Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Selenyum içeren gıdalar

Tiroid hormonları enerji seviyelerini, metabolizmayı, vücut ısısını, ruh halini, kalp atış hızını ve kan basıncını düzenlediğinden son derece önemlidir. Hipotiroidizm adıyla bilinen bir rahatsızlık olan tiroidlerin yeterince hormon üretememesi, vücudunuzu olumsuz yönde etkileyebilir ve kendinizi halsiz hissetmenize neden olabilir.

Bununla birlikte tiroid fonksiyonlarının yavaşlaması genel olarak vücudun yavaşlaması demektir ve kilo verme sürecini de gerçekten zor bir süreç haline getirebilir. Burada devreye tiroid hormonlarının metabolizmasında direkt olarak rol oynayan selenyum minerali girer ve adeta bir kahraman edasıyla ‘ben buradayım’ der.

Tiroid bezi triiyodotironin ve tiroksin (T3 ve T4) adı verilen iki önemli hormon üretir. Selenyum, tiroid hormonunun depo formu olan ve T3'ün aktif formuna dönüşen T4'ün aktivasyonuna yardımcı olur. T4'ten T3'e kadar olan bu aktivasyon, vücudun tiroid hormonunu çok çeşitli metabolik işlevler için kullanmasını sağlar.

Selenyum, yalnızca beslenme yoluyla alınabilen önemli bir mineraldir. Selenyum eksikliği, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı Hashimoto Tiroiditi adı verilen bir tiroid rahatsızlığıyla ilişkilendirilmiştir.
Günümüzde selenyum eksikliğinin artmasının iki nedeni vardır. İlki topraktaki selenyum miktarının azalmasıdır. Gıdalardaki selenyum miktarı toprağın selenyum konsantrasyonuna bağlıdır. Bitkiler ve hayvanlar, topraktaki selenyumu toplar. İnsanlar, bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinleri tükettiklerinde günlük selenyum ihtiyacını büyük oranda karşılarlar. Selenyum, ağırlıklı olarak volkanik kayaçların bulunduğu yerlerde bulunan bir mineraldir.

Bu nedenle selenyum minerali her bölgede aynı miktarda bulunmaz, selenyum bakımından fakir bölgelerde yaşayan insanlarda selenyum eksikliği görülebilir. Diğer bir nedense zayıf sindirim veya kötü bağırsak sağlığıdır. Diyetle yeterli miktarda selenyum alınsa bile sindirim sisteminde bir problem varsa mineral optimal şekilde emilemez. Bu yüzden bağırsak sağlığı çok önemlidir, ancak yine de bu önemli mineralden yeterli miktarda aldığımızdan emin olmak gerekir. Günde önerilen selenyum alımı yaklaşık 55-75 mikrogramdır. Gebelik ve süt verme döneminde ise 70-80 mikrogram selenyum ihtiyacı görülür. Selenyum eksikliği halinde titreme, yüksek ateş, tiroid fonksiyonlarında azalma, depresyon gibi belirtiler görülür.

Buna ek olarak günlük alımın 400 mikrogramı geçmemesi önerilir. Selenyum fazlalığında, sindirim sistemi ve sindirime yardımcı olan organlar zarar görebilir. Selenyum fazlalığı halinde karında şişlik, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemleri görülebilir. Sindirime yardımcı organlardan biri olan karaciğer, selenyumun en çok bulunduğu organlardan bir tanesidir.

Selenyum karaciğerden kana karışır, ancak selenyumun fazlalığı karaciğerde siroz hastalığı gibi hayatı tehdit eden hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca selenyum fazlalığında tırnaklar zayıflar, daha çabuk kırılır, saç dökülmesi görülür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR