Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

C vitamini nedir ve ne işe yarar?

Soğuk algınlığının yaklaştığını hissettiğinizde, muhtemelen C vitamini alımınızı artırırsınız. C vitamininin bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabileceği doğru olsa da, hepsi bu kadar iyi değildir. Bağışıklığın yanı sıra, C vitamini cildin nemli görünmesini sağlamanın yanı sıra ruh sağlığını da destekler.

C vitamini ve ruh hali arasındaki bağlantı şaşırtıcı görünebilir, ancak C vitamini eksikliği olan kişiler genellikle kendilerini yorgun veya depresif hissederler. Bazı araştırmalar, normalden daha düşük C vitamini seviyelerine sahip kişilerin, C vitamini aldıktan sonra ruh hallerinin düzeldiğini bulduğunu göstermiştir.

Ancak C vitamini seviyesinin düşük olduğu bilinmeyen kişiler için bile, C vitamini takviyesi almak ruh haline yardımcı olabilir. Bazı araştırmalarda, katılımcılar C vitamininin kaygı düzeylerini düşürdüğünü bildirmiştir.

Sağlıklı yaşamın sürdürülmesi için proteinler, yağlar, karbonhidratlar gibi makro besleyicilerin yanı sıra vitaminler gibi mikro besleyicilere de gereksinim vardır. Vitaminler, insan vücudu tarafından üretilmedikleri ya da yeterli miktarda yapılamadıkları için besinlerle dışarıdan alınmaları gerekir.

Vitaminler, mikro-besin öğeleri grubunun bir alt dalı olup, büyüme ve gelişme, sinir ve sindirim sistemlerinin normal işlevlerinin sürdürülmesi, bağışıklık sistemi işlevlerine destek gibi önemli rolleri olan ve sağlığın korunmasında ve yaşamın sürdürülmesinde gerekli organik bileşiklere verilen ortak addır. Normal hücre fonksiyonlarının sağlanmasında da görevlidirler.

Suda çözünen C vitamini (askorbik asit) antioksidan özellik gösterir. C vitamini, kan damarlarının büyük bir kısmı, kemikler, eklemler, dişler ve diş etlerinin oluşumunda rol oynar ve başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollajeni üretmek ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarına destek olmaktır.
Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta da bilinen her vitamin ve mineralin yetmezliği oluştuğunda, vücutta pek çok olumsuz belirtilerin baş göstermesidir.

Örneğin A vitamini yetmezliğinde, karanlığa adaptasyon güçlüğü, yorgunluk ve anemi, C vitamini eksikliği olduğunda halsizlik, yorgunluk, içe kapanıklık, depresyon, demir yetmezliğinde anemi, yorgunluk, baş ağrısı, dopamin geçişinde azalma, kalsiyum yetmezliğinde, baş dönmesi, konfüzyon, tetani, tansiyon değişmesi, magnezyum yetmezliğinde, halsizlik, aşırı duyarlılık, aritmi, selenyum yetmezliğinde anksiyete ve depresyon gelişebilmektedir. Yani C vitaminin ruh sağlığına etkisi de buradan gelir.

Beynin yapısal bütünlüğünü ve optimal işlevlerini sürdürmek için oksidatif stres ve antioksidan sistem arasında sıkı denge gereklidir. A, C ve E vitaminleri gıdalardaki başlıca antioksidanlardır ve bu antioksidan vitaminlerin bilişsel gerilemeye ve anksiyete bozuklukları, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, otizm, bipolar bozukluk, depresyon, şizofreni ve madde kullanımına yatkınlık gibi zihinsel bozukluklara karşı koruyucu olduğuna dair ortaya çıkan sonuçlar vardır. Çeşitli ruhsal rahatsızlıkları olan kişilerde kandaki düşük antioksidan vitamin seviyeleri görülmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR