Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Karpuz diyeti

Karpuz diyeti kısa sürede kilo vermeyi sağlayan diyetlerden biridir. Karpuz diyetinin farklı versiyonları bulunur. Temelde diyet belirli bir süre sadece karpuz tüketmeyi içerir. Diyet yaygın olarak 3 ila 7 gün arasında uygulanır. Karpuz düşük kalorili bir yiyecek olduğundan bu diyetin kalorisi çok düşüktür. Karpuz diyeti aynı zamanda detoks diyeti olarak da kabul edilir.
Karpuzun %2'si lif, %6'sı şeker ve kalan %92'sini ise sudur. Karpuz diyeti vücutta oluşan aşırı toksin, tuz, su ve diğer kirliliklerden kurtulmayı sağlar.
Beslenme danışmanı olan Jessica Marcus, bireylerin bu tür diyetleri sevdiklerini çünkü çok fazla yapıya sahip olduklarını, ancak uygulamasının kısa bir zaman aldığını belirtir.
Diğer diyetlerin aksine, karpuz diyeti yalnızca belirli bir süre uygulanır. Bu, diyet yapan bireyler için gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef verir. Yalnızca birkaç gün sürdürüldüğünde kişi kendini diyete daha rahat bir şekilde hazırlayabilir.
Karpuz genel olarak faydalı bir besindir. Besleyici özelliklerine ek olarak, bol su içerir. Ancak şeker içeriğinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Marcus, karpuzun %90'ından fazlasının su olduğu gerçeğine dayanan karpuz diyetinin daha çok bir arınma olduğunu belirtmektedir. Karpuz, az kalori ve bazı vitamin ve mineraller içerir. Susuz engeller, serinletir ve bir süre tok hissetmeyi sağlayabilir.
Karpuz diyetinde ana besin olarak karpuz tüketilir ve karpuzun yanında kan şekerini dengeleyici bazı besinler tüketilir. Karpuz diyetinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüketilen karpuz miktarıdır. Diyet sırasında fazla karpuz yenildiğinde, kişi kilo vermek yerine kilo alabilir. Ayrıca, diyet listesinin de düzenli uygulanması diyetin bazı olumsuz etkilere sebep olabilir.
Karpuz diyeti de diğer diyetlerde olduğu gibi belli bir diyet programı ile uygulanır. Bu diyete başlamadan önce bir diyetisyene danışılarak vücut kitle endeksi ölçümü yapılması önerilir. Bununla birlikte karpuz diyetinin vücut için faydalı olup olmayacağı konusunda emin olunması önemlidir.
Karpuz diyeti kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Bununla birlikte uzun vadeli diyet planı da kendi içinde 2’ye ayrılır. İlk aşama daha az kalori alarak daha çok kilo verme stratejisi olarak da bilinmektedir. İkinci aşama 6 ila 10 gün sürmektedir. İkinci aşamada farklı tüketilir, ancak akşam yemeklerinde karpuz tüketimi arttırılmalıdır.
Uzun Vadeli Karpuz Diyeti Planı: Bu diyet planında başlangıçta 1 ila 3 gün arası sadece karpuz tüketilir. Diğer 6 ila 10 gün aralığında ise bir dilim peynir, bir kase yulaf ezmesi ve kızarmış ekmek dilimi tüketilebilir. Bununla birlikte ara öğünlerde yaklaşık 2-3 dilim karpuz tüketilmesi tavsiye edilir. Öğle yemeğinde haşlanmış tavuk göğsü, salata veya balık tercih edilebilir. Akşam yemeklerinde ise ilk günlere göre daha fazla karpuz tüketilmelidir.
Kısa Vadeli Karpuz Diyeti Planı: Kısa vadeli karpuz diyeti planı ortalama 5 gün sürmektedir. Kahvaltıda karpuz ve bir dilim kızarmış ekmek tüketilebilir. Ara öğünlerde ise siyah çay, yeşil çay veya kahve içilebilir. Öğle yemeğinde haşlanmış tavuk veya balık ve bir dilim kepekli ekmek tüketilmesi önerilir. Akşam öğününde ise 100 gram pirinç, 2 dilim karpuz, yeşil sebzeli pilav veya 100 gram balık tercih edilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR