YEŞİLİ UNUTMA!

 

Geçtiğimiz günlerde Doğu Karadeniz turu yapma imkanım oldu. Yeşilin derinliklerinde insanlığın özünü yansıtan coğrafyada olmanın hazzı bambaşkaydı. Doğu Karadeniz'e yolu düşenler doğayı ve insanı önemsemenin ne demek olduğunu daha iyi anlar. Suyu çeşmelerden içebileceğiniz, temiz havayı soluyacağınız katkısız yemekleri tadabileceğiniz bir mekan. Kentleşme sonucu binalara sıkışan hayatlar bu yazdıklarımı ancak tahayyül edebilir. Kent ve doğa yaşamındaki farkları herkes bilir. Ancak sık yapılan doğa ziyaretleri sonucunda aslında insanlığın ait olduğu yerin doğa olduğu kanısına varmak mümkündür. Bu sebeple kenttekilere yeni dünyalılar diyebiliriz. Yeni dünyalılar doğayı ve insanı fazla önemsememekte, sadece maddeye odaklı yaşamları hayat sanarak yaşamakta. İstisna yaşamlar ise doğayla ilgili gerçeklerden hiçbir zaman kopmayarak yaşamaktadır. Ancak buradaki tezat durum doğadaki yaşamlar hor görülen, aşağılanan bir hayatken kent yaşamı övünülesi,statüsü yüksek yaşam olarak algılanmaktadır. Bu tutumu yeni dünyalılar bizlere aşılamaktadır.

Bu yeni dünyalılar bununla da yetinmeyerek doğanın güzelliklerini kalkınmaya türlü mazeretlerle gözlerini kırpmadan feda edebiliyorlar. Batman'da bulunan Hasankeyf bunlardan sadece bir tanesi...Mecalsiz zekaların somut ürünleri ise taş binalardan ibaret! Betonlara mahkum edilen insanlar ise betonları kötünün iyisi yapma derdine düşmüş. Bu çaba içine giren bir vatandaş yaşadığı sokaktaki merdivenleri rengarenk boyamış sabah ise merdivenleri gri haliyle bulmuş. Bunun ardından suni yeşilciler bazı illerde beton merdivenleri boyamaya başladılar. Bu eylemin temelsizliği ise çıkış amacı ile çatışmasıdır. Çaresizliklerin somut yansıması dahi olsa suni yeşil ile betonları güzelleştirme mantığını kabul etmiyorum. Bunun yerine tahayyülün özgür havasını solumaktan mahrum kalmayan eylemler daha rasyonel olurdu. Betonları rengarenk boyamak insanları doğaya kavuşturmaz.

Sevdiğim yazarlardan bir tanesi Dücane Cündioğlu'nun bir sözü çok hoşuma gider. "Asfaltta çiçek yetişmez." Bu söz sanırım herşeyi özetler. Yeni dünyalıların hayal güçleri suni yeşilin ötesine geçmemekte ısrarlı olsa gerek! Yeşilin derinliklerini soluyacağımız güzel günler görmek ümidiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR