Saffet Çalışkan bilmediklerinizi cevaplıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan Samsun'luların SGK hakkında bilmediklerini cevaplıyor.

Soru: Yeni sosyal güvenlik kanunun yürürlüğe girmesiyle ilk defa sigortalı olan ve bu nedenle SSK ve Bağ-Kur dışında çalıştırılanlar yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra çalışabilirler mi?

Cevap: Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişilerden yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra; Bu Kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir.

Soru: Ben görev yaptığım bölgede mayına basarak sağ bacağımı kaybedip vazife malulleri kapsamına alındım. Çalışmaya başladığımda acaba benden yaşlılık aylığı kesilecek midir?
Cevap: Vazife malulleri ile harp malullerinin 4/c kapsamında çalışmaya başlamaları halinde harp malullüğü zammı hariç aylıkları kesilecektir. Vazife malullerinden 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık bağlananların aylıkları Kanunun 4/c"sine tabi sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde kesilmeyecektir. 2330, 3713 sayılı Kanuna göre vazife malullüğü aylığı ile harp malullüğü aylığı bağlanmış olanların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında göreve başlamaları halinde ise aylıkları kesilmeyecektir.

Soru: Bir kamu dairesinde sigortalı olarak çalışmaktayım. Çalıştığım kamu kuruluşu özelleştirme programına alındığında Sosyal Güvenlik yönünden hangi mevzuata tabi olacağım? 
Cevap: T.C. Emekli Sandığına tabi bir görevde bulunmakta iken özelleştirme programına alınan kurum ve kuruluşlarda çalınan ve diğer kamu kurum kuruluşlarına nakledilmeyerek çalışmaya devam eden personel zorunlu olarak,
Özelleştirme programına alındıktan sonra bu kuruluşlarda emeklilik hakkı tanınan kadro ve pozisyonlara atananlar ise istekleri halinde,
5434 sayılı Kanunun Ek 71. maddesine göre ilgilerini devam ettireceklerdir. Ancak, bu kuruluşlardan özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payı yüzde 50"nin altına düşenler ile bunlardan satılan veya devredilenlerde T.C Emekli Sandığına tabi olarak çalışan personellerden isteyenlerin sandıkla ilgileri devam ettirilecek, kamu payının yüzde 50"sinin altına düştüğü tarihten sonra atanlar ise Emekli Sandığı ile ilgilendirilmeyecektir.
4046 sayılı Kanunun 22. maddesi uyarınca ise özelleştirme programına alınan kuruluşlarda çalınan personelden kamu kurum ve kuruluşlarına atanacak olan personelin eski kurumları ile ilişkilerinin kesileceği tarihe kadar geçecek süredeki, aylık, ücret, sosyal hak ve yardımlar ile her türlü özlük haklarının özelleştirme fonundan ödenmesi ve bunlardan 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta olanların bu süre içerisinde 5434 sayılı Kanuna göre kurulan ilgilerinin devam ettirilmesi, nakil işleminden sonra ise personelin, atandığı kurumun mevzuatına tabi olması gerekmektedir. Buna göre, 5434 sayılı Kanunun 12. maddesi kapsamında bulunan bir kurumda 5434 sayılı bir kanuna tabi çalışmakta iken kurumun özelleştirmesi sonucu 4046 sayılı Kanunun 22. maddesi uyarınca başka bir kamu kurum veya kuruluşlarına atananların atandıkları kurum veya kuruluş 5434 sayılı Kanun kapsamında olan ve kadro ihdası yapılmış bir kurum olması halinde, atananlar 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılacaktır. Aksi taktirde Kanunun 4.maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklardır.

Soru: 2008 yılının Ekim ayı itibariyle SSK ve Bağ-Kur statüleri dışında sigortalı çalıştıran işyerleri, işyeri bildirgesini ne zaman vereceklerdir? Bunlar manuel olarak işyeri bildirgesini verebilirler mi?
Cevap: 4/c kapsamında sigortalı çalıştırılan işverenler, işverenler örneği tebliğ ekinde yer alan işyeri bildirgesini, en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte Kuruma vermeleri gerekmektedir.
4/c bendi kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler, işyeri bildirgesini, e-sigorta ile Kuruma göndermek zorundadır. Elektronik ortamda düzenlenerek gönderilen işyeri bildirgesi bilgisayardan alınan sıra numaralı çıktısı ıslak imza ile onaylanarak kuruma verilecektir.
 Aynı kurum ve kuruluşunda, 4/a ve c bentleri kapsamında sigortalıların çalıştırılması halinde, 4/a sigortalıları için ayrı 4/c sigortalıları için ayrı işyeri bildirgesi düzenlenerek ayrı ayrı işyeri dosyası tescil ettirileceklerdir.

Soru: 2008 yılının Ekim ayında ilk kez devlet memuru olarak işe başladım. Bana işe giriş bildirgesi ne zaman verilecek ve süresinde verilmezse idari para cezası verilecek midir?
Cevap: Kamu idarelerinde ilk defa işe başlayan devlet memurlarının göreve başladıkları tarihten itibaren 15 gün içerisinde “Sigortalı İşi Giriş Bildirgesi” ile bildirimi yapılacaktır. Sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal süresinde Kuruma verilmemesi halinde Kanunda idari para cezası uygulanması öngörülmemiştir.

Soru: SSK ve Bağ-Kur"lu olmadığım için 4/c kapsamında sigortalıyım. Benim tescilli ve sigortalık işlemlerimi neresi yapacaktır?
Cevap: Geçiş süresince kamu idarelerinin tescili ve görev yapan devlet memurlarının sigortalılık işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu merkez teşkilatının ilgili birimlerince yürütülebilecektir.

Soru: Halen devlet memuru olarak çalışan bir sigortalının 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesine müteakip aylıklarından fazla kesenek mi kesilecek? Ayrıca 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesine müteakip aylıklarından sağlık sigortası primi de mi kesilecek?
Cevap: Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi olup, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına çalışanların kesenek ve karşılıkları, fiili hizmet zammı ve itibari hizmet süresi karşılıkları ile % 100 artış farkları hakkında Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun Hükümleri uyarınca işlem yapılacağından, aylıklarından herhangi bir şekilde fazla kesenek kesilmesi söz konusu değildir.
Halen memur olarak çalışanların aylıklarından bugüne nazaran genel sağlık sigortası için daha fazla kesenek kesilmeyecektir. Bu durumdakiler için her ay % 12 oranında Genel sağlık sigortası primi çalıştıkları kamu idaresince ödenecektir.

Soru: 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanların aylık prim hizmet belgeleri kim tarafından gönderilecek ve bu belgeler, ilk defa 4/c kapsamında sigortalı olup prime esas kazançları 5510 sayılı Kanuna göre tespit olunacak memurlar ile emekli kesenek ve kurum karşılıkları 5434 sayılı kanuna göre tespit olunacak memurlar için ayrı ayrı mı verilecektir?
Cevap: 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendi kapsamında sigortalıları çalıştıran kamu idarelerinin işyeri tescili yapılan her tahakkuk dairesi/harcama birimi, aylık prim ve hizmet belgelerini internetten göndereceklerdir.
5510 ve 5434 sayılı kanunlarda prime esas kazançlar ile emekli keseneğine esas aylıklar ve prim oranları farklı olarak tespit edildiğinden aylık prim ve hizmet belgeleri 5510 sayılı kanundan önce ve sonra memur olanlar için ayrı ayrı verilecektir.

Soru: Ben Sosyal Güvenlik Yasası değiştikten sonra yani 2008 yılının Ekim ayından sonra çalışmaya başladım. Bu nedenle ne SSK"lıyım ne de Bağ-Kur"luyum. 4/c den sigortalıyım. Benim aylık prim ve hizmet belgem internetten gönderildiği taktirde, bu belgenin bir dökümü ile tahakkuka ait raporu nereden alabilirim?
Cevap: İnternetten gönderilen aylık prim ve hizmet belgesinin dökümü ve tahakkuka ait rapon, "Kesenek bilgi sistemi"nin "Tahakkuk Bilgileri" bölümünden görüntülenebilir, yazdırılabilir ve tahakkuk tutarlarına ait rapor istendiği kadar alınabilir.

Soru: Prim borcu olan bir esnafım. Ailem sağlık yardımımdan yararlanabilecek mi?
Cevap: 1470 sayılı kanunda esnaf ve sanatkarlar ile ailelerinin sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için hiç prim borcu olmaması gerekmekte iken tasarı ile prim ödeme yükümlülükleri, takip eden aydan başlatılmak ve 1 ay prim borcunu aksatmaları durumunda dahi sağlık yardımlarından yararlanma imkanı getirilmiştir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR