biteceklerin ve sonuçlarının sorumlusu olacaktır. Sırbistan aşağılanmayı ve güce boyun eğmeyi reddediyor" demeci ile önümüzdeki günlerde Kosova"da istenmeyen gelişmelerin meydana gelmesi endişesini artırıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan B.Kurt Arşivi
SON YAZILAR