Sorularınızı cevaplıyor...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan Samsunluların SGK hakkında bilmediklerini cevaplıyor.

Siz değerli okurlarımızın merak sosyal güvenlik reformu hakkında ve diğer bilmedikleri hakkında cevabını merak soruları Saffet Çalışkan Gazeteniz DENGE aracılığı ile cevaplayacak. Okuyucularımızın sorduğu soruların cevapları ise Çalışkan tarafından incelenerek cevapları ise Salı ve Perşembe günleri DENGE Gazetesinde yayınlacak. [email protected] adresine ad ve soyad belirtilerek gönderilen sorular ise en geniş şekilde halkın anlayacağı biçimde cevaplanacak.

İşte [email protected] adresine gelen sorular ve en yetkili ağız olan Safet çalışkan'dan cevaplar;

Soru: Kayıtdışı istihdamın önlenmesinde hangi çalışmalar yapılmıştır.

Cevap: Denetim elemanı sayısı artıralarak., etkinve yaygın denetim uygulanmasına başlanmıştır. Sağlık bakanlığından Portör muayene listeleri alınarak düzenli olarak sgortalılık kontrolleri yapılmaya başlanmıştır.
İçişleri Bakanlığından Kimlik Bildirimi Kanunuun Uygulanmasına İlişkin yönetmelik ekindeki işyeri ve çalışanlara ait formlar alınarak sigortalık kontrolleri. yapılmaktadır. Gelir İdaresi başkanlığından muhtasar,beyanname ve iş yerlerine ilişkin bilgiler alınmaya başlanmıştır.


Soru: Malüllük ve Ölüm aylığı hak etmek için aranan süreler uzatılıyormu?

Cevap: Mulga kanunlarının uygulanmasında malüllük sigortasından aylığa hak kazanma koşulu, SSk'lılar için 1800 gün veya 5 yıldan beri sigortalı olup en az 900 gün, Bağ-kurlular için 5 tam yıl hizmet , kamu görevleri açısından ise 10 tam yıl hizmet süresinin bulunması gerekmektedir. 5510 sayılı kanunda malüllük sigortasından aylığa hakkazanma koşulu, en az 10 yıldan beri sigortalı bulunup toplam 1800 gün, sigortalının başkasının bakımına muhtaç olması halinde ise belli bir sigortalılık sigortası aranmaksızın 1800 gün pirim ödeme şartına bağlanmıştır.
Mülga kanunlarının uygulanmasında ölüm sigortasından aylığa hakkazanma koşulu; SSk'lılar için 5 yıldan beri sigortalı olup en az 900 gün, ba-kur lular için 5 tam yıl hizmet kamu görevlileri açısından ise 10 tam yıl hizmet süresinin bulunması gerekmektedir. Yeni düzenleme ile ölüm sigortasından aylığa hakkazanma koşulu en az 1800 gün pirim ödeme şartına bağlanmış. ancak 4/a sigortalıları iiçin borçlanma süreleri,hariç 5 yıl sigortalılık süresi ile toplam 900 gün pirim ödeme ggün sayısı olarak düzenlenmiştir.


Soru: Aylık bağğlama oranları düşürülüyormnu? bunun emekli aylıklarına etkisi nasıl olacak

Cevap: Mevcut uygulamada SSK ve bağ-kur luların emekli aylıklarının hesabında, hizmet sürelerinde, ilk 10 yılın her yılı için yüzde 35, son raki 15 yılın her yılı iiçin yüzde 2 daha sonraki her yıl için yüzde 15 olmalark belirlenen aylık bağlama oranı uygulanmaktadır. Bu durumda 25 yıl çalışan bir sigortalıya ortalama yıllık kazancının yüzde 65 oranında aylık bağlaanmaktadır. Yani her yılı için uygulanan aylık baağlama oranı ortalama yüzde 2,6 dır. Yeni düzenleme ile aylık bağlama oranı her yıl için yüzde 2 olarak sabitlendiğinde 25 yıl çalışan sigortalıların aylık bağlama oranının da her yıl için ortalama 0,6 puan bir azalma görülmekte ise de aylıın hesabında dikkate alınan pirime esas kazanç matrahları yükseltildiğinden, aylık miktarlarında her hangi bir düşme olmamaktadır. Diğer taraftan eski sistemde 25 yıldan fazla süreler yüzde 1,5 oranında değerlendirilirken, yeni sistemde yüzde 2 olarak diikkate alınacağından sistemde kalınan süre uzadıkça, her yılın bağlanacak aylıklara etkisi daha fazla olacak ve daha yüksek tutarda aylık bağlanacaktır. Ayrıca, geçiş döneminde kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen sürelere ilişkin, kısmi aylık hesaplarınken, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce,3600 prim ödeeme gün sayısını 3600 güne tamamlayan hizmet sürelerinin her 360 günü için yüzde 3oranı esas alınacaktır.

Soru: 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki hizmetler için öngörülen aylıklar hangi formülle hesaplanacaktır? sigortalıların prim ödeme gün sayısının fazla olması ve prime esas kazancının yüksek olması emekli maaşını etkilermi.

Cevap: 5510 sayılı kanunla getiirilen düzenlemede kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki hizmetler için ön görülen aylıklar. AYLIK: ortalam Aylık Kazanç x aylık bağlama oranı Formülü ile hesaplanacaktır.Ortalama aylık kazanç ise. sigortalıların prime esas kazançlarının emeklilik yılına güncelleme katsayısı ile taşınan değerlerinin prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunana kazançlarının aylık tutarı; aylık bağlama oranıda, toplam prim ördeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 oranında hesaplanır. Dolayısıyla sigortalıların prime esas kazançlarının yüksek ve prim ödeme gün sayılarının fazla olması halinde, bağlancak aylığın miktarıda yüksek olacaktır. 5510 sayılı kanuunla sigortalıların sistemde daha uzun süreli kalması suretiyle hizmet süreleri,kazançları ve aylık bağlama oranları, artacağından bağlanan aylıkların azalması söz konusu olmayaçaktır.

Soru: Kanun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların aylıkları nasıl heesaplanaçak?

Cevap: Kanun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların hesaplanmasında SSk ve Bağkur sigortalıları için kanun yürürlük tarihine kadar geçen hizmetleri için halen uygulanmakta olan güncellenen kazançları ve aylık bağlama oranları üzerinden; kanun yürürlük tarihinden sonra; geçen hizmetleri için, ise yeni günçellenme katsayısı, ve aylık, bağlama oranları üzerinden karma siiteme göre hesaplanacaktır. Kanun yürürlük tarihinden önce, iştirakçi(memur) olanların kanun yürürlük tarihinden önce, veya sonra geçen hizmetlerinin tamamı için 5434 sayılı kanun hükümlerine göre işlem yapılacaktır.

Soru: Prim ödeme gün sayılarının düşük olması veya ölüm aylığında aylık bağlama oranını nasıl etkileyecektir.

Cevap: Malüllük ve ölüm sigortasında, sigortalıların pirim ödeme gün sayısının 9000 gün den az olması halinde aylık bağlama oranları 9000 gün 4/a sigortalıları için 7200 gün üzerinden hesaplanacaktır. Ayrıca malul sigortalının başkasının bakımına muhtaç olması halinde aylık bağlama oranı 10 puan olacaktır.

Soru: Yasa ile getirilen emeklilik için gerekli süreler uzatılmakta mıdır?

Cevap: 4447 saylılı Kanuna göre 2000 yılından sonra ilk defa işe giren SSK'lılar için 7000 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi olanlar için 9000 gün şartı uygulanmaktadır. Bu kanunda mevcut çalışanların prim gün sayılarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. 01.05.2008 tarihi itibariyle ilk defa işe girecek sigortalılardan Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için hjalen uygulanan 9000 gün şartı korunmuş, SSK'lılar için ise 7000 gün yerine 7200 gün şartı getirilmiştir.

Soru: 5510 sayılı Kanun ile getirilen 65 yaş düzenlemesi kimler için uygulanacaktır?

Cevap: 5510 sayılı Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı veya iştirakçi olanların mevcut yaş hadlerini değiştiren bir düzenleme söz konusu değildir. 65 yaş uygulaması; bu Kanundan sonra 2027 yılında çalışmaya başlayacak olan erkek sigortalılar için 2044 ve 2029 yılında çalışmaya başlayacak kadın sigortalılar için 2048 yılından sonra devreye girecek bir düzenlemedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR