Gazze, Tevrat ve On Emir

Gazze"de çocuklar ölüyor yine. Körleşmiş milletler, pardon Birleşmiş Milletler Örgütü ne yapıyor bu arada? Pek görünmüyor.
İsrail ateşi kesecek elbette, amacına ulaştıktan sonra. Sanırım yeterince çocuk ölmedi henüz.
Sayın Başbakan evvelki gün partisinin belediye başkan adaylarını açıklarken İsrali"i bir kez daha uyardı. Bu uyarıda Sayın Başbakan Tevrat"ta on emir olarak bilinen kurallardan 6. emiri hatırlattı. Türkçe, “Öldürmeyeceksin”, İngilizce “You shall not kill' ve İbranice “Lo teer tsakh” diye üç ayrı dilde telaffuz etti.
On Emir,  Tevrat"ın Çıkış Bölümü, 20. bap, 13. cümlesidir.
Belki amaç doğru ama dinsel bir söylem kullanmanın doğuracağı sonuçlara kısaca bir bakalım şimdi;
Yukarıdaki söyleme karşı İsrail tarafından yine Tevrat"ın Tekvin 15. bölüm 18. cümlesi olan “O günde RAB Abramla ahdedip dedi: Mısır ırmağından büyük ırmağa, Fırat ırmağına kadar, bu diyarı .... senin zürriyetine verdim” hükmü önümüze getirilirse ne olacak?
Yine Tevrat"ın Tesniye Bölümü 20. bap, 10 ve 17. cümleleri; “Bir şehre cenk etmek için ona yaklaştığın zaman onu barışıklığa çağıracaksın”, “Ve vaki olacak ki, eğer sana sulh cevabı verirse, ve kapılarını sana açarsa, o vakit vaki olacak ki, içinde bulunan bütün kavm sana angaryacı olacaklar, ve sana kulluk edecekler”, “Ve eğer seninle musalaha etmeyip cenk etmek isterse, o zaman onu muhasara edeceksin”, “...onun her erkeğini kılıçtan geçireceksin...”, “Ancak kadınları, ve çocukları, ve hayvanları, ve şehirde olan her şeyi, bütün malını kendin için çapul edeceksin...”, “Bu milletin şehirlerinden olmayıp senden çok uzakta bulunan bütün şehirlere böyle yapacaksın”, “... bu kavmların şehirlerinden nefes alan kimseyi sağ bırakmayacaksın” şeklindedir.
Bir başka bölüm. 1. Samuel Bölümü, 15. bap, 3. cümle; “Şimdi git Ameleki vur, ve onun her şeylerini tamamen yok et, ve onları esirgeme, ve erkekten kadına, çocuktan emzikte olana, öküzden koyuna, deveden eşeğe kadar hepsini öldür” diyor.
Tevrat Yeremya Bölümü 12 bap, 3. cümle “...onları kasaplık koyunlar gibi ayır, ve öldürme günü için onları hazırla...” diyor.
Biz İsrail"in yaptıklarına karşı tepkimizi, onların kutsal kitabından kaynak göstererek ortaya koyarsak, onlarda yukarıdaki kaynakları göstermez mi?
2000 li yıllarda dünya ve toplum sorunlarını çözmekte dini kaynak almanın yaratacağı çıkmaza küçük bir örnek vermek istedim.
Dînî kaynaklar iyiliklerin, güzelliklerin dayanağı olarak gösterilebileceği gibi, katiller tarafından cinayete de dayanak gösterilmesi mümkündür.
Dünya tarihinde sömürgeci ülkeler kitleleri kandırmak ve savaşlara dayanak göstermek için her zaman dini kullanmışlardır. Ama kendi toplumlarının sorunlarını çözerken, bazı törensel görüntüler dışında dini kiliseye hapsetmişlerdir.
Aynı bomba bir seferde müslümanı, hıristiyanı, museviyi, budisti, ateisti öldürebilir.
Ama aslında ölen, insandır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR