Samsun'um bir gemisi

Anakent belediyesince Samsun halkına kazandırılan ve hizmete sunulan “Samsun'um Bir” adı verilen geminin, adından da anlaşılacağı üzere, bu düşünce ve projenin ikinci veya üçüncüsü de düşünülüyor demek ki.

Bence güzel bir düşünce. İhtiyaç mı diyeceğiz, evet ihtiyaç. Samsun'umuzun bir deniz kenti olmasının sağladığı bir imkân ile birçok Samsun'lunun bir gemi veya bir feribot ile denize açılması, farklı bir atmosfer yaşamasının imkânını sunmaktı belki de düşünce.

Bu düşünceden ve atmosferden,16 Mayıs engelliler haftası olması nedeniyle engelli dostlarımızın da faydalanmasının sağlanması fikri güzel olmuştu. Belki de birçok engelli arkadaşımızın bu güzelliklerden yararlanamama şikâyetlerini, bir nebze de olsa kaale alındığını hissettirmek için düzenlenmiş bir kahvaltıydı.

Anakent belediyesinin ilklere imza atma düşüncesiyle sürdürdükleri çalışmaların içinde, engellilere yönelik planlı çalışmaların da olması bir engelli olarak veya da bir Samsunlu olarak takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yeterli mi diyecek olursak, değil tabi ki. Fakat yapılan planlamalar ve faaliyetler de, engellilere yönelik projelerin de olması ve uygulanması, toplumsal duyarlılığı arttırmakla beraber engellilerimize de özgüven vermektedir.

Birkaç örnek verecek olursak; gazi caddesinin devamında eski tekel fabrikası ile konak sinemasının alt geçidinde engelliler asansörünün yapılıp uygulamaya geçirilmesi; hizmete açılan yeni yerleşim bölgelerinde binaların ve caddelerin fizibilite çalışmalarının ve planlamalarının içinde engellilerin de düşünülmesi; Samsunlu birçok engellimizin, denizle iç içe yaşamamıza rağmen denize ve plaja girmesinin zorluklarını çektiği düşünülerek, Anakent belediyesi ve Avrupa birliği projesi kapsamında Doğu Parkta Bandırma Vapurunun hemen yanında bulunan engelliler plajının yapılma aşamasında olması ve bu projenin içinde bir engelliler kompleksinin olması, engellilerimize yönelik toplumsal duyarlılığı arttıracağı gibi engellilerimize de özgüven kazandıracaktır.

1 milyon 252 bin 693 olan Samsun nüfusumuzun % 10 'unun engelli olduğunu düşünürsek, çünkü istatistiklere göre böyle; toplum bunun kaçta kaçının farkında veya tanıyor? Bence bir kaçını tanıyor. Bu tip faaliyet ve çalışmalar devam ettiği müddetçe kendilerinin kaale alındığını, toplum içinde kendilerinin bir yeri olduğunu gören engellilerimiz de bu şekilde sosyal alan ve faaliyet içerisinde bulunmak için çaba sarf edeceklerdir.

Bizler engellilerimizin bir kaçını tanıyoruz. Oysaki birçok engelli ya engelliğini kabul etmemiş, özgüvene sahip değil veya ailesi ve toplum tarafından ötekileştirilmiş olarak yaşamını idame ettirmeye çalışıyor.

Demem odur ki de her konuda ve her planlama da olduğu gibi bireysel düşünce ve fikirlerimizi, engellilerimiz için de düşünüp faaliyete geçirmeliyiz.

Yine de benim bir engelli olarak, engellilerimiz adına bir özeleştirim olacak. Bu tip veya buna benzer projelerin ve çalışmaların içinde bulunma gayretlerimizin yetersizliğinden yakınmaktayım. Bu anlamda birçok proje çalışmaları ve faaliyetler daha hızlı ve çabuk yürütülebilir veya da yürütülmeliydi.

21. yüzyılda insana yönelik bu tip sorunların çoktan aşılmış olması eğitime ve istihdama yönelik çözümlerin bitirilmiş olması gerekliydi. Ne yazık ki birçok sivil toplum örgütünde olduğu gibi, engelli sivil tolum örgütleri içerisinde de bireysel hizipleşmeler ve çekişmeler, kamuoyunun engellilere yönelik pozitif eğilimini de güçleştiriyor kanısındayım. Her şeyde olduğu gibi bencillik egolarını bir kenara bırakıp, başka engelli arkadaşlarımızın da önünü kapatmadan ve hatta imkân vererek değişik düşünce ve fikirlerin önü açılmalıdır. Bu da biz engelli arkadaşlarımız adına bir özeleştiridir.

Bu arada şahsım adına bir görme engelli olarak teşekkür etmem gerektiğine inandığım birisi var ki, o da hiçbir yazımı noktasına virgülüne dokunmadan aynen köşemde yazmama olanak sağlayan denge gazetesinin sahibi ve gazetemiz editörü Adnan Bahadır Bey'e, düşüncelerimi ve fikirlerimi kamuoyuna ve siz değerli okuyucularıma paylaşmama imkân verdiği için teşekkürümü bir borç bilirim. Saygılarımla…

Sevgiler saygılar benden, umutlarınız ve bütün güzellikler ile yaşamak da siz değerli okuyucularımın olsun…

   

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR