KOLESTEROL NEDİR?

Kolesterol, vücudun birçok önemli işlevine yardımcı olan bir lipit türüdür. Lipitler suda parçalanmazlar, bu nedenle de kanda dağılmazlar. Bunun yerine, vücudun onlara ihtiyacı olan bölümlerine ulaşmak için kanınızda hareket ederler.
Karaciğer vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kolesterol üretir. Vücudunuzdaki kolesterolün geri kalanı hayvansal gıdalardan gelir. Örneğin, et, kümes hayvanları ve süt ürünlerinin tümü diyet kolesterolü içermektedir. Bu gıdalarda yüksek miktarda doymuş ve trans yağ bulunur. Bu yağlar da karaciğerin normalden daha kolesterol üretmesine yol açar. Vücudun çok yüksek bir seviyedeki kolesterolden kurtulmak için çeşitli yollar izler.  Ancak bazen bu sistem olması gerektiği gibi çalışmaz veya aşırı yüklenme olur. Bu nedenle, kanınızda daha fazla kolesterol olabilir.  
Kolesterol kanda dolaşır ve kandaki kolesterol seviyesi yükseldikçe sağlık için risk de artar. Yüksek kolesterol, felç ve kalp hastalığı gibi daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir. Bu nedenle de kolesterol seviyelerini kontrol ettirmek önemlidir. 
Kolesterol, atardamarların içinde kalın ve sert bir tortu oluşturmak için diğer maddelerle birleşebilir. Bu, arterlerin daha az esnek ve dar hale gelmesine sebep olur. Bu durum ateroskleroz olarak adlandırılır. Arterlerden birinde bir kan pıhtısı meydana gelir ve onu bloke ettiğinde, kalp krizi veya felce sebep olabilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR