30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI Ve MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMI

Her 33 yılda bir aynı güne denk gelen Ramazan Bayramı; bu yıl da 30 Ağustos 1922 tarihinde, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı; kadınıyla çocuğuyla, ordusuyla topyekûn verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtardığı ve Zafer Destanı'nın yazıldığı güne denk gelmiştir.

 

Türk tarihi zaferlerle doludur. Ama 30 Ağustos 1922'de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişidir.

Malazgirt Savaşı'yla (1071) 26 Ağustos'ta Anadolu'nun Türklere kapılarını açan kahraman ordumuz; Başkomutanlık Meydan Muharebesi'yle de Anadolu topraklarının Türk Vatanı" olduğunu önünde durulmaz bir iradeyle düşmana ispatlamıştır. Ve yine ulusumuzun iradesiyle Cumhuriyet kurulmuştur.

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi Komutanı ve İnönü Savaşları kahramanı İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa büyük bir gizlilik içinde taarruz planlarını hazırlarlar.

1922 Ağustos ayında Türk Ordusu taarruza geçmek için, Kurmay heyetince karar verilir. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet Paşa, Fevzi Çakmak Paşa ve diğer paşalar ile kurmaylar; savaşı yönetmek üzere Kocatepe'ye giderler.

 

Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline "dur" diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl, 30 Ağustos günü, bayram yaparak kutluyoruz.

 

                Bu yılda hem ulusal hem de dini bayramlarımızın bu topraklar üzerinde aynı güne denk gelmesi bizlere çifte mutluluk yaşatmasına sebep olmuştur.

Bilindiği gibi; Ramazan Bayramı, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir aynı tarihlere tekabül eden Ramazan Bayramımızı ve 30 Ağustos Zafer Bayramımızı en içten dileklerimle kutlar siz değerli okuyucularımızın şahsını ve ailelerini saygı ve sevgiyle selamlarım.  Bayramlarımız kutlu olsun…

 

                                                                                                                             

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR