Yolcuya ve Yolculara Dair

Ey okur;
Bilir misin bu şehirde on yılı aşkın zamandır YOLCU adlı bir dergi çıkmaktadır.  Bir avuç adan yıllardır her türlü fedakârlığa katlanarak kendileri ve kentlerini için canlarını dişlerine takarak çalışıyor, didiniyor.

 Meşhur bir söz vardır edebiyat( bunu kültür olarak da anlayabilirsiniz) dergilerde yaşar.  Dergiler şiirin sanatın edebiyatın soluk aldığı can bulduğu mekânlardır. Bir Servet-i fünun, bir Dergâh, bir Kadro, bir Varlık dergileri Osmanlı"dan günümüze sanatın, edebiyatın, düşüncenin filiz attığı yerler olagelmiştir.

Gelelim Samsun"a ve Yolcuya. Bildiğim kadarıyla dergi iki dönem olarak, 1994 den günümüze kadar çıkıyor. Ahmet Ufuk Erkan, Çilekeş Fikri, Mustafa Karaosmanoğlu gibi kalemlerin kurduğu dergi, daha sonra Mustafa Öner ile atılım dönemine girer. Ömer İdris Akdin" in( namı diğer Ferhat Kalender) yönetimine giren dergi 1998 den günümüze 45 gün aralıklarla düzenli olarak çıkmaktadır. Bazen tirajı üç bin dört binlere çıkan dergi, kimse bilmez ama zaman zaman Türkiye"nin en fazla satan edebiyat dergilerinden biri olmuştur. Ki bu hiç küçümsenmemesi olağanüstü bir başarıdır. Bu veriler bir fırsat verildiğinde bu şehrin çocuklarının ne tür başarılara imza atacağının da ispatıdır.

Yolcu dergisinin şu özelliği de dikkatlerden kaçmamalıdır. Bu misyon, yazar yetiştirme olarak da tarif edilebilir. Dergi şu zamana kadar onlarca yazar, şair yetiştirmiştir. Şimdi Türkiye"nin belli başlı dergilerinde yazan, çizen onlarca şair, yazar ve çizer yolcu dergisinin rahleyi tedrisinden geçmiştir.

Birazda derginin demirbaş yazarlarından bahsetmek gerekiyor zannediyorum. Başta Ömer İdris Akdin olmak üzere, Ahmet usta, M. Karaosmanoğlu, Muhammet Öztürk, A. Ufuk Erkan. İbrahim Tökel, Cem Gençoğlu gibi yazarlar derginin demirbaş listesindendir. Burada Ömer idris Akdin in üzerinde özellikle durmak gerekir. Dergiye gelen yazıların derlenip toparlanmasından, dizgisine, mizanpajından matbaa sürecine kadar her şeyi ile ilgilenen bu olağanüstü adam hala derginin her şeyi olarak devam ediyor.

Söz söylemenin ve söylenen söze sahip çıkan çıkmanın anlamını kendine şiar edinen bu dergiye en büyük katkınız onu okumak olacaktır. Yolcunun 47. sayısı bayilerde sizleri bekliyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR