Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Ek gıdaya ne zaman geçmek gerekir?

Yeni doğan bebeğin ihtiyaç duyduğu tek besin, anne sütüdür ve doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeğe herhangi bir gıda verilmesi tehlikeli olabilir ve ihtiyaç dahilinde değildir. Anne sütünün yetersiz gelmesi durumunda ya da anne sütü alamayan bebeklerde bu süreç, çeşitli mamalarla devam etmektedir. Bebekler, 6 aylık olduktan sonra anne sütünün yanında ek besin takviyelerine başlayabilirler. Bu süreç, her bebekte aynı seyretmese de genel olarak ek gıdaları tanıtma sıraları aynıdır.

Karbonhidrat sindirimi için gerekli olan amilaz enzimi ağzımızda tükürük sıvısı içerisindedir. Bu enzim, dördüncü aydan itibaren artar ve altıncı ayda ağızda çevirme ve çiğneme hareketleri başlar. Bu sebeple, ek gıdaya geçmek için en doğru zaman altıncı aydır. Altıncı aydan itibaren bebeğinizle beraber ek gıda yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Ek gıdaya geçmeye başladığınız süreçte, bebeğinizin yeni besine olan ilgisi, o anki keyfi de sürecin gidişatını etkilemektedir. Bunların yanında dikkat etmeniz gereken unsurlar; bebeğinizin başını tutabilme, oturabilmesi, yeni yiyeceklere karşı ilgili ve istekli oluşu da oldukça önem taşır. Yeni başlanacak ek gıda süreci için, ek gıda mutlaka bebek açken verilmelidir. Vereceğiniz ek gıdayı hazırlarken blender gibi evde herkesin sık kullandığı aletlerle değil, temiz bir çatal yardımıyla ek gıdayı hazırlayıp püre haline getirmenizi öneririz. Ek gıda sürecinde, hazır konservelerden, hazır çorbalardan, bayatlamış ürünlerden uzak durmanız gerekmektedir.

Amilaz enzimi altıncı aydan itibaren yeterli seviyeye ulaştığından ilk altı aylık süreçte ek bir gıda bebek için gereksiz ve tehlikeli olacaktır. Yine de ek gıdaya erken başlanırsa ne olur sorusu aklınızı kurcalıyorsa, ek gıdaya erken başlamanın çeşitli zararları bulunmaktadır. Örneğin, bebeğiniz tanıtmaya çalıştığınız besine karşı alerjen üretebilir ve bebeğiniz alerjiye yatkın hale gelebilir. Bunun yanında, gelişmemiş sindirim enzimleri yüzünden bebeğinizin sindirim sistemi ve boşaltım sistemi zorlanabilir ve çeşitli hasarlara neden olabilir. Ayrıca, ilerleyen dönemlerde yeme reddine sebep olabilir ve büyüme gelişme geriliği gözlemlenebilir.

Eğer tam tersi olur, bebeğiniz için ek gıdaya geç başlarsanız da, bebeğinizde çiğneme ve ısırma olayları vaktinde gelişemediğinden daha sonrasında sorun olabilir, katı gıdayı sevmesini zorlaştırıp ilerleyen dönemlerde sıkıntı çıkarabilir ve demir eksikliğine yol açabilir.

Ek gıdada ay ay hangi besin ne zaman tanıtılır gibi soruların cevapları verilmiştir ancak unutmayınız ki süreç bebekten bebeğe değişmektedir. Bu süreçte, bebeğinizin alerjisi olmamasına dikkat edin, olası bir ters gidişatta acilen hekiminize başvurun. Alerji belirtileri aşağıdaki başlıklarda yer verilecektir.

Altıncı aydan itibaren, bebeğinizin rahat ve sakin olduğu bir gün, ek gıdaya geçiş denemesi yapabilirsiniz. Altıncı ayın başları için, yoğurt, sebze ve meyve püresi harika bir seçim olacaktır. Altıncı ayın sonlarına doğru da tahıllı mamalarla ve biraz yumurta sarısıyla besin çeşitliliği sağlayabilirsiniz. Bu süreçte mevsimine uygun meyve ve sebze püreleri tüketimi en kolay olandır diyebiliriz. Havuç, kabak, patates, elma ve muz bu meyve ve sebzeler için güzel bir örnektir. Ayrıca, altıncı ayda ek gıda için öğün sayısı tek olması, bebeği yormamak açısından önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR