Çalık YEDAŞ 721....

Çalık YEDAŞ 721. Sokakta   ARK  yaptı...

 

Sevgili okurlarım bu 721. Sokağı bir yerden hatırlıyoruz diyeceksiniz. Evet haklısınız 721. Sokağı daha öncede yazmıştım. Sokağımız ilk önce hatırlayacağınız gibi SBB (Samsun Büyükşehir Belediyesi) SASKİ'nin boruları  yeraltına alınmayarak boruların bir gece yarısı yangından mal kaçırılmasıyla ilgili SBB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a mektubumda yer almıştı. Mektubumu yazdıktan iki gün sonra 721. Sokakta öyle hummalı bir çalışma olmuştu ki, kaldırılan borular hemen yerlerine bir günde konulmuştu.

 

Bu kez Mevlana Mahallesi 721. Sokak, Çalık YEDAŞ tarafından elektrik kablolarının yer altına alınmasını beklemeye başladı. Bir hafta öncesi çalışılmaya başlanıldı.  O kadar dikkatsiz çalışma oldu ki neredeyse 721. Sokak ile 725. Sokağın kesişiminde bulunan Tuana apartmanı cayır cayır yanarak kül olacak duruma geldi. Sabah saatlerinde kalktığımda Çalık YEDAŞ'ın yüklenicisi yer altına kabloları almaya çalışıyordu. Tuana apartmanın önünde kazı çalışması sırasında, elektrik direğinden gelen kabloyu tam apartmanın dibindeki yaya asfaltının oradan kepçe elektrik kablosunu kopardı ve yağan yağmur ile birlikte apartmana gelen kablo o kadar yüksek alevle yanmaya başladı ki apartmanda yaşayan herkes çoluk çocuk korkudan sapsarı kesildiler. Apartmandakiler korkudan ne yapacaklarını şaşırmış durumdayken, Çalık YEDAŞ o kadar sakin bir vaziyette olayla ilgilendiler ki sanki yapılan bu kablo yangınını Çalık YEDAŞ değilde vatandaş kendisi yapmış edasıyla hareket etiler. Allahtan YEDAŞ emeklisi olduğumdan arıza ekibindeki çok değerli bir abimiz olan Mehmet Gündüz'ün ve yanındaki arkadaşlarının özverili çalışmalarıyla sonuca ulaşabildik.  Tuana apartman sakinleri olarak, bu işi yapanlar elektrik çalışanları olduğundan çok şaşırdık. İşin ehilleri bu kadar dikkatsiz olurlarsa ehil olmayanları bu işi yaptıklarında demek ki bizim apartman ve yanımızdaki yöremizdeki apartmanlar da bu elektrik kablosu yangınından nasiplerini alacaklardı. Haberlerde duyuyorduk ve okuyorduk elektrik kablosu ya da trafoları ARK (Elektrik Arkı: Aralarında gaz bulunan iki elektrot arasında, ışık saçan yüksek akım yoğunluklu elektriksel boşalma. Elektrik yayı (arkı) da denir. Akım için gerekli iyonları, çoğunlukla, buharlaşan elektrotlar sağlar. Sodyum ve neon ışıklarının arkı soğuk, elektrik kaynağındaki ark ise sıcaktır. Yıldırım, doğal bir arktır. Şalter ve anahtarlarda oluşan arklar devreye zarar verirler. Ark, uygulamada, bol ışık ve yüksek sıcaklık sağlamak amacıyla kullanılır) yaptılar diye. ÇALIK YEDAŞ'ın hit olan sokak Mevlana Mahallesi 721. Sokakta elektrik kablolarının yer altına alınması çalışması sırasında iş makinesinin kepçesinin, TUANA apartman önünde kepçesini daldırdığında  sanki  yıldırım düşmüşçesine kopan kablolar yangın çıkardı. Yukarıda da ifade ettiğim gibi apartmanda kimsede yangının çıktığı anda fotoğraf makinesine ulaşamadık. O nedenle çıkan yangının fotoğrafını çekemedik. Kepçenin kopardığı kablolardan çıkan yangın sonunda TUANA apartman sakinlerinin araçları, evlerindeki cihazlar ve hepsini bir yana bırakın apartmanda yaşayan insanlara bir zarar gelseydi, bunu ÇALIK YEDAŞ ya da yüklenici firması nasıl tazmin edeceklerdi?

 

 Mevlana mahallesi soruyor: "Sokakta dikkatsizlik sonucu elektrik kablolarının ark yapması sonucu sokakta  yaşayan diğer yurttaşlarda bu dikkatsiz çalışma neden Çalık yetkilisi ya da yetkilileri tarafından incelemeler yapılmıyor? Eğer yapılıyor ise neden bu tür olumsuzluklar yaşanmaktadır?"

 

 Ben YEDAŞ'da çalıştığım sürece böylesine bir olumsuzluğa şahit olmadım. Oysa yazılı ve görsel basında okuduğumuz ve izlediğimiz kadarıyla,  Çalık YEDAŞ yetkilileri "Biz Samsun ve kendimize bağlı diğer illerimizde halkımızı kesinlikle mağdur etmiyoruz" söylemlerini sık sık kullanmaktalar. Yalnız gördüğümüz kadarıyla ÇALIK YEDAŞ'ın söylemleri ile pratikleri birbirleriyle çok yaman çelişiyor. Bunun en basit örneği de sevgili okurlarım, Mevlana mahallesi 721. Sokakta Çalık YEDAŞ'ın yer altı kablolarını yeraltına alırken dikkatsizlik sonucu elektrik kablolarının ark yaparak yanması. Çalık YEDAŞ'ın yaptıkları işin üzerinde ne kadar titizlikle durduklarının da açık ara bir göstergesidir bu. Saygın bir kurumun, işinin uzmanları olan çalışanlarını toparlaması adına daha özenli olmasını diliyoruz. Çünkü kurumun amacı; vatandaşa doğru hizmet vermektir ve bunu gerçekleştiremediği zaman itibarı zedelenir ve güven kaybeder.

Saygılarımla....

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR