SÜRPRİZ OLABİLİR

Milletvekili aday listeleri açıklandı. Listeleri değerlendirmek gerekirse İYİ Parti ve MHP çok güzel liste yaptılar. Ancak AK Parti ve CHP listelerinin tabanlarından tepki alacak noktada olduğu kanaatindeyim. Akşamdan beri yüzün üzerinde telefon aldım, liste güzel diyeni görmedim. AK Parti tabanı ciddi bir yenilik beklemekteydi. Mehmet Muş son anda Samsun’a geldi, kendisinin Samsun’la irtibatı yok, evi yok, işi yok, ailesi yok. Sizin anlayacağınız tabandan alabileceği bir destek yok. Çiğdem Hanım iki dönemden beri Samsun’dan seçilip parlamentoya gitti, ağırlıklı olarak genel merkez politikalarıyla ilgilendi yerelle çok işi olmadı. Vezir Hazretleri, vekilliği devlet memurluğu gibi yaptı. Evinden parlamentoya, zaman zaman da Samsun’a gelse de halkla çok işi olmadı. Kafasına giydi kasketini sabahları yürüdü, yanında eski adamlarından Allah kulu da yok. Ancak her halükarda listede olacağını yazmıştım. Nedenine gelince; önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerde Büyükşehir’e aday olmasın diye vekil yapıldı. Orhan Kırcalı zaten Bafra bölgesinin adayıydı, sahaya inip çalışan ender vekillerden biri olduğundan ve kendisine tepki de olmadığından listedeki yerini korudu. Ersan Aksu dört yıl il başkanlığı yaptı, kavgasız, gürültüsüz işi götürmeye çalıştı ama üzülerek ifade etmek isterim ki seçilmesi zor.

CHP çok enteresan bir liste yaptı. Mevcut vekillerini listeye hiç koymadı, liste başına tanınmamış bir doktoru koydu. Terme’de doktor olduğunu öğrendiğimiz Murat Çan’ı koydu. İkinci sıraya Merhum Erbakan Hoca’nın yıllarca özel kalem müdürlüğünü yapan ve 1991 seçimlerinde Fazilet Partisi’nden Samsun üçüncü sıra adayı olan Mehmet Karaman var. Mehmet Karaman, aslen Trabzon Köprübaşılı’dır, bildiğim kadarıyla Ladik’te akrabaları da var. CHP tabanı tepki verebilir ama toparlaması kolay olur diye düşünmekteyim. CHP’nin üçüncü sıradaki adayı Mustafa Yeşilyurt, Gelecek Partisi il başkanıydı, daha önce de AK Parti’den belediye meclis üyeliği yapmıştı, diğer adaylardan çoğunu tanımıyorum. MHP’nin adayları çok güzel. Birinci sıradaki Prof. İlyas Topsakal’ı tanımıyorum ama daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi herkes hakkında olumlu şeyler söylüyor. Babası Ladikli, annesi Kavaklıymış, sahada karşılığı olur. MHP’nin ikinci sıradaki adayı Abdullah Karapıçak’a parti içerisinden az da olsa tepki olsa da Terme, Canik, Vezirköprü bölgelerinde ciddi bir karşılığı olur.

İYİ parti listesine gelince; birinci sırada Erhan Usta var, ikinci sırada Nilay Tüfekçi var, üçüncü sırada ise Beyin Cerrahı Doktor Ahmet Karkucak var. Bu liste de iş yapar, güzel bir liste. Erhan Usta’ya yerel seçimlerden ötürü kendi parti tabanından ciddi bir tepki var ancak ikinci sıradaki iş kadını olan Nilay Tüfekçi sevilen bir isim. Üçüncü sıradaki Doktor Ahmet Karkucak da toplumun ciddi anlamda destek verdiği sevilen bir isim. Bu listeler sürpriz yapabilecek listelerdir. Normalde MHP bir vekil alırdı diyordum ama AK Parti listelerine olacak tepki nedeniyle seçmen MHP’ye kayar ve iki vekil çıkarırsa sürpriz olmaz. İYİ Parti de son zamanlarda ciddi anlamda oy kaybına uğramıştı, bu liste sayesinde iki vekil alır, etti mi size dört vekil. Geriye kaldı beş vekil. Bunlardan ya dördünü AK Parti birini CHP alır ya da üçünü AK Parti ikisini CHP alır. Önümüzde bir ay var, adayların çalışmaları vatandaşı ikna ederse durum değişebilir ama bugünlük durum bu. Kimse kusura bakmasın ama AK Parti ve CHP listelerini iyi yapamadılar. AK Parti, Türkiye genelinde listelerde ciddi değişikliklere gitti. Bazı illerde vekillerin tamamını sildi ama Samsun’da beş vekilden ikisini koymadı üçünü koydu. Madem eskileri koyuyorsun sahada karşılığı olan Fuat Köktaş’ı neden koymuyorsun? Fuat Köktaş eğer isteseydi o listeye girerdi, birilerine olan tepkisinden ısrarla girmeyeceğim dedi. İyi mi yaptı kötü mü onu bilemem ama AK Parti en az bir vekillik kaybeder de fazlasını bilemem.

AK Parti’nin bakanları büyükşehirlerden liste başı yapma politikası fevkalade yanlış bir politika. Bırakın adamlar işlerini yapsınlar. Çoğu bu işten memnun değil zaten. Ordu’ya Tokatlı Milli Eğitim Bakanını liste başı vermenin âlemi ne anlamış değilim. Neymiş efendim Ordu’da Tokatlılar varmış, Samsunda da Sürmeneliler var ama Mehmet Muş’u ne kadar tanır ki? Bu insanlar bakanlık yapan değerli insanlar ama toplum kapısını çalıp derdini anlatacağı vekiller ister, ulaşamayacağı insanlara da oy vermez. İnşallah yanılırım ama bu listeler 14 Mayıs’ta sürpriz yapar diyerek sözlerime son veriyorum. Her şeyin hayırlısı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR