Türk Diş Hekimleri Birliği...

TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ: "DİŞ SAĞLIĞI, SADECE KAMUDAN KARŞILANAMAZ"

Türk Dişhekimleri Birliği ve bağlı bulunan Odalar tarafından yıllardır verilen özelden hizmet alımına ilişkin bir mücadele verilmekte. Ancak sonuçta hem yurttaşlarımız hem de dişhekimlerinin  mağduriyeti devam etmekte. Konuyla ilgili olarak tekrardan konuştuğumuz Türk Dişhekimleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dt. Abdullah İlker şunları ifade etti.  Diş hastalarının, resmi sağlık kuruluşlarında tedavilerinin sağlanamaması durumunda Sağlık Kurulu kararı ve süre koşulu olmaksızın serbest dişhekimlerine sevk edilebileceklerini söyledi. Dt. İlker,  SGK"nın resmi sağlık kurumlarında sağlanamayan ağız ve diş tedavilerinin serbest dişhekimlerine sevkini düzenleyen ve sevklerde işlemlere göre “60, 90 ve 180 gün” bekleme ve “sağlık kurulu raporu” koşulu getiren genelgenin iptali için açtıkları davada, Danıştay"ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ifade etti. Türk Dişhekimleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dt. İlker, temel beklentilerinin SGK"nın yargı kararlarına saygı duyarak, özelden hizmet alımına bir an önce başlanması olduğunu dile getirdi. Toplumun ağız ve diş sağlığı sorunlarının sadece kamu sağlık kuruluşlarınca karşılanmasının mümkün olması gerekliliğinin altını kalın bir çizgiyle çizdi. “Nitelikten çok niceliği hedefleyen bugünkü uygulamalar, hastalara ve kamuda çalışan meslektaşlarımıza zarar vermektedir. Ayrıca uzun vadede kamu maliyesine getirdiği yükün ve muayenehanelerin birer birer kapanmasının görmezden gelinmesi anlaşılır gibi değildir.”
-AB ÜLKELERİNDE DİŞ HEKİMİNE GİTME SIKLIĞI YILDA 5, TÜRKİYE"DE 0.9-
Dt.Abdullah İlker; Türkiye"deki diş tedavi ve hizmetleriyle ilgili bir slayt gösterisi de yaptı. Buna göre, Avrupa"da diş hekimine gitme sıklığının yılda 5 iken, bu oranın Türkiye"de yılda 0.9"da kaldığını anlatan TDB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Abdullah İlker, Türkiye"de Sağlık Bakanlığı"nca 2008"de yüzde 1 oranında dolgu ihtiyacının karşılanabildiğini söyledi. 2008"de yüzde 15 oranında diş çekimi ve yüzde 4 oranında kanal tedavisinin yapıldığına dikkatlerinizi çekerim. “Diş çekimi tedavide son işlemdir. Çünkü vatandaşın protez ihtiyacı ortaya çıkıyor ve maliyet artıyor. Utanılması gereken bir durumdur”   Sağlık Bakanlığı"nca 2008"de diş taşı temizliğinin bile yüzde 10 oranında kaldı bunu da herkes çok iyi biliyor diyen Dt. İlker"le sohbetimize devam ediyoruz.

-TÜRKİYE"DE ÇÜRÜĞÜ OLMAYANLARIN ORANI, 35-44 YAŞ ARALIĞINDA YÜZDE 24.2-
TDB Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Dt. Abdullah İlker, bir yönetim kurulu toplantımızda Genel Merkez Konsey Başkanımız olan Prof. Dr. Akkaya,  bakın neler söyledi diyerek konuşmasını sürdürdü. Bu konuda gerçektende halkımız çok eğitimsiz ve bilinçsiz. TDB Genel Başkanımız  Prof.Dr. Murat Akkaya; hiç diş çürüğü olmayanların 15 yaş grubunda yüzde 38.8 olduğunu, 35-44 yaş grubunda ise yüzde 24.2 olduğuna dikkat çekerek, diş taşı oranlarının kadında yüzde 58.8, erkekte yüzde 70.9  civarında. En az bir diş kaybı olanların ise, 15 yaş grubunda yüzde 16.2, 35-44 yaş grubunda yüzde 89.3, 65-74 yaş grubunda ise yüzde 93.4 olduğunu açıkladı. Doğal dişi hiç olmayanların oranı ise 35-44 yaş grubunda yüzde 2.6 ve 65-74 yaş grubunda yüzde 48. Ayrıca sağlıklı dişeti bölgesi oranının 35-44 yaş aralığında yüzde 15.7, 65-74 yaş aralığında ise yüzde 14.3 olduğunu net bir şekilde vurguladı.
-HİZMET ALIM PROJESİ GÜNDEMDEN ÇIKARILDI-
Genel Başkanımız Prof. Dr. Akkaya, 2008"de SGK"ya koruyucu hizmetleri önceleyen, halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşmasını kolaylaştıran somut bir teklif sunduklarını hatırlatarak, Hizmet Alım Projesi"ni gündeme getirdiklerini belirtti. Hizmet alım görüşmelerinin Başbakanın talimatıyla başladığını ancak sonuçlanmak üzereyken 3 Eylül 2009"da gündemden çıkarıldığını da dile getirdi.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer"le dün bir görüşme yaptıklarını da ifade ederek, 2008"de sundukları teklifin gündeme alınmasını istediklerini kaydetti. Ancak bakan Dinçer"in tepkisinin ne olduğu sorusuna ise “Bu yıl gerçekleşmesinin zor olduğunu söyledi ancak iyi niyet var” yanıtını verdi. Şimdi sevgili okurlarım ben sizlere yeniden soruyorum. Ne kadar sağlıklı ortamda diş hastalıkları hizmeti alabiliyorsunuz. Aldığınız Ağız ve Diş Sağlığı hizmetlerinden memnuniyetinizi çok merak ediyorum. Yada şöyle söyleyeyim sevgili okurlarım  Ağız ve Diş Sağlığı hizmetini kamudan almak gerçektende mükemmel. Ancak kamudan Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti alırken çektiğiniz güçlükler sıkıntılar sizin ağzınızdaki dişlerin patır patır düşmesine neden oluyor mu olmuyor mu? Bunları çok merak ediyorum. Ayrıca kamuda ki ADSM"lere  değil de sahte dişhekimlerine giderek Ağızdan Başlayan sağlığınızın içine tamamen edildikten sonra mı aklımız başımıza gelecek. Yada diğer bir ifade şekliyle kamuda olmayıp da aylarca hatta yıllarca beklerken ağzımızda var olan dişlerimizin tamamen yok olmasına kimse aldırış etmez yine sonunda sıkıntıyı çeken ve canı yanacak olan cebi yanacak olan bizler olacağız. Yi bir sistem oturtularak ya kamudaki  ADSM"lerin geliştirilerek Ağız Diş Sağlığı hizmeti verilmesini sağlasın yetkililer yada bıraksınlar vatandaşlarımız yurttaşlarımız diledikleri dişhekiminden özelden Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti alsınlar… Sağlıklı Gülüşler..!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR