Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Bütün keten tohumunun faydası

Modern sağlıklı yaşam ortamının ortaya çıkmasından çok önce, keten tohumları bir süper gıda olarak biliniyordu. Keten tohumu, yüzyıllardır gıda ve tıpta kullanılıyor ve bunun gerçekten iyi bir nedeni var. Araştırmalar keten tohumlarının bazı önemli sağlık yararlarına sahip olduğunu gösteriyor. Sadece bir çorba kaşığı keten tohumu önemli miktarda sağlıklı yağ, lif, protein, önemli vitamin ve mineraller içerir. Ancak tüm bu besin maddelerini alabilmek için keten tohumundaki sağlıklı yağların zarar görmediğinden emin olmak gerekir.

Bu fonksiyonel gıdaya odaklanan çok sayıda araştırma ve medya olduğundan, keten şu anda son derece sıcak bir konudur. Yinelemek gerekirse, keten tohumu birçok temel besin maddesi sağlar; özellikle lif, omega 3 yağ asitleri ve lignanlar açısından zengindir. Keten tohumu, kansere, özellikle de hormona duyarlı kanserler olan göğüs ve prostata karşı koruma sağlayabilen bir tür fitoöstrojen olan lignanların en zengin kaynaklarıdır. Gelin daha detaylı bakalım.

Keten tohumunun sağlık açısından fayda sağlayan üç ana kısmı vardır: lif (hem çözünür lif hem de çözünmez lif), alfa-linolenik asit (ALA)/omega 3-yağ asidi ve lignanlar. Keten tohumunun faydaları; kişinin sağlığına, uygun bebek büyümesi ve gelişimine, kabızlığın önlenmesine, kalp sağlığına, otoimmün hastalığa, iltihaplanmaya ve potansiyel olarak kanser riskinin azaltılması olarak gösterilmiştir.
Keten tohumu genellikle sindirim sağlığını iyileştirmek veya kabızlığı gidermek için kullanılır.

Keten tohumu ayrıca toplam kan kolesterolünü ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya "kötü") kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Çoğu beslenme uzmanı öğütülmüş keten tohumu yerine öğütülmesini önerir çünkü öğütülmüş halinin sindirimi daha kolaydır. Keten tohumunun tamamı bağırsaklarınızdan sindirilmeden geçebilir, bu da tüm faydalarından yararlanamayacağınız anlamına gelir.

Keten tohumu harika bir ceviz aromasına sahiptir. Öğütülmüş keten tohumu ve su karışımı mükemmel bir yumurta ikamesi olur. Pişmiş ürünlerde keten tohumu, bulamaç bir bağlayıcı görevi görebilir. Bir yumurta yerine değiştirmek için 1 yemek kaşığını 3 yemek kaşığı suyla karıştırın ve 10-15 dakika bekletin. Keten tohumunu sabah smoothie'lerinize, kreplerinize, yulaf ezmesine ve daha fazlasına ekleyerek lezzetinin ve besleyici faydalarının tadını kolayca çıkarabilirsiniz.

Öğütülmüş keten tohumu oksidasyona karşı hassastır; bu da bahsettiğimiz yararlı yağ asitlerini parçalayacak ve temel besinler yerine serbest radikallerin salınmasına neden olacaktır. Bu oksidasyonun temel nedenleri ışık ve oksijendir. Keten tohumu öğütüldükten sonra bu iki elemente tabi tutulur ve süreç başlar.

Öğütülmüş keten tohumlarını satın alırsanız, keten tohumlarınızın ne kadar süre ve ne dereceye kadar elementlere maruz kaldığını bilemezsiniz, bu da tohumların gerçek yağ asidi içeriğini tahmin etmenin zor olduğu anlamına gelir. Bu nedenle en güvenli seçenek, keten tohumlarınızı öğütüp hemen tüketmektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR