ŞU YERLİ SİYASETÇİLERİ BİR TANISAK MI?

   Samsun şehrinin en büyük çıkmazlarından birisi ırkçılık olduğu hepimizin malumudur, bu durumdan aklı başında herkes muzdarip. Zaten işi körükleyenler de aklı başında olmayan veya kıt aklı olan zavallılar, onlara göre Samsunun yerlisi olunca herşey halloluyor. Oysa ki bu şehre bu güne kadar gelen hizmetlerin tamamına yakını bu şehirde doğmayıp bu şehirde iş yapan ama bu şehri seven insanlar tarafından yapıldığı açık ve net ortada. Ayrıca benim anlayamadığım konu nedir bilir misiniz? Şu Samsunun yerlileri kimler çok merak ediyorum, bu konuyu merak ettiğim için salnameleri inceledim, çok değil yüz, yüz, yüzelli yıl geriye gittiğimizde Çarşamba’da, Kavak’ta ve Ladik’de bulunan yerleşim bölgelerinin dışında şehrin merkezindeki salgın hastalıklar nedeniyle merkezde oturan nüfus yok denecek kadar az. Şehir salgın hastalıklardan kurtulmaya başladığı kırklı yıllardan sonra nüfus almaya başlamış, hatta gelen nufusun çoğu şehrin üst kesimlerine yerleşmişler, merkeze yerleşenler fakir, fukara ve gariban insanlar. Ülkenin imkanları geliştikçe salgın hastalıklar ortadan kalkmış, şehir de medeniyetin cazip olduğu yerleşim birimi haline gelmiştir.

    Cumhuriyet tarihinde şehri yöneten siyasetçileri araştırdığınızda Belediye Reisliği ve Milletvekilliği yapanların büyük bir kısmı ya Ermeni, ya Rum veya bu şehirde doğmamış farklı yerlerden buraya göç etmiş insanlardan oluştuğu açık ve net ortada. Şehre göç edenlere gelince Doğu tarafından Rusyada yapılan ihtilalin ardından orada yaşama imkanı bulamamış ve Leninin Komünist rejiminin yaptığı asimilasyon sonucunda Rusyayı terk etmek zorunda kalan Çeçeninden Çerkezine, Gürcüsünden Tatarına, Kırımlı müslümanından her türlü azınlığına varıncaya dek büyük bir nüfus çoğunluğu Doğudan gelmiş. Osmanlı İmparatorluğunun dağılma sürecine girdiği 18. yüzyıl başlarından itibaren Avrupa’da kaybedilen topraklarda yaşayan Arnavutundan, Yunanistan müslümanlarına varıncaya dek birçok soydaşımız ve Dindaşımız ülkemize göç etmiş, daha sonra da Kurtuluş savaşından sonra mübadele ile ülkemize gelen soydaşlarımız olmuştur.

 

     Bu saydıklarımın dışında geçimini temin etmek üzere Samsun’a gelen Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Giresun ve Ordulu kardeşlerimiz bu şehre yerleşmiş ve şehrin nüfus yoğunluğunun büyük bir kısmı bu insanlardan oluşmuştur. Şimdi sizlere soruyorum bu şehri 20 yıldan beri yöneten Yusuf Ziya Yılmaz’ın dedesi nerden gelmiş bu şehre, Rusyadan öyle değil mi, adamın damarını kesseniz ırkçılık temeline dayalı kan akar oradan. Büyükşehir belediyesinde işe aldığı, iş verdiği, yakınında tuttuğu adamlara bakın nereliler, şimdi bu adam oldu Samsunun yerlisi biz olduk yabancısı öyle mi sevsinler sizi. Devam ediyorum Bakan Demircan’ın ailesi mubadele sonucunda Çırakmana gelmiş bir aile yani onlar gelmişler Yunanistan’dan biz gelmişiz lazistandan onlar oldu yerli biz olduk yabancı öyle mi. Devam ediyorum Çağatay Kılıç’ın büyük dedeleri Trabzondan buraya gelmişler, Ama kendisi Trabzonlu olmayı zül kabul ettiğinden olmuş Samsunlu öyle mi, yemede yanında yat.

   Bunların tamamı bir yana şehrimizin en ırkçı ve Trabzon düşmanı siyasetçilerinden birisi olan Hasan Basri Kurt’un soy kütüğünü bir yayınlasın bakalım 1850 yılında dedeleri nerede yaşıyormuş,  Samsunda yaşamadıklarını buraya bir yerden göç ettiklerini muhtemelen de Trabzondan göç ettiklerini görürseniz şaşırmayın. Kaldı ki bu arkadaşımız Samsunlu olsa ne olur, Trabzonlu olsa ne olur bu şehre çakılmış tek bir çivisi varsa ben dediklerimin tamamından özür dileyeceğim yok dediklerim doğruysa bu arkadaş siyasetten vaz geçip İstanbul Büyükşehir belediyesindeki görevine dönecek mi. Babası da bu şehirde Vekillik yaptı Allah için çıksın ben dört yıl vekillik yaptım sayemde bu şehre şu yatırım geldi, bu fabrika yapıldı desin ondan da özür dilemeye hazırım ama asla böyle birşey söyleyemezler. Mehmet Kurt’un en büyük icraatlarından biri sırf Kavaklı olduğu için partisine bakmaksızın insanlara iş bulmak ve tayin ettirmek olmuştur, örnek mi istiyorsunuz MHP’li olduğu açık ve net ortada olan ve bu nedenle de Necattin Demirtaş istemediği halde Kavaklıların baskısı sonucunda İlkadım Belediyesine Başkan yardımcısı olarak MHP’liler tarafından koyulan Ahmet Seveni daha önce İmamlıktan Kültür Müdürlüğüne memur olarak alan Mehmet Kurt’un ta kendisidir.

    

Şu anda Samsunda Vekil olan dokuz kişinin sadece bir tanesi Trabzonludur, başka Trabzonlu Vekil yok, ama her ne hikmetse piyasada Samsunlu yerli Vekil istiyoruz diye propaganda yapanların tek dertleri var o da Trabzon düşmanlığıdır. Onlar için şehre katkı sağlayan Trabzonlu işadamları, istihdam sağlayan Trabzonlu iş adamları, Samsunspor sıkıştığı zaman yardım eden Trabzonlu işadamları hiç birşey yapmamışlardır. Samsunspor’u küme düşüren, perişan eden Samsunlu işadamları onların baş tacı, velinimetleridir, kimse yalandan bağırıp çırpınmasın bu şehrin yerlisi yok, şehre yerleşenler var ve bu insanlarda nereden gelmiş olursa olsunlar bu şehrin iyiliği için her şeyi yapan ve yapmaya amade insanlardır, gerisi sinek vızıltısı. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR