TEMAYÜL YOKLAMASININ...

TEMAYÜL YOKLAMASININ SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ

Bu değerlendirmeyi  dünkü  yazımda  yapmayı düşünüyordum ancak  daha  sağlıklı  olması  bakımından dün bazı  araştırmalar  yapıp  kimlerin  hangi alt  yapı  çalışmaları  yaptıklarını, kimlerin  para  dağıttığını, yapılan oylamanın  ne  kadar  sağlıklı olduğunu  tespit etmeye  çalıştım.  Öğrendiklerim bildiklerimden  farklı  şeyler  değildi, ama yine de emin  olabilmek  için bildiklerimin  teyit edilmesini  düşündüğümden  böyle  bir  çalışma  yapma  gereği duydum.

            Dilerseniz  temayülde  birinci  çıkan  kamyon  şoförü  kayınçomdan  başlayalım.  1759 oy alarak  birinci  çıkan  kayınçomun  birinci  çıkacağı yaptığı  çalışmalardan belli idi. Canik  ilçe  teşkilatı  dahi  kayınçoma oy vermişse  burada  işin arkasında  farklı şeylerin  olduğu açıkça  ortada. Daha  önce de bildiğim şeyleri dün teyit edince  oylama sonucunu  gayet normal karşıladım. Sevgili kayınçom sadece Canik ilçe teşkilatına 11 adet cep telefonu hediye etmiş. İlçe teşkilatı da karşılığında gereğini yapmış. Diğer ilçelere  gelince  kullanacakları oy  oranında  ekonomik  destek  yapmış, örneğin  Asarcık ilçe  teşkilatının oyu az  olduğundan onlara 1500 lira  gibi mütevazi bir  destekte bulunmuş, oy oranı yüksek olanlara   daha  yüksek rakamlar ödemiş, 11.000 lira ile 5000 lira aralığında yardımlarda  bulunmuş,  hal böyle olunca  kayınçomun temayülden birinci çıkması  gayet normal bir durum.

            Aslan Karanfil yaptığı  çalışmalardan  birinci  çıkacağını düşünüyordu, zira o da  kayınçomdan  geri  kalmadı, para yardımı  yapmadı  ama elindeki tüm devlet imkanlarını, bürokratları, muhtarları  seferber  etti. Gittiği birçok teşkilat  çalışmasına İl Özel  İdaresi'nde  şube  müdürü düzeyindeki   arkadaşların bir  kısmı ile  birlikte yaptı.  Oy kullanan delegelerin yarıya  yakını köy temsilcileri, köy temsilcisi  karşılarında bir  bürokratı görünce ister istemez ikna olup, oy verir. Birde köy muhtarları o kadar baskı yapmış ki anlatamam. Öte yandan Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü ilçeleri de bölgecilik yapıp kendi hemşerilerine oy verince alınan oyun yüksek olması  kaçınılmaz oldu. Burada üzerinde durulması gereken konu hiçbir Kavaklının kendi ilçesinden olmayan milletvekiline oy vermesinin mümkün olmadığıdır. Teşkilat temayülünde teşkilat  mensupları  manüple edilebilir ama hiç bir Kavaklı Ladikliye, Havzalıya veya  Vezirköprülüye oy vermez. Bunun örneğini İlkadım'da gördük. Aslan Karanfil isterse önümüzdeki  mahalli seçimlerde İlkadım adayı  olsun bakalım kaç oy alacak. Belli sayıdaki oyları manüple etmek mümkün ama genel  anlamda bir seçimde durum çok farklı.

            Özlem Maraş'a gelince  Özlem hanım eskiden beri  AK Parti  teşkilatlarında  bulunan, mücadele etmiş bir siyasetçi olması hasebiyle  yaptığı yoğun çalışmanın mükafatını almıştır. Listeye girmesi muhtemel iki bayandan birisi Özlem Hanım olabilir. Zira Başbakan bayanların sayısını artıracağından listede  iki bayan  olma  ihtimali  yüksek  gözüküyor. Listeye girme ihtimali olan diğer bayan aday Prof. Dr. Tülay Bakır hanımdır, aslında Tülay hanımın almış olduğu 650 oy fevkalade bir başarıdır. Hayatında teşkilatlarla hiç bir ilişkisi  olmamış,  hiç bir aday adayı ile ortak  hareket edip delegeyi manüple etmemiş  bir  aday adayının  650 oy alması fevkalade güzel bir başarıdır.

            Temayülde dördüncü çıkan  Eyüp Kahveci ile ilgili önceki günkü  kanaatim bu temayüldeki en başarılı  aday adayının  kendisi olduğu idi, çünkü aday adayları içerisinde ilk ona girenler içerisinde eskiden aday olmamış, teşkilattan  gelmeyen iki kişi var birisi Eyüp Kahveci, bir diğeri ise Kamuran Özden'dir. Bu iki arkadaşımızın aldıkları oyları çok önemsiyorum, ancak dün yaptığım araştırma sonunda  Eyüp  Kahveci'nin  Canik  Belediye  Başkanı Osman Genç ile arkadaş olduğu ve temayülde Osman Genç'in kendisini  desteklediğini öğrenince onun da oylarında  manüplasyon olduğu  ortaya çıktı. Kamuran Özden bürokrasiden gelip 830 oy almışsa buna alkış tutmak gerekir diye düşünüyorum. Bu arada Kavaklıların kendi öz çocuklarına sahip çıkmadıklarını görmek de üzülecek bir durum, daha önce hiç tanımadığım Prof. Dr. Bekir Parlak'ın çok kapasiteli ve kişilikli bir arkadaş olduğunu gördüm, aldığı oy küçümsenmeyecek durumda olsa da gayri resmi partinin her faaliyetine destek veren bir arkadaşa yapılan vefasızlığı anlamış değilim. Teşkilatlara camcıları, boyacıları, tavukçuları, sokakta gezen işsiz adamları koyup  il yönetim kurulu  üyesi  yaparsanız  gidip  akademisyenlere, kültürlü adamlara oy verecek halleri yok, onlar ancak kamyon şoförlerine, kamunun malını  çetelere peşkeş çekenlere oy verirler. Unutmayalım ki rüzgar eken fırtına biçer. Kalın sağlıcakla

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR