Okul Fobisi:Okuldan Ve Derslerden...

Okul Fobisi:Okuldan Ve Derslerden Soğudum

 

“Okula gitmek istemiyorum”, “Ben okulu hiç sevmiyorum”, “bak ateşim ne kadar fazla” gibi bahanelerle bazı gençler okula gitmek hatta yanından dahi geçmek istemezler.

Bu gençler sabah okula gitme zamanı geldiğinde mideleri bulanır, baş ağrıları başlar. Okula gitmemelerine karar verildiğinde ise bu bedensel rahatsızlıklar hemen geçer dışarıda top oynamaya çıkılır. Gençte görülen okula gitme konusundaki bu  isteksizliğe bizler “okul fobisi” demekteyiz.

Okul fobisinin temel nedeni; başarısız olma korkusu ve sınıf içerisinde aktif olamama endişesidir. Okula gitmek istemeyen genç evde mutlu olduğunu düşünür. Bu durum gencin sosyalleşmesini kısıtlar ve daha fazla psikolojik problemle karşı karşıya kalabilir.

Okul fobisi yaşayan gençler çoğunlukla aşırı koruyucu bir ailede yetişmişlerdir. Okula gittiği takdirde ailenin ilgisinden mahrum kalacaklarından çok korkarlar.

Başa çıkma; okul fobisi eğer aşırı bir düzeye çıkmış ise okulunuzda varsa psikolojik danışmana başvurun. O size yol gösterecektir.

Okul fobisiyle baş edebilmek sizin isteğinize ve olaylara bakış açınızı değiştirmekle mümkündür. Şu sloganları ve sözleri felsefeniz haline getirin.

“Başarısız olmaktan korkmayın çünkü başarısızlık başarıya giden yolda olduğunuzu gösterir.”

“Başarısızlık diye bir şey yoktur sadece sonuçlar vardır.”

Okuldan Ve Derslerden Çok Soğudum? Başarılı Olacağıma İnanmıyorum?

Bir öğrencinin derslerden soğumasının en önemli nedeni hiç kuşkusuz o dersi okumamış,anlamaya çalışmamasıdır.Bunun sonucunda öğrenci derse ilgi,merak ve istek duymaz.Merak ve istek duymadığı için o derste başarılı olamaz.Derste başarılı olamayınca dersten soğur,kendine güveni azalır, kendi kapasitesinden şüpheye düşer.Bu nedenle bir öğrenci önce dersin amacını çok iyi kavramalı ve o dersin ona nerelerde faydalı olacağının farkına varmalıdır.

Öğrencinin dersten soğumasına neden olan diğer etkenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Soğuma nedeni:Öğretmeni sevmemesi

Çözüm:Önemli olan öğretmenin kişilik yapısı değil, dersin içeriğidir.Bu nedenle dersi öğretmenle değil, öğretmeni dersle bütünleştir.Öğretmende sonuçta bir insandır.Onunda artı ve eksileri olacaktır.Öğretmen ileriki sınıflarda değişebilir fakat ders aynen kalacaktır.Daha öncede belirttiğim gibi öğretmenin kişilik yapısına göre davranın.sonuçta bu bir yarış.

Soğuma Nedeni:

Öğrenci dersten soğuduğu takdirde okuldan da soğuyacaktır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR