Süleyman Soylu

Süleyman Soylu

"VEFATININ YILDÖNÜMÜ"

                                     SAYGIYLA ANIYORUZ         

Her fırsatta belirli günlerimizde fırsat buldukça en yakınlarımızı kabirlerinde ziyaret ederiz. Onların ruhuna bir dua, bir Fatiha, eğer biliyorsak bir Yasin okuruz.
 Bir saygı duruşu sergileriz ve oradan ayrılırken anılarımız zihnimizde tazelenir.
Eğer lafı Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Atatürk'e getirecek olursak Türk vatandaşlarımız elbette ki "10 Kasım" da "her ülke gibi" Kurtarıcı ve kurucusuna saygı duruşunda bulunacak ve O'nun için de dualarını esirgemeyecek; O'na şükran duygularını iletecek. Cami hutbelerinde "İsmi" anılacaktır.                                                Ülkemiz ve bizler için yaptığı savaşlardan ve yeni bir Devlet kurma çabalarından, gerçekleştirebildiği devrimlerden sonra Gençliğe emanet ettiği Cumhuriyetin kıvancını yaşarken yorgun vücutu daha fazla dayanamadı. O rahatsız haliyle;  kafasındaki en önemli konu olan Hatay'ın ülke topraklarına kazandırıması için çıktığı incelemeden dönüşte Ankara'da yeniden hastalandı.
   Gittikçe ilerleyen hastalığı dolayısıyla, İstanbul Dolmabahçe sarayı'nda tedavi altına alınan Atatürk 8 kasımda komaya girdi. Hastalığından ümit kesilen Büyük Önderin son sözü "saat kaç" oldu.
   Bir daha konuşamayan Atatürk, 10 Kasım I938 Perşembe günü saat 9'u 5 geçe hayata veda etti. Kısa zamanda duyulan bu haber Türkiye'yi ve Türk vatandaşlarını yasa boğdu. Caddeler Atasına gözyaşı döken insanlarla doldu taştı. Komşu Yunanistan başta olmak üzere yabancı ülke Başkanları, elçillikleri aylarca taziye dileklerini sundular.
   O emperyalizme karşı savaşıp Ülkemizi kuryarırken aynı zamanda mazlum milletlere de örnek olmuş ve emsal oluşturmuştu. Bu ölüm onları da etkilemiş ve üzmüştü. Bugün, hala yaptıklarıyla anılmakta yeri doldurulamamaktadır.
  Bugün de, ders almaya çalıştığımız Atatürk 19 kasım 1938 de İstanbulda yapılan bir törenle Ankara'ya uğurlandı. Geçici olarak Etnoğrafya Müzesine konuldu.
   Ankara'nın yüksek bir tepesinde, bugünkü Anıttepe'de yapımına başlanan Adına yaraşır büyük bir Anıtkabir, 1953 yılında bitirildi.
    O yıl yapılan büyük bir törenle Etnoğrafya müzesinden alınan Atatürk'ün naaşı
Anıtkabir'e defnedildi. O şimdi Ulusunun gönlünde yatmaktadır.
    Saygıyla anıyoruz, ruhu şad olsun.                                                                                                      Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Soylu Arşivi
SON YAZILAR