Seçim kazanmanın yolları 1...

Seçim kazanmanın yolları 1: Seçim kampanyası ekibini kurmak

Yerel seçimlere çok kısa süre kaldı. Başkan adayları rakiplerinin bir adım önüne geçebilmek için, kendilerini ve projelerini seçmene anlatabilmek için seçim çalışmaları yapmalıdır ve yapmaktadır. Bu yazı dizimizde başkan adaylarına seçim kazanma konusunda çok kritik bilgiler vereceğiz; Seçim nasıl kazanılır?, Seçmene nasıl ulaşılır? Seçmene projelerini ve kendilerini nasıl anlatabilirler? v.b. Bu yazı dizisi siyasi değil psikolojik ve sosyal gerçekler çerçevesinde hazırlanmaktadır. Bu nedenle hangi düşüncede olursa olsun başkan adaylarına, muhtar adaylarına seçime katılan herkese önemli bilgiler sunacaktır.
Seçim kazanma çalışması dünyanın her yerinde bir “kampanya çalışması ve ekibi” tarafından yapılır. Başkan adaylarından ziyade bu kampanya çalışmasındaki takım ruhu seçimi kazandırmaktadır.  Seçim kampanyası ve ekibi seçim kazanmak isteyen bir başkan adayı için yapılması ve karar verilmesi gereken ilk basamaktır. Başbakan Erdoğan"ın seçim için ilk önce sloganları halka anlatması, İstanbul Büyük Şehir Belediye başkan adayı Kılıçdaroğlu"nun 40 milletvekili ile İstanbul"a çıkarma yapması, bu çalışmaların arkasında bir ekibin ve kampanya çalışmasının olduğunu göstermektedir.
En yakın zamanda ABD de yapılan ve Obama"yı ilk siyahî lider olarak Beyaz Saraya çıkaran seçim kampanyası ve ekibi değil miydi? Obama en akıllıca kararı ekibi oluştururken vermiştir. Obama"nın ekibinde iki önemli kişi dikkat çekmektedir David Axelrod ve David Plouffe. Bu isimlerin ABD seçmenine göre oluşturduğu stratejiler ve güncel propaganda aletlerini en iyi şekilde bilme kullanma becerileri Obama"yı zafere götürmüştür. David Axelrod İnternetin ve iletişim araçlarının gücünü iyi bilen ve kullanabilen biriydi. Bu nedenle Gençlere Obama"yı tanıtan kişi olarak kabul edilmektedir. David Plouffe ise Obama"nın reklâm çalışmalarından sorumluydu ve Amerikan tarihinde çok farklı bir reklam stratejisi uygulamıştır. Obama"nın rakibi McCain"in tüm reklâm sloganlarına karşı koyabilmiş hatta bunları avantaj haline dönüştürebilmişti. Bu ekibin önemini Obama şu cümleler ile ifade temektedir: “Onlara minnettarım. Bu ekip ABD tarihindeki en iyi seçim kampanyası ekibidir.”
ABD seçmeni ile Türkiye seçmeni farklı diyenler olacaktır. Evet farklıdır.  Hatta ulusal seçimler ile yerel seçimlerdeki seçmenlerin görüş ve düşünceleri de farklıdır. Ama ortak olan bir nokta varsa doğru ekip başkan adayını zafere çıkaracaktır. Seçim kampanya ekibi nasıl oluşturulmalı ve ekibin özellikleri nasıl olmalıdır?
• Ekibinizde yer alan takım arkadaşlarınız aday olduğunuzu bölgenin seçmen profilini, düşüncesini, ,ihtiyaçlarını, sosyo ekonomik düzeyi konusunda bilgili ve fikir sahibi olmalıdır
• Ekibinizde yer alan herkes kazanacağınız inanmalıdır. Başarmak için inanç çok önemlidir. Eğer başarıya inanmayan bir ekip üyeniz varsa o kişi başarısızlığın nedeni olabilir.
• Ekip de yer alan tüm üyeler kendi alanında uzman olmalıdır. Alanına hakim gibi görünen ancak hakim olmayan ekip üyeleri kampanyanızın zarar görmesine neden olabilir.
• Ekip üyeleri arasında takım çalışması olmalıdır. Bazı ekip üyeleri bilgi ve düşüncelerini karşısındaki diğer ekip üyesinin kar elde edebilir düşüncesiyle saklamaya çalışabilir. Buda ekip içerinde güvensizliğe neden olabilir.
• Ekip üyeleri seçim kampanyası boyunca özel hayatlarından feragat etmeleri gerektiğini bilmelidir. Bazı günler eve gelmeyeceklerini, gece geç saatlere kadar çalışacaklarının farkına varmalıdır.
• Ekip üyelerinin seçmenle, basınla, sivil toplum kuruluşları ile iyi iletişim kurmaları gereklidir.
• Ekip üyelinizin siyasi görüşleri, doğru karar almalarını engellememelidir. Siyasi görüş ve duyguları sosyal ve psikolojik gerçeklerin önüne geçmemelidir.
Ekibiniz hazır şimdi ne yapmalısınız? Bir sonraki yazımızda (Perşembe günü) seçim kazanmanın yollarına devam edeceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR