Gelecek Atölyesi iş başında...

Gelecek Atölyesi iş başında: Samsun"un markası “Şiddet”

Geçtiğimiz Kasım ayı içinde Samsun Tabipler Odası Başkanı Uzm.Dr. Cem Şahan"ın Gelecek Atölyesi çalışmalarından “Gelecek Atölyesi Sevk Zincirini” yazmıştım hatırlarsanız. Cem Şahan"ın Gelecek Atölyesi çalışmaları devam etmekte. En son çalışmalarında Samsun"un markasını ortaya çıkardı. Samsun Markasına bakar mısınız? Çok üzüleceğiz ama gerçektende Samsun"un markası  ŞİDDET. Hangi tür ŞİDDET diyecek olursanız işte  yazımı okuyarak sorunuzun yanıtını alacaksınız.Samsun Tabipler Odası Başkanı Cem Şahan"ın yaptığı bilimsel çalışmalarını bundan böyle bilimsel verilere dayalı olarak sizelerle paylaşmaya devam edeceğim. Uzm.Dr.Cem Şahan"la her görüşmemde Samsun ve Samsunlular için her gün daha fazla bilgi ve belgeler toplayarak biz Sağlıkları açısından diğer meslek grupları da kendi alanlarıyla ilgili her gün olmasa da gün aşırı mutlaka halkımızı bilgilendirmek için açıklamalar ve çalışmalar yapmaktayız diyor.    Uzm.Dr.Şahan, SAMSUN"UN MARKASI  ŞİDDET"i bakın bizlere nasıl anlatıyor.  Bilimsel verilere ve açıklamalara dayalı olan bu anlatımlar umarım bir yerleri harekete geçirerek sonuca ulaşır. Aksi takdirde Samsun adı ülkede hiç de hoş anılmayacak.
“Bir  kentteki  bilimsel  bilgiyi  yok  sayıp, kentteki  şiddete  bilimsel  yaklaşımları  reddedenlere”
Türkiye"nin  Şiddet  Haritası,  TBMM  Şiddet  komisyonun  yaptığı  çok  kapsamlı  bir  araştırma  sonucu  çıkarıldı.  Araştırmaya  60  ilde  26.009  lise  öğrencisi  katıldı.  Ayrıca  21  ilin  cezaevinde  yaklaşık  1700  çocuk  ve  gencin  katıldığı  kapsamlı  bir  şiddet  çalışması  bu  çalışmayla  birlikte  yürütüldü.  Bu  çalışmaların  başında  Adem  Solak  isimli  bir  akademisyen  bulunmuş.
*Hızla  artan  şiddetle, mücadele  yeterince  ciddiye  alınmıyor.
*Araştırma  Komisyonlarının  eğilimi,  illeri  küstürmemek  için  sonuçları  genelleyerek  vermek.
*Pek  çok  idari  amir  ve  yetkili , sanki  şehirde  şiddet  yokmuş  gibi  davranıyor.
*Çalışmaya  göre  delici/kesici  alet  bulundurma  oranının  en  yüksek  olduğu  il  %80  ile  Samsun, ikinci  sırada  %60  ile  Konya  geliyor.
*Ateşli  silah  taşıma  oranının  en  yüksek  olduğu  il  %46.7  ile  Samsun, ardından  Adana  geliyor.
*Rapora  göre  acil  eylem  planı  uygulanması  gereken  beş  il  sırasıyla  Samsun, Adana,Gaziantep, Bursa, Aydın.
*Antalya, Konya, Samsun, Adana  ve  Mersinde  kendine  zarar  verme  düşünce  ve  eylemleri  diğer  illere  göre  çok  daha  yüksek.
*Aile  içi  şiddetin  en  yoğun  olduğu  il  Samsun
*Kendinizi  en  güvenli  hissettiğiniz  kurum sorusuna  ülke  genelinde  ""aile""  diyenlerin  oranı  %73  iken, bu  Samsun"da  %60"a  düşüyor.
*Sonuç  almak  için  gerekirse  şiddet, tehdit  ve  baskı  uygularım  diyenlerin  oranı  %53.3  ile  en  yüksek  Samsun.  Bu  kenti  %41.7  ile  Konya  izliyor.
*Cezaevindeki  çocuklar  arasında  yetiştiğim  çevremde  esrar  kullanmak  doğru  bulunur  diyenlerin  Türkiye  ortalaması  %29.4  iken,  Samsun  yine  %56  ile  Türkiye  birincisi.
*Fiziksel  şiddete  en  çok  ailede  uğrayanlar  en  çok  Samsun  ilinde.
Şimdi  yapılacak  iş  çoktur. Samsun"un  en  önemli  sorunu  Şiddet  ve  alt  bileşenleri  yoksulluk  ve  işsizliktir. Samsunda  şiddet  için  Acil  eylem  planı  çıkarılmalı  ve  uygulanmalıdır. Bu  kentte  bilimsel  bilgiyi  yok  sayan  anlayışa  karşı  durulmalıdır. Şehrin  1350  üyeli  meslek  odasını  Hıfzısıhha  kuruluna  almayanlar, şiddet  komisyonuna  çağırmayanlar, İnsan  hakları  komisyonunda  yok  sayanlar,Kent  kurultayları  yerine  ….. tercih  edenler,  TBMM  Genel  Kurulunda  oybirliği  ile  kabul  edilen  500  sayfalık  raporun  Samsun  sonuçlarını  bu  ilin  eğitimcileri, doktorları, psikologları, sosyologları, sosyal  hizmet  uzmanları, mühendisleri, aydınları, bilim  adamları, şehir  ile  buluşma  reotiğindeki  üniversitesi,  fakülteleri, öğrencileri, işadamları, yoksulu, şiddete  maruz  kalanları  ile  tartışmak  zorundadırlar. Bu  kenti  kent  yapan  insancıl  gerçeğin  MARKA  YOLCULUKLARI  olmadığını  anlamak  zorundadırlar. Örneğin  bu  kentin  okul  bahçelerini  otopark  piyasasına  teslim  eden  PİYASACI  yaklaşım  ile  yüzleşmek  zorundadırlar.
Yalnızca  çocuklarımız  için.
Ve  kimsesizin  kimsesi  olan Atatürk  Türkiyesi"nin  Barışa  ve  Çocuğa  verdiği  değeri,  ŞİDDETTEN  ARINDIRILMIŞ  BİR  SAMSUN"DA  hissetmemiz  için. Haydi  hep  beraber Samsun için kolları sıvayalım  ve Samsun"un markasını ŞİDDET olmaktan çıkaralım! Ne dersiniz sevgili okurlarımız Samsun Tabipler Odası Başkanının araştırmalarında eksik bir yan var mı? Ya da yapılan bu araştırma gerçektende doğrumu? Eğer doğru ise bunu aşmamız için neden hep birlikte Samsun"u hak ettiği yere getirmek için bekliyoruz. Üzerimize düşen görevi Samsun"da yaşayan ve yaşamayan tüm Samsunlular olarak yapalım. Hadi ne bekliyoruz?                      

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR