Askıda ekmek

 İlkadım Belediyesinin yeni projesi bu yorucu hafta içinde yüzümü güldüren bir haberdi. Necattin Demirtaş: “Geleneksel bir yöntem olan “askıda ekmek” projesi ile öncelikli hedefimiz ilçemizdeki gerçek ihtiyaç sahiplerinin bu uygulamadan faydalanması. Halk ekmek büfelerinin yanına yapacağımız askı ve dolapta ekmeler bulunduracağız,hayırsever vatandaşlarımız oraya ekmek bırakacak. Bizlerde ihtiyaç sahiplerine vereceğiz…” Dedi. Bu uygulama Karaman, Konya,Karabük, Nevşehir gibi illerde mevcut. Yaşadığım şehirde buna şahit olmak benim için umut verici.

Öyle ki günümüz inanlarına baktığımızda siyasi gücü elinde bulunca ayetleri unuttu mu? Sorusu akıllardan geçmiyor değil, unutulan bir ayet elbette söz konusu değil ancak belli ayetler üzerinden yaşam sürmekte olan inanlar çoğunlukta…Böyle bir yaşam; eksik yaşamdır. İnanların bu eksik yaşamlarında hatırlatmak istediğim sure, Tekasür suresidir. “Nimetlerimden faydalanın” ayeti kalkan olmuş, paranın esiri bir hayat yaşanmakta.. İşte bu sure aslında şu ayrımı hatırlatır; mala sahip olmakla, mala ait olmanın ayrımı söz konsudur. Kuran zenginliği haram kılmamıştır, çoğaltma duygusuna karşıdır. Mal ve servet sahibi olanların hasetle bütünleşmesine karşıdır. İşte tam burada Haset üzerine bazı kavramları bilmekte fayda görüyorum. Sizlerle paylaşmak istiyorum;

Haset: Bende yok ondada olmasın.

Buhl: Bende var onda olmasın.

Şuhh: Onun ki benim olsun.

Gıbta: Onda var bende de olsun.

Seha: Bende var ondada olsun.

İsar: Benim değil onun olsun.

Cud: Bende yok ama onda olsun.

Fakr: Onda yok bende de olmasın.

Bu kavramlan üzerine uzun düşüncelere bırakıyorum sizleri…

Not: “Askıda Ekmek” projesi bu zamana kadar yapılan en faydalı seçim kampanyasıdır. Yerel seçimler sonrasıda böyle umut verici projelere şahit olmayı ümit ediyoruz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR