RAKAMLARLA DEĞERLENDİRMEYE NE DERSİNİZ

Sandığa gitmeye 48 saat gibi kısa bir zaman kaldı. Şehrimizde herkes anket yayınlıyor, herkes kafasına göre birşeyler yazıyor, her siyasi parti en az 3-4 Vekil çıkartıyor, bazı AK Partililer  ise 6'yı garantiledik 7'ye uğraşıyoruz diyorlar. Ülke genelindeki anketlere gelince herkes kafasına göre anketler yayınlıyor. İktidara yakın anket firmaları ile muhalefete yakın anket firmalarının anket sonuçları çok farklı. Bizim yaptığımız tahminlerle ilgili gelen yorumlar da çok enteresan. Kimilerine göre AK Partinin işi bitti bu iş tamam, kimilerine göreyse tam aksine AK Parti ipi yine göğüslüyor. Ortaya çok enteresan tahminler çıkınca şöyle geriye doğru dönüp, 1 Kasım seçim sonuçlarına bakma gereği duydum, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti 514.071 oyla 6 Vekil çıkarmış, CHP 164.520 oyla 2 Vekil çıkarmış, MHP de 99.977 oyla 1 Vekil çıkarmış, seçmenin sandığa gitme oranıysa %86.51.

   

 

                1 Kasım seçimleriyle bugünkü durum arasında ne fark var derseniz, şimdi MHP'den ayrılma veya onun yamağı pozisyonunda olan İYİ Parti var ve İYİ Parti büyük oranda MHP tabanından oy alacak bu kesin. İYİ Parti sadece MHP tabanından mı oy alacak derseniz elbette ki değil. Biraz CHP, biraz da AK Parti tabanından oy alacağı kanaatindeyim. Şehrimizdeki Vekil saysında değişiklik yok ancak yeni seçmen olanlara bakıldığında yaklaşık olarak 100 bin civarında yeni seçmen olacağı kanaatindeyim. Bu yeni seçmen de aileleri gibi oy kullanacakları öngörüldüğünde, partilerin alacakları oy oranlarında çok fazla değişiklik olmayacağı kanaatindeyim. Belki CHP biraz daha fazla oy alır, zira AK Parti gençliği bu sınavı çok kötü kaybetti.

  Ancak her şeye rağmen olaya rakamsal bazda bakıldığında, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti 7. Vekilliği 5000 oyla kaybetti, MHP de bir Milletvekilini 5000 oyla aldı. Önümüzdeki pazar yapılacak seçimde şayet MHP'den İYİ partiye kayacak olan oyları, AK Partiye olan tepki oyları MHP'ye kayarsa o zaman bir Milletvekili çıkarma imkanı olur. Yok MHP'den İYİ partiye kayacak oy kadar AK Partiden MHP'ye kaymaz ise MHP hiç vekil çıkaramaz. 1 Kasım seçimlerinde Ak parti 6,7 Vekilden 6 Vekil aldı,CHP 2.3 Vekilden 2 Vekil aldı, MHP'de kılpayı bir vekil alabildi. Bu dediğim eski seçim sistemine göreydi DONT sistemine göre durum nedir onu bilemiyorum. Ancak eski seçim sistemine göre AK Parti 5 ile 6 Vekil arasında gidip geliyor, CHP ise her halükarda 2 Vekil çıkarıyor, İYİ parti muhtemelen 1 Vekil çıkarıyor, MHP ise AK Partinin 5 Vekillikte kalması halinde 1 Vekil çıkarabiliyor. Eski sisteme göre hesap açık ve net bu.

   

 

                AK Partinin son iki günde yapması gereken en önemli şey Şu üç konuda yoğun bir çalışma yapmasıdır. Nedir bu üç konu derseniz ilk birincisi Meral Akşener’e kayan Mubadil oylarını tekrar AK Partiye getirebilmek için yoğun çaba sarfetmesi gerekiyor. Özellikle Mubadil olan Ahmet Demircan’ın tüm programlarını bırakıp, o fuzuli dernek mernek ziyaretlerini bırakıp mubadiller üzerinde çalışmalı, şayet kendi köyünden AK Partiyi birinci çıkaramazsa anında siyaseti bıraksın. İkinci önemli husus Cumhurbaşkanının Meydanda vatandaşa söz verdiği Kentsel dönüşüm sözünü çok iyi işleyip vatandaşa anlatmalı. Üçüncüsü de Samsunsporla ilgili vatandaşa bugüne dek AK Partinin yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını çok detaylı olarak anlatıp ikna etmeli. Şayet AK Parti bu dediklerimi yaparsa 6. Vekili almasına şaşmam, yok yapmaz eski programlarına devam ederse o zaman zavallı Bekir Keleş soluğu bir an önce Ankara'da almalı.

 

 

 

                Devlet Bahçeli MHP'den İYİ partiye kayacak oyların önüne geçmek adına çok güzel bir davranışta bulundu ve Ömer Süslüyü hastanede ziyaret etti.Bunun MHP tabanında çok büyük etkisi oldu ama yinede MHP'den İYİ partiye kayan oyların bir kısmını geri çevirebilir. Çoğunluğu gelmez. AK Partiden MHP'ye kayacak oylarla ilgili yazdığım yazıya bir hayli MHP'li arkadaş tepki göstermiş, tepkilerine saygı duyuyorum ancak ben ne demiş isem sonuna kadar sözlerimin arkasındayım. MHP bu ülkeye luzumlu bir parti ama oylarını AK Partiye olan tepki oylarından değil İYİ Partiye giden oylardan almaları gerektiği kanaatindeyim. İYİ partiye gelince o zaten proje partisi bana göre yok olmaya mahkum bir parti, eskiden şemsiye partisi vardı ya ona benzer bir parti olduğu kanaatindeyim. AK Partiyi kurtaracak olan Karadeniz bölgesindeki oylar olduğunu da hatırlatarak bugünkü yazıma. Son vermek istiyorum, kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR