HEYECANA GEREK YOK

Toplum olarak siyaseti çok seviyoruz. Kimlerin aday olacağı konusundaki merakımız geçim sıkıntısından da başka dertlerimizden de fazla. Oysaki kim seçilirse seçilsin işini yapacak. Çok istediğimiz biri seçilirse ne olur, sevmediğimiz biri seçilirse ne olur? Önemli olan şehre fayda sağlayacak insanların seçilmesidir. Büyükşehir Belediyesini yönetmek çok kolay bir iş değildir. Borç batağında olan bir kurum, İller Bankası'ndan aldığı pay hizmet etmek için çok yetersiz. Sürekli borçlanma yaparak nereye kadar gidilecek? Herkes su faturalarının yüksek olduğundan şikayet ediyor, haksız da değiller. Annem tek başına kalıyor 400 lira su parası gelmiş, 350 lira elektrik parası gelmiş. Eskiden su parası elektrik parasından çok azdı ama maliyetler artınca devlet elektrik parasını sübvanse etti ama belediyelerin böyle bir şansı olmadığından su paraları vatandaşın sırtına yüklendi. Su parası çok doğru ama şehrin her tarafının da şantiye olduğu bir gerçek. Yıllardan beri çözülemeyen Bafra ve Ondokuzmayıs ilçelerinin su sorunu çözüldü, Havza'da geçtiğimiz yıl yapılan su arıtma ve terfi istasyonları sayesinde su sıkıntısı çözüldü. Salıpazarı Barajı ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Bu çalışmaların tamamı SASKİ'nin vatandaştan aldığı su parasıyla dönüyor. Belediye bütçesinden bir kuruş alamıyor çünkü öyle bir bütçesi yok.

Neden bunları anlattığıma gelince; herkes merakla Büyükşehir adayını bekliyordu, normalde bugün yarın açıklanacaktı ama ocak ayının 5'ine ertelendiği açıklandı. Neden ertelendi; net olarak belli olmasa da yapılan anketler, milletvekillerinin görüşü, komisyon çalışmaları farklı olunca iş zora giriyor. Herkesin farklı beklentisi var. Milletvekilleri sözlerini geçirebilecek başkan ararlar, Cumhurbaşkanı anketlerden çıkan isimleri başkan yapmak ister, komisyonlarda bulunanlar da milletvekillerinin baskılarıyla uğraşırlar. Sizin anlayacağınız çok zor bir süreç olduğundan açıklanması da gecikiyor. Peki, son siyasi borsada ne var ne yok derseniz; Büyükşehirle ilgili son yazdığımız köşe yazısından farklı bir durum yok. Sandıkçı'yla Doğan arasında gidip geliyor. Vekil görüşleri, anketler, komisyon çalışmaları bitme noktasına gelmiş olsa da karar vermek çok kolay olmuyor. Keşke Mustafa Demir az istişare yapmış olsa da ona söylenen hakikatleri dinleyip bu noktaya gelmeseydi. Allah için yaptığı çok güzel işler var ama bunları topluma anlatma gereği duymadı. Gelen tepkileri de umursamadı, kafasına göre kimseyi umursamadan çalıştı, sonuç da bu noktaya geldi.

Vezir Hazretleri dört dönem aday oldu, bunlardan ilki ANAP'tan diğer üçü de AK Parti'dendi. Hiçbir adaylığı döneminde karşısında bu kadar çok aday adayı olmadı. Zaman zaman bir aday adayı olsa da çok ciddiye alınacak aday adayı değildi. Şimdi durum öyle mi? Resmen sekiz aday adayı var, aday adaylığına müracaat etmeyip mücadele edenlerle on, on iki aday adayı var. Bunun tek nedeni Mustafa Demir'in anketlerden düşük çıkmasıdır, neden düşük çıktığı da ortada.

İlçelere gelince; İlkadım ve Atakum her parti açısından ciddi anlamda sıkıntılı. CHP, Cemil Deveci ile devam edecek gibi duruyor. AK Parti'nin yaptırdığı anketlerden Cemil Deveci vatandaştan yüzde 33 destek alıyor. Bu oran bir dönem belediye başkanlığı yapıp yıpranmış bir isim için ciddi bir oran. Çünkü başka ilçelerde bu oranın yüzde 15'lere düştüğünü biliyorum. AK Partili aday adaylarından Özlem Maraş ve İshak Taşçı orada Cemil Deveci'yi en çok zorlayacak adaylardır. Turan Çakır aday adayı olsa da orada seçim alması mümkün değil. Birisi çıkıp belediye başkanı olmadan önceki mal varlığınla belediyeciliği bıraktığın dönemdeki mal varlığını açıkla derse nasıl açıklayacak merak ediyorum. İlkadım'a gelince; orada da durum çok farklı değil. AK Parti Genel Merkezi'nin yaptığı anketten o da yüzde 30 oy almış. Bu kadar yıpranmışlığa rağmen yüzde otuz 30 oy alması gerçekten enteresan bir durum. AK Parti iyi bir aday koymazsa işi çok zor. Köşe yazılarıma gelen yorumlara ve arayanların söylediklerine bakıldığında; Vezir Hazretlerinin adayı olarak ön plana çıkan İhsan Kurnaz'ın aday yapılması halinde Kavaklı seçmenlerden oy almasının mümkün olmadığı, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt bölgesi insanlarının da destek vermeyeceği söyleniyor. Hatta AK Parti teşkilatlarının da çok tepkili olduğu, on yıldan beri teşkilatlara uğramadığı söylenmekte. Sizin anlayacağınız seçim hiçbir parti için çantada keklik değil. Düzgün olmayan ve tabanda karşılık bulamayan isimler aday yapılırsa vatandaş destek vermez. Bu işler epey daha su kaldırır, ilçe adayları şubat ayında açıklanır, o zamana kadar köprünün altından çok sular akar diyerek sözlerime son veriyorum. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR