Maaşa zam, İşine son

 Türk Telekom A.Ş şirketi, 28.02.08 tarih ve 1838 sayılı tebliğiyle,
Emeklilik ve kamuya gönderilmesi düşünülen ve 7000 kişiyi etkileyecek çalışmasını başlatılarak, ilk olarak, şirkette çalışan, okuryazar, ilk, orta ve lise /EML ve bu okulların dengi okul mezunlarından, yaşlılık aylığı almaya hak kazananların, şirket tarafından Resen emeklilik işlemleri, 2008 Mart ayında uygulanmaya başlandı,
Üniversite ve Yüksekokul mezunları,30 yıllık olsa dahi bundan muaf tutuluyor! 
İş sözleşmelerinin sonlandırılmasında, geçen yıl uygulanan askerlik ve yol harcı, bu sefer T.C Emekli sandığı veya SSK ya borçlanılan Askerlik süresi, kıdem tazminatına esas alınmaması, yol harcının ödenmemesi, emekliye karşı bir ayrımcılık ve haksızlık olarak algılanmıştır.
İş akdinin feshinde bahse konu, çağa ayak uyduramayan, bilgisayar kullanamayan, düz ve yardımcı hizmetler işçisi gibi kablo çekimi, men hol yapımı, direk çukur ve dikim işlerinde çalıştırılan işçiler, işlerin bittiği ihtiyaç fazlası olarak vurgulanması, iş fesih kararlarına yansıtılarak, kişilere tebliğ edildi.
Ancak tebliğ edilen fesih bildirgesine, yukarıdaki isnatları kabul etmeyen birçok iş arkadaşımız, “ileride doğabilecek haklarım baki kalmak kaydıyla tebellüğ ettim”, yazısından ibaret şerh düşülmesine müsaade edilmemesinin, ahlaki olmadığı kanaatindeyim. Buna mukabil imzadan imtina etmiştir denilerek, iş ilişiği kesilip,   emeklilik işlemleri başlatılmıştır.
Oysa 2000 yılında çıkarılan 4502 sayılı yasaya istinaden, iş mevzuatına geçen ve teknik gurupta yer alan T.C emekli sandığına tabi her statüdeki personel,2005 yılında %55 hissenin T.T.A.Ş,  oger Telekom A.AŞ"ye devrine kadar, hiçbir ayrımcılığa uğramamıştır.
Şirket yanında yer alan, yani iş mevzuatına tabi çalışanlar,
iş mevzuatına geçmeyen kamuya gitme hakkına sahip aynı statüdeki personel ile, aynı şartlarda çalışırken, bugün Resen emekliye sevk edilerek, bir başka çıkış yolu olmayan ve çalışmaya ihtiyacı olan insanlarda, adeta sendikalı olmanın şirketi benimsemenin cezasına çarptırılmış gibi algılanmaktadır.
Bu da ister istemez kamuoyu tarafından izlenen Telekom grevi 2007 yılının son aylarında yaşanan 45 günlük grevin acaba rövanşı mı düşüncesine itmekte insanı.
7.toplu iş sözleşmeyle 15 Mart ve Nisan 2008 "de maaşlara yansıyacak olan zamları alamadan, sendika ile şirket arasında imzalanan Yani halk arasında “maaşa zam, işine son” tekerlemesi, böylece gerçekleşirken, aynı zamanda Türk haber iş sendika ve üyesine karşı bir gözdağı vermiş olmuyor mu?
Bugün bu yaşananların ardından, şu an kamuya gitme hakkı olan personele, şirket yönetiminin, gel benimle çalış teklifine nasıl inanıp güvenecekler?
Ülkemizin en büyük şirket unvanına ve kazancına sahip Türk Telekom A.Ş, Emeklisine AVEA kurumsal hattını karşılayarak devam ettirmeli, bir ömür boyu birlikte olduğu mesai arkadaşlarıyla irtibatının kesilmesini önlemelidir.
Şirketin ve ona hizmet edenlerin geleceğine katkı sağlayamayanlar, sevgi ve saygıda, insani hoşgörüyü beceremeyen anlayışa sebep olanlar, yarınlarda aynı son ile karşılaşacaklarını hatırlarından çıkarmamalıdır.
Bu günlerde, kaldırımları yanında insanı korkutan kurt, kangal ve pitbul tipte, besili ve azılı görünüşte köpekleriyle işgal edenler,
Unutmayınız ki; Bu şehir de bizimde, çoluk çocuğumuzla korkusuzca gezme ve yürüme hakkımız var.
Yeniden buluşmak dileğiyle...


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İhsan İde Arşivi
SON YAZILAR