Anahtar kelimelerin gücü

Anahtar kelimeler cümlelerin, paragrafların, uzun yazıların, konferansların, seminerlerin hafızaya alınmasında çok önemlidir. Uzun her bilgi anahtar kelimelere/cümlelere dönüştürüldükten sonra hafızaya alınmalıdır.

Tony Buzan; “Aklını En İyi Şekilde Kullan” isimli kitabında anahtar kelimelerin önemini ve beynin uzun cümleler ile değil anahtar kelimeler ile daha fazla hatırlama gücüne sahip olduğunu şu cümlelerle ifade etmektedir: “Anahtar sözcükler, mümkün olan en kısa şekilde en ilgili anlamı veren, notları tutan. Test edildiğinde en çabuk anımsamayı sağlayan sözcükler olarak tanımlanmıştır. Bir öğrenci bunu figüratif bir şekilde tanımlamıştır: anahtar sözcükleri içeren, anımsamak için tümü gerekli olmayan, gramer sözcüklerinden oluşan kitleyi bataklığa benzetmiş, anahtar sözcüklerini ise bataklığı geçmek için kullanılan atlama taşlarından yapılmış yola benzetmiştir.

Bu buluş ilk bakışta şaşırtıcı geldi; fakat, araştırmalardan sonra sebepler anlaşıldı. Daha önce farklı zannetmemize rağmen, aklımız temelde cümleler halinde değil, anahtar sözcük ve imgelerle anımsamaktadır. Duyduğumuz, konuştuğumuz, gördüğümüz sözcüklerden yalnızca %1 ila %10"u gerekli anahtar sözcükleri oluşturur.”

Tony Buzan"ın açıkladığı gibi özellikle uzun bilgiler hafızaya alınırken o uzun bilgiyi hatırlatacak “anahtar kelime” benim ifademle “vurucu kelime” seçilmeli ve o kelime hafıza teknikleri kullanılarak hafızaya alınmalıdır. Nasıl mı?

“İnsanlar hep konuşmak ama hiç dinlememek isterler. Dinleme alışkanlığı karşınızdaki kişiye değer verdiğiniz, onunla duygularını paylaştığınızın en önemli göstergesidir. Bir kişiyi dinlerken başka hiçbir işle ilgilenmeyin, sadece onu dinleyin.”

Yukarıdaki cümleyi uzun uzun hafızanıza almanıza gerek yok. Bu paragrafta anahtar kelimeyi (vurucu) yani size tüm paragrafı hatırlatacak kelimeyi veya kelimeleri almanız yeterli olacaktır. Yukarıdaki paragrafın anahtar kelimeleri bence “(etkin) dinleme – değer vermek” kelimeleridir. “Dinlemek – değer vermek”” kelimelerini hatırladığımız takdirde tüm paragrafı hatırlamış olacağız. Daha sonra “Dinlemek – değer vermek” kelimelerini güçlü hafıza tekniklerini kullanarak uzun süreli hafızaya yerleştireceğiz. Ve artık paragraf hafızamızda...

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR