ADAY ADAYLARINA GELİNCE

Üzüntülü bir hafta başına girmiş bulunmaktayım. Neden derseniz; siyasetle uğraşan herkesin yakından tanıdığı Fatih Bıyık kardeşimiz geçtiğimiz hafta İstanbul’da özel bir hastanede bağırsaklarından ameliyat oldu. Ameliyat sonrası normale dönmüştü ancak dikişlerinden bir kısmında sorun olunca bağırsağındaki sıvılar vücuduna yayıldı ve ikinci bir ameliyatla dikişler yenilendi. Daha sonra ateşi yükseldi ve yeniden yoğun bakım ünitesine alındı ancak ateşi düşmedi. Dün saat 16:30 sularında da vefat ettiğini haberini aldık. Gerek sosyal konularda gerek siyasi konularda konuşulabilecek seviyeli bir insandı. Böyle bir insan kolay yetişmiyor, kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun.

Aday adaylarına gelince; dün CHP’de yapılan temayül oylamasıyla ilgili detaylı değerlendirmeyi WebTV’mizde Mehmet Ali Coşkuner Bey’le birlikte yapacağız. İYİ Parti’nin açıkladığı adaylara bakıldığında Necattin Demirtaş zaten beklediğimiz adaydı. Atakum’da tek aday adayı Selin Hanım olmasına rağmen açıklamamış olması yerelde ittifak olabilir yorumlarına neden oldu. Canik’te açıkladığı adayı şahsen beklemiyordum, Alican Usta’nın oradan aday olabileceğini düşünmekteydim ancak olmadı. Büyükşehir adayı Nilay Hanım, çalışkan bir insan. Milletvekili seçimlerinde iyi bir performans sağlamıştı, bu sayede şehir kendisini tanımış oldu, kanaatimce iyi bir oy alır. AK Parti aday adaylarına gelince; daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi aday adayı olan arkadaşların tamamına saygı duyarım. Hizmete talip olmak herkesin hakkıdır. Bu bir hizmet yarışıdır ben de varım diyenlere selam olsun, ancak siyasetin de gerçekleri vardır. Nedir bu gerçekler derseniz; siyasette yol almak için ya çok güçlü bir tabanınız olacak ya da arkanızı yaslanacağınız dayınız olacak. Tabanı anladık da dayı nedir derseniz; onu da bilirsiniz ama bilmeyenleriniz için biraz izahat vereyim. Siyasi makamlarda güçlü olan isimlerden biri veya birkaçı arkanızda olursa onlar dayınızdır.

Örnekleyerek İlkadım adaylarını ele alacak olursak; Oktay Avcılar’ın teşkilat tabanı var, halk desteği var ama dayısı yok. Erol Köroğlu’nun halk tabanı var, tecrübesi var ama teşkilat desteğiyle dayısı eksik. Haluk Tan’ın tabanı ve tanınırlığı var ama dayanacağı dayısı yok. Hakan Ay’ın teşkilatçılığı var, temsil kabiliyeti var, az çok dayısı da olur, nereden olur derseniz; İstanbul grubundan Derya Yanık, Özlem Zengin ve Ankara grubundan Çağatay kılıç yanında olur, o nedenle de şansı da var. Diğer aday adaylarından Süleyman Kaldırım kadrolu aday gibi her seçimde aday adayı oluyor, iyi adamdır. Bir dönem Gazi Belediye Başkanlığı yapmış, birlikte çalışma imkânımız olmuş bir arkadaşımızdır, taban desteği vardır ama dayısı olmaz. Aslında Vezir Hazretlerinin sürekli peşinden koşup havasını alan Erdoğan Tok, geçen seçimde İlkadım’ı alamamış olsa da bu seçimde Büyükşehirden değil de İlkadım’dan aday adayı olsaydı daha çok şanslı olurdu. Bu satırlardan defalarca yazdıklarımı beni okuyanlar bilirler, Vezir Hazretleri asla Erdoğan Tok’a hayat hakkı tanımaz dediğimde kendisi de inanmıyordu ama işin sonunda kimin haklı olduğunu gördüğü kanaatindeyim. Aday adaylarından Yahya Çınkıl’ın taban desteği var, teşkilatlardan da çıkar, Sinop vekili etkili olursa o da destekler, şanslı adaylardan birisi de o olabilir. İhsan Kurnaz’a gelince; bu arkadaşımızla ilgili de birkaç kelam etme gereği duyuyorum. Kendisiyle 1985 yılında bir dershanenin İngilizce kursunda tanışmıştık. Daha sonra Gazi Belediye Başkanlığı döneminde birlikte siyaset yaptık ancak farklı kulvarlarda olduk. Bundan iki üç ay önce Subaşı’nda bir mescitte cuma namazı kılarken yanıma tesadüf etti, merhaba deme gereği dahi duymadı. Nedeni nedir bilmedim ama çok da önemsemedim. Birkaç arkadaşla konuşurken kendisinden söz açılınca hepsi benzer şeyleri söyleyince demek ki yapısı bu ama bu yapıdaki bir insan nasıl siyaset yapacak diye merak etmedim değil. İhsan Kurnaz anketlerden çıkmadı ama arkasında hemşehrisi Vezir Hazretleri gibi bir dayısı var, o nedenle de şanslı adaylardan birisi de odur. Diğer aday adaylarını yazmıyorum çünkü anketlerde yoklar. Bu arkadaşlar alınganlık göstermesinler, hiçbiriyle en ufak bir sorunum yok sadece siyasetin gerçeklerini yazmaya çalıştım. Sanırım matlup hâsıl olmuştur, bugünlük de bu kadar. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR