Aile içi iletişim

Bizi biz yapan en büyük değerdir aile. Kendine güvenen bireylerin yetişmesinde en büyük pay aile içi aktif iletişimdir. Aktif ve etkili iletişim olan ailede yetişen bireyler ruhsal,sosyal,zihinsel ve duygusal açıdan sağlıklıdır. Bireylerin aileyi, ailelerin toplumu, toplumun dünyayı oluşturduğunu düşünürsek sağlıklı bireylerin yaşanabilir sağlıklı bir dünya sunacağını görmüş oluruz. Bu sebeple de aile içi iletişimde itina şarttır. Burada önemli olan Niteliğin nicelikten çok daha önem arz etmesidir.

 

Örneğin 2 ayrı anne düşünelim;

Tüm gününü evde geçiren bir anne, bir de evde daha az vakit geçiren(çalışan) anneyi düşünelim;

 

Dışarıdan bakıldığında genel yorum; evde daha fazla vakit geçiren annenin iletişiminin kuvvetli olacağı yönde olur. Biraz mikrolaştırıp örneğimize hayal gücü katalım…

 

Tüm gününü evde çocuğu ile geçiren anne ve çocuk nasıl bir iletişim içindeler?

 

Genel olarak anne sorumlulukları gereği rutin işleri ile ilgilenirken çocuk odasında ya da yanında oyun oynuyor arada bir annesiyle iletişim kurma eğilimi gösteriyor, sorular soruyor ilgi gelmediğini görünce dikkat çekmek için uç davranışlar sergiliyor ve o anda anne çocuk arasında olumsuz bir iletişim söz konusu oluyor. Annenin söylenerek çocuğuna ikazlarda bulunduğu bir iletişim…Derken akşam oluyor..

 

Bir de diğer anneye bakalım;

 

Anne eve geldiğinde çocuğu ile birlikte etkili vakit geçirecekleri zamanı belirleyip ona söylüyor. Misal; birlikte 10 dk sohbet etmek,oyun oynamak,resim yapmak gibi sonrasında annenin sorumlulukları dolayısıyla bunu çocuğuna söyleyerek yanından ayrılması ile iletişim sonlanıyor. Çocuğun tatmin olma sebebiyle anne sorumluluklarını daha rahat yerine getirmiş oluyor.

 

Bu 2 farklı anne örneğini açıklama yapmadan sunulduğunda duvarlar örülerek dışarıda daha fazla vakit geçiren annenin çocuğu ile iletişim kuramadığı söylenir. Ancak bu örnekle bakış açının ne kadar da yanlış olduğunu görüyoruz. Çocuğunuzla ne kadar uzun vakit geçirirseniz o kadar iletişim kurmuş olursunuz algısını ortadan kaldırıp kısa ama nitelikli zamanlara başvurmanın faydalı seçim olacağı gerçektir..

 

Bunu deneme fırsatını her an bulabileceğiniz gibi, özel günlerde bu olanak çok daha artıyor… Örneğin; Yarın!... Ramazan bayramı sabahını çok daha etkili ve aktif geçirmeyi deneyebilirsiniz. Böylece aile içi iletişimi sağlayarak çocukların değerlerimize verilen önemi anlamasını da sağlayabilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR