SİYASİ ARENADA SON DURUM

   Seçime beş gün kala siyasi gelişmeleri ve yapılması gerekenleri sizlerle paylaşmak istiyorum, malumunuz bugün şehrimize AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geliyor. Onun gelmesi ile birlikte AK Partiye oy vermek istemeyen veya kararsız dediğimiz seçmenlerin kararlarını değiştirmelerinde etkili olacağı kanaatindeyim. Bu seçim çok önemli bir seçim, beyazlarla siyahların egemenlik mücadelesi yaptığı bir seçim olduğu bir gerçek. Ben olaya şahsi bakma taraftarı değilim, zira ülkenin içerisinde bulunduğu durum gerçekten sıkıntılı ama bu sıkıntının kaynağının nereden geldiğini toplum bilmiyor, herkes zannediyor ki olaylar konuşulduğu gibi parti meseleleri. Oysaki olay hiç de sanıldığı gibi değil, Olay, Dünyayı sevk ve idare eden Beyazlarla veya nonconlarla tüm Dünya halklarının mücadelesidir ama bunu ne AK Partinin üst düzey yöneticileri kavrayabilmiş durumda ne de diğer siyasi parti yöneticileri. Bugün bu konuyu anlatmak da istemiyorum, zira bazıları siyaset yaptığımı veya siyasette taraf olmaya çalıştığımı düşünüp art niyetli düşüneceğinden bu konuyu seçim sonrasına bırakıyorum. Bugün sandığa gitmemize beş gün gibi kısa bir süre kala seçmenin nabzının ne yönde olduğunu ve siyasi partilerle adayların durumunu konuşacağız.

    

İsterseniz olaya ülke genelinden başlamak suretiyle il genelindeki değerlendirmeye geçelim, bu konuda herkes gibi yayınlanan anketleri takip ettiğim gibi gerek Ankara’da gerekse Samsun’da bulunan tüm siyasi partilerin üst düzey belirleyicileri ve anketörlerle görüşmeler yapmaktayım. Olaya ülke bazında bakıldığında Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın %51 civarında bir oyla kıl payı ipi göğüsleyeceği kanaatindeyim, bu dediğim bugün itibarı ile geçerli, şu beş günlük süreç çok ama çok önemli AK Parti adayları veya liderinin bu beş günlük süreçteki tavırları, davranışları ve performansları durumu değiştirebilir. Basın-yayın organlarının son dakika ani çıkışları ve gündem değiştirmeleri söz konusu olmaz ise bugün itibarı ile Recep Tayyip Erdoğan ipi göğüsleyeceği kanaatindeyim. Bunu derken çok ciddi analizler, araştırmalar ve görüşmeler yaptıktan sonra söylediğimi belirtmek isterim, zira bu seçim diğer seçimlerden çok farklı bir seçim siyasi partilerin ittifak yaparak sandığa gittikleri bir seçim olması hasebiyle tek bir tane oyun dahi ziyan olmadığı bir seçim olduğundan sıkıntılı bir seçim olacağı kanaatindeyim. Muharrem İnceye gelince onun oy oranının CHP’nin biraz üzerinde olacağı kanaatindeyim, bu oran ne olur derseniz azami %26-28 bandında olacağını düşünüyorum.

 

      Milletvekili seçimlerine gelince orada durum farklı, Cumhur ittifakının oy oranı %46/48 bandında gözükmekte,  bu oyun %40-42’si AK Partinin kalan %4-6’lık kısmı da MHP’nin gözükmekte. Bu şartlarda Cumhur İttifakının parlamentoda çıkaracağı Milletvekili sayısı 300-305 Vekil civarında gözükmekte. Ancak şayet Hükümet bu hafta Kandile operasyon yapıp orayı yerle bir ederse HDP o bölgede oy kaybeder ve HDP’nin barajı aşma şansı ortadan kalkarsa o zaman AK Parti tek başına 300’ün üzerinde Milletvekili çıkarır. An itibarı ile HDP’nin barajı aşacağı kanaatindeyim, zira batıda ve güneyde CHP el altından HDP ye destek verdiği iddia edilmekte şayet bu iddia doğruysa HDP %12’leri bulabilir, ama yukarıda da dedeğim gibi Hükümet bu hafta Kandile ciddi bir operasyon yaparak  Kandili Hak ile yeksan ederse o zaman durum değişir.

 

   CHP’ye gelince, CHP’nin kemikleşmiş oyu olan %23-25’lik oy oranını koruyacağı kanaatindeyim, ancak batıda ve Güneyde HDP’ye destek olursa oy oranı düşebilir. İYİ parti ise bu günlerde %12-13 civarında gözükmekteydi ancak aday tespitlerinde yapılan hatalar ve teşkilatlardaki sıkıntılar nedeniyle bu oran bugün itibarı ile %9-10 seviyelerine gerilemiş durumda. Saadet partisine gelince %1.5-2 civarında bir oy oranında olacağı kanaatindeyim.

 

   Bu minvalde ilimizdeki seçim sonuçlarını değerlendirmemiz gerekirse öncelikle şunu belirtmek isterim ki şu Dont sisteminin hesaplama işini bilmediğimden bu sisteme göre sonuçları değerlendiremiyorum ama tahminim  5-2-1-1, 5-3-1 veya  6-2-1 olacağı kanaatindeyim. AK Partiden kayan oylar MHP ye gidecek denilmekte ancak MHP’nin ülke genelindeki durumu gerçekten sıkıntılı, edindiğim bilgiler doğruysa bugün itibarı ile 17-18 civarında bir Milletvekili çıkarabileceği iddia edilmekte, şayet bu doğruysa gerçekten durum vahim. MHP öyle de İYİ parti çok mu iyi derseniz onun durumu da öyle iddia edildiği gibi popüler değil, dediğim gibi %9-10 bandında bir oy alacağı kanaatindeyim, bu değerlendirmeler ışığında bugün itibarı ile siyasi arenada durum bu, önümüzdeki dört beş günlük süreçte durum değişirse yeniden sizlerle paylaşmak üzere bugünlük de bu kadarı ile yetiniyorum. Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR