Asgari Ücret Temel Mücadele Alanım Olacak...

Asgari ücretle çalışan herkesin haklarını alabilmeleri için gecesini gündüzüne katarak çalıştı. Uzun zaman evinin yolunu bile bulamadan  çalıştı durdu. Özellikle insanların sağlıkları için ve temel hakları olan emeklerinin karşılığı için mücadeleden mücadeleye koşturdu. Samsun'da bu tür mücadelelerde var olan insanlar sayısı zaten oldukça azdı. Şimdi biraz daha azalacak galiba. Dr.Cem Şahan, Samsun Tabipler Odası Başkanlığına gelmeden önce dahiliye uzamanı olarak çalışırken de her görüşmemizde  sohbetimizde konularımız taşeron firmalarda çalışan işçiler ve asgari ücretle çalışan insanlardı. Bir gün bana yetki verilirse eğer çözmek için elimden geleni ardıma koymayacağım derdi. Şimdi sanıyorum Dr. Cem Şahan, arkadaşımıza yetki verilmesi için sıra geldi. Umarım Samsun halkı bu çağrıya kulak verir ve gereğini yerine getirirler. Dr. Cem Şahan'da biz Samsun kamuoyuna verdiği sözünü yerine getirir. Cem Şahan arkadaşımın bana gönderdiği iletisinde konuyla ilgili bakın neler anlatıyor. Verdiği sözler gerçekten de kayda değerdi.

Çalışmak her insanın vazgeçilmez hakkıdır. İşin sınırlı, çalışacak insanın çok olması kader değildir. Bu durum var olan toplumsal ve ekonomik koşulların sonucudur. CHP iktidarında vatandaşlarımız modern köle olmayacak, insanca yaşama hakkına sahip olacaklardır. Bu kentin ve ülkenin temel ücretlendirme biçimi olan asgari ücret üzerine, ekonomik ve sosyal olarak geri bırakılmış bir çalışan grubunun haklı istençleri mevcut.

Asgari ücret işçi sınıfının en temel, en ortak mücadele başlıklarından biridir.

Asgari ücret önemlidir. Çünkü, tüm ücretlerin taban ölçütüdür. Sermayenin ücretleri düşürebileceği en son sınırdır. Sendika ve toplu sözleşme hakkı olmayan emekçilerin tek ücret güvencesi asgari ücrettir.

Yıllardır “Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanır, asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin yaşam koşullarını belirler. Aslında komisyonun toplanmasına hiç de gerek yok, çünkü bizler yıllardır asgari ücretin bu toplantılar sonucu değil hükümetin ve işverenleri kendi çıkarları doğrultusunda çok önceden belirlendiğini biliyoruz.

DİSK Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan hesaplamalara göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 830 TL, yoksulluk sınırı 3 milyarın üzerinde.

Buna karşın asgari ücret açlık sınırının altında belirleniyor. Asgari ücretle çalışan bir işçinin bugün aldığı ücret ile bir ay boyunca ne kendisini ne de ailesini geçindirme olanağı var. İki çocuklu ve eşi çalışmayan bir asgari ücretli, ihtiyaçlarını tam olarak karşıladığında ancak 1 hafta geçinebiliyor. 3 hafta ise muhtaç duruma düşüyor. Yani asgari ücretli 1 haftalık maaş ile 1 ayı geçiriyor.

Bu ücretin hayatta hiçbir karşılığı yoktur!

Eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir asgari ücretli asgari geçim indirimli aylık 626 TL ile ayakta kalmaya çalışıyor. Gıda harcaması için ayırabildiği para aylık 211, günlük 7 TL'dir. Bu ücret ile asgari ücretli hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının karnını doyuruyor.

Fiili olarak haftalık 72 saate varan çalışmanın karşılığında, insanların öğün başına 2 lira 33 kuruşla 4 kişilik aileyi geçindirmesini istemek, hangi vicdan hangi akıl ile mümkündür? Bu para bir öğünde kişi başına bir simit bile etmez.

Demokrasi diyenler, işçilerin hakları söz konusu olunca neden sırtlarını dönmektedir?

Mecliste Bölgesel asgari ücret düzenlemesi ile asgari ücreti düşürmenin hesabı yapılırken,sessiz kalmayacağım. Asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulması için ARTIK YETER demenin zamanı gelmedi mi?

HEP  BİRLİKTE  TALEP  EDECEĞİZ.!

HALKIN İKTİDARINDA  HEP  BİRLİKTE  GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ!

1. Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilecektir.

2. Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçilerin ağırlığı artırılarak demokratikleştirilecek, emek örgütlerinin katılımı konusundaki sınırlandırmalar kaldırılacaktır.

3. Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilecek, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulacaktır..

4. Asgari ücret net olarak belirlenecek.. Asgari ücret üzerinden alınan vergiler kaldırılacaktır..

5. Asgari ücretin herkese bölge, yaş, işkolu vb. ayrımı yapılmaksızın aynı oranda belirlenmesi esas alınacak, bölgesel asgari ücrete uygulanması yolundaki girişimlerden uzak durulacaktır.

6. Asgari ücret gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenecek ve ekonomik büyümeden pay alacaktır.

7. Evlerde yapılan işler için de asgari ücret uygulamasına gidilecektir.

8. Ülkemizde çalışma yaşamı, asgari ILO standartlarına kavuşturulurken, işçi hareketinin demokratik niteliğinin korunması, bütünlüğünün sağlanması, gücünün ve etkinliğinin arttırılması hedef alınacaktır.

 Demokratik, bağımsız, özgür, eşitlikçi, adil, sömürüsüz, savaşsız, barış içerisinde yaşanan bir Türkiye de  emeğin  sesi  ve  vicdanı  olacağım….

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR