Ruhunuz sağlıklı olsun

İnsanoğlu, biyopsikososyal bir varlıktır. Biyolojik yönü, psikolojik yönü ve sosyal yönü vardır. Bu özelliklerinden dolayı hayat boyu huzur güven ve emniyetini arar durur. Bu unsurlar sağlam ve dengeli bir ruh sağlığı için mutlak gereklidir. Biyolojik ihtiyaçların karşılanması (yeme, içme, barınma vs),biyolojik dengeyi sağlarken, sosyal bir çevre, statü ve kabul gibi unsurlar sosyal dengeyi oluşturur. Psikolojik denge yelpazesi, biyolojik ve sosyal olayları içerebileceği gibi, inançtan tutun kültürel olaylara, oradan sosyal kabule kadar gidebilecek durumları içine alır. Ruhsal yapımızın sağlığı işte bu dengelere bağlıdır.

Bir dünya düşünün ki; hiçbir problem yok, istediğiniz her şey anında oluyor. harika bir ortamda, huzur içerisinde, vücut pozisyonunuzun en rahat olduğu bir durumda yatarken, açlık hissettiğiniz bir anda, çiğneme ihtiyacı bile olmadan, dünyanın en güzel besini sizi doyuruveriyor. Susuzluk hissettiğinizde dünyanın en leziz ve steril suyu, hiç zahmete katlanmadan susuzluğunuzu gideriveriyor. Vücut ısısı öylesine optimal ve mekan öylesine konforlu ki aylarca aynı pozisyonda kalsanız bile hiçbir rahatsızlık vermiyor. Aklınızdan ne geçse anında hizmetinize sunuluyor. Her şey emre amade.güven emniyet ve huzur ,bu üç unsur sağlanmış. Korku yok, endişe yok, stres yok, koşturmaca yok. Yani asayiş berkemal. Böylesi bir dünyayı düşünmek bile gülümsetiyor insanı. Olur mu böyle bir şey.Aslında insanoğlu neyi arar bilir misiniz? Eminim ki güveni, huzuru, emniyeti ve bütün yukarıda saydıklarımızı, yani kaybettiklerini arar. Öyle değimli değerli dostlar.Biz hepimiz kaybettiklerimizi aramıyor muyuz?Ruhumuz anne karnında denge halinde değimliydi.Hayata gözümüzü açtıktan sonra cennetten kovulmuşçasına dengemizi şaşırmadık mı?
Dünyaya ilk gözümüzü açtığımızda dengeye en yakınken, geçen günler, aylar ve yıllar hayatın debdebeleri, alabildiğine dengeden uzaklaştırıcı unsurlar olarak ensemizde bizi takip etmektedir. İşin farkında olanlar ise fizik ve metafiziği dengeleyerek,biryandan biyolojik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılarken,ruhun ihtiyaçlarını da göz ardı etmeyerek bir denge oluşturuyor ve ruh sağlığına da önem vermiş oluyorlar.
Dr. Osman ŞALIŞ
Ruh sağlığı ve hastalıkları hast.başhekimi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Osman Salış Arşivi
SON YAZILAR