ŞEYH EDEBALİ’NİN OSMAN BEY’E NASİHATI

Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e nasihati, başta gençlerimiz olmak üzere herkese rehber olacak nitelikteki mesajlar ihtiva etmektedir. Müslümanın inandığı dinin mesajları kendisini koruyacak ve istikamet üzere yaşamasını sağlayacak ilkeler sunmaktadır. Bu ilkelerin bir kısmı Edebali’nin nasihatinde de yer bulmuştur.

Edebali nasihatinde şu mesajları sunmaktadır :

“Oğul; İnsan vardır, şafak vaktinde doğar, gün batarken ölür. Unutma ki dünya sandığın kadar büyük değildir ! İki parlak güneşe aldanıp, sonra da karda, ayazdan kavrulup gitme.

Güçlüsün, akıllısın, söz sahibisin ! Ama; Bunları nerede, nasıl kullanacağını bilemezsen, sabah rüzgarında savrulup gidersin. Öfken ve benliğin bir olup aklını yener ! Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın !

Azminden dönme ! Çıktığın yolu, taşıyacağın yükü iyi bil ! Her işin gereğini vaktinde yap ! Açık sözlü ol ! Her sözü üstüne alma ! Gördüğünü söyleme, bildiğini bilme ! Sözünü unutma, sözü söz olsun diye söyleme !

Ananı, atanı say. Bereket büyüklerle beraberdir ! Sevildiğin yere sık gidip gelme, muhabbetin kalkar, itibarın kalmaz !

Üç kişiye acı; cahiller arasında alime, zenginlikten fakir düşene, hatırlı iken itibar kaybedene !

Unutma ki; yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir ! Ulularla, düşmanını hor görme ! Düşmanını çoğaltma, düşmanlığın başını da sonunu da sen belirle ! Haklı olduğunda kavgadan korkma !”

Her satırı bir kitap dolusu mesaj niteliğine sahip bu nasihatler, hayatın özetidir. Tavsiyeler, nasihatler ve atasözleri tecrübenin ürünüdür ve bunlar için bedeller ödenmiştir. Mahcup ve mahzun olmamak, kısa hayata çok şey sığdırmak, bedel ödemeden huzurlu ve mutlu yaşamak; tecrübelerin ürünü olan nasihatlere itibar etmekle olur.

Günümüz gençliğinin birçok problemi var. Aile içi sıkıntılar, toplumun genleriyle olan farklılıklar, aldığı eğitimin gösterdiği hedeflerle ilgili sorunlar, çalışma ve iş hayatı ile ilgili sıkıntılar, arkadaş grubuyla uyum ve uyumsuzluk, uyuşturucu sektörünün hedefi haline gelmiş olmalarının ortaya koyduğu çıkmaz gibi bir çok farklı sorunlarla çarpışıyor gençlerimiz. Onların söz konusu bu sorunlarla başa çıkmalarını ancak; ailesinin refakati, öğretmenlerinin katkısı, ortamın düzgün ve düzeyli insanlardan oluşması, çevre ve aldıkları eğitim olacaktır.

Gençlere rehberlik edecek kurumsal organizelere ihtiyaç vardır. Bu organizasyonların merkezinde, tarihe damgasını vurmuş örnek davranışlarıyla ve mesajlarıyla ön plana çıkmış Allah dostlarının, alimlerin ve kanaat önderlerinin yönlendirmeleri ve mesajları ikna edici bulunmalıdır. Kaynağı vahyin mahsulü olan bilgilerle ve etkin yönlendirmelerle gençlik, istenilen ve arzu edilen kıvama rahatlıkla getirilebilecektir. Bu anlamda Şeyh Edebali’nin oğluna nasihati de önemli etki gücü sağlayan mesajlardandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR