ADAM OLMAK

Paranın kazandığı adam değil, adamın kazandığı para olmak önemlidir. Kişinin çalışarak, emek harcayarak ve alın teri dökerek kazandığı, sahip olduğu her şey helaldir. Paranın kazandığı adam sahtekardır, satılıktır, satılmıştır, güvensizdir, çapsızdır, omurgasızdır, derinliği yoktur, getirdikleri ve götürdükleri haramdır. Neslimizi para kazanma amaçlı değil, adam olma merkezli yetiştirmeliyiz. Adam gibi adam olanlar parayı hem kazanır hem de yönetir ama paranın kazandığı adamları kazandıkları para yönetir.

Müslüman için mal, mülk imtihan vesilesi olarak değerlendirilir, malın, mülkün, soyun, sopun varlığı ve çokluğu değil itibarlı ve onurlu yaşam esastır. Paranın kazandığı adam fitne ve fesat oluşturur, adamın kazandığı para itibar ve onur geliştirir. İki yüzlü, yalancı, taklacı, sahtekar, takıyyeci, hileci, hesapçı, şovcu, tribüncü olan insanlar adamlığın değil paranın ve menfaatin peşindedirler. Onları menfaat ve çıkarları yönlendirir elde ettikleri paraları da yönetir. Bu örneklerden bir çoğu toplumsal hayatta görülebilir, bunlardan uzak durmak gerekir. Onlar Ahtapot gibidirler, siz onları görmeseniz bile onlar sizi fark eder. Eğer onun işine yarayacak, çıkar ve menfaati için size ihtiyacı olacaksa sizi mutlaka ağına alacak, sizden istifade ettiği sürece sizi baş tacı yapacak, çıkarları sona erince de hiç tanımamış gibi karşınıza geçecektir.

Adam gibi adamlar Mü'minler, tarifini yaptıklarımız da ameli münafıklardır. Ameli münafıklardan insanlığa ve insanlara, Müslümanlara ve islama asla fayda gelmez. Onlar bütün kutsal değerleri, bulundukları pozisyonları, iletişim kurduğu kişileri, diyalog içinde bulundukları kurum ve kuruluşları kendileri için kullanmaktan utanmazlar, sıkılmazlar. Cıvık cıvık kıvırırlar, kavucuklu gres yağı gibi yılışırlar, ince yağ gibi her delikten giriş çıkış yaparlar, elde etmeyi düşündüklerine sahip olduklarında da arkaya bakmazlar, yeni ağların peşine düşerler.

Amaçları, hesaplarını gerçekleştirmek olan bu tipler; dün övdüklerini bu gün yererler, dün sevdiklerine bu gün söverler, menfaatlerini elde edene kadar şeytanla bile yatağa girerler ama çıkarlarını elde ettiklerinde de meleklere bile yaklaşmazlar. Şeytan onların bu davranışlarını görünce iyi ki insan olmamışım diye şeytan olduğuna iftihar eder. Makamları elde etmek veya sahip olukları makamları muhafaza ederek daha üst makamlara geçmek için referans olarak kullandıklarının hükmünün geçtiğini gördüklerinde onlara sövmekten haya bile etmezler. Menfaat elde etmek için yapmacık sevgiler ve saygılar oluştururlar, işe yarayacağına inanırlarsa insani değerleri ayak altına alarak salya sümük kendi geçmişlerine söverler.

Tozun dumanın birbirine karıştığı, eksen kaymalarının yaşandığı, değerlerin ucuzlaştırılıp, teamüllerin sulandırıldığı zamanlarda, çıkarlarını elde etmek için geçmişte referans gösterdiklerine küfredenleri ameli münafık olarak ilan etmekte hiçbir mahsur yoktur. Her fırsatı hesabının sermayesi haline dönüştürmeye çalışanlardan toplumu uzak tutmak gerekir. Yalakalık ve şovmenlikle adamlık ihdas etmeye çalışan çıkar gruplarına ve menfaat çetelerine asla geçit vermemek, toplumu onlardan korumak herkesin görevi olmalıdır.

Adam gibi adam olmak esastır. Çıkarını ve menfaatini düşünenler değil, derinliği, çapı ve duruşu olanlar adam gibi adamdır. Adam olmak “Adem” olmaktır. İnsan olmak da “Adam” olmaktır. Müslüman insan, adam gibi adamdır. İtibar Müslüman için vazgeçilmez kuraldır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR