TOPLUMUN BEKLENTİLERİ

     Bugün, son günlerde gerek ulusal basında gerekse yerel medyada gündemden düşmeyen görevden alınması düşünülen belediye başkanları ve il başkanları konusunu ele alacağız. Konuya biraz farklı açıdan bakmaya çalışacağız, zira konunun görünen yüzüyle görünmeyen yüzünün çok farklı olduğu kanaatindeyim. Bu kanaate nasıl vardın derseniz, önce, motorlu taşıtlar vergisinde yapılan yüzde kırklık zammın ardından Cumhurbaşkanı’nın “Bakanlar Kurulu bu konuyu tekrar değerlendirsin” demesi bana göre tamamen siyasi bir duruş. Zira Cumhurbaşkanı’na sormadan yüzde kırk oranında MTV’ye zam yapmak değil Bakanlar Kurulu’nun, kimsenin göze alabileceği bir konu olmadığı kanaatindeyİm. Ardından Reisicumhur’un yaptığı açıklamadan sonra MTV’deki artış oranı yüzde yirmibeşler civarında kalmış, böylece kamuoyunun tepkisi de asgariye indirgenmiş oldu. Şimdi de hazinenin çıkardığı altına endeksli bonoların halka arzında hükümetin verdiği uğraşa belediyelerin de dahil edilmesi maliyenin ne kadar sıkıntıda olduğunun açık ve net delilidir.

    Bu gerçekler göz önüne alındığında hükümetin ekonomik noktada sıkıntıda olduğu açıkça ortada. Ama Allah her zaman yardım ettiği gibi yine yardım edip, gündeme Ortadoğu politikaları, İdlib operasyonu, ABD ile çıkan vize krizi gibi konular gündeme gelip iç piyasadaki konular gündemden kalkıyor. Reisicumhur’un siyaset konusunda bu ülkedeki en becerikli lider olduğu göz önüne alındığında bu tür krizlerden nasıl çıkacağını da çok iyi bilen bir siyasetçi olduğu kanaatindeyim. Bugüne dek siyasette attığı her adımı kamuoyu araştırmaları yaparak attığı göz önüne alındığında, şimdiki operasyonları da kamuoyu anketleri doğrultusunda yaptığı düşüncesindeyim. Reisicumhur’un belediye başkanlarının ve teşkilatların değişmesi yönündeki ısrarı da bu nedenle olduğu aşikâr, zira kamuoyunda belediyelerin bir kısmının hedeflerinden saparak çok farklı noktaya geldikleri, halkın ihtiyaçlarından ziyade kendi akrabaları, eş, dost ve ahbaplarının isteklerini yerine getirdikleri yönünde genel bir kanaat var. Bu kanaatin, 2019 yerel seçimlerinde AK Parti’ye çok ciddi anlamda zarar vereceği açıkça ortada.

   İşte bu nedenledir ki Reisicumhur metal yorgunluğu olanlar ve halkın değişim istediği belediyelerde değişikliğe gidilmesi gerektiğini kamuoyuna açıklamakla kalmadı, bununla ilgili gerekli çalışmalara da hız verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın istifasının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da alınması gündemde. Bunu başka belediye başkanlarının da takip edeceği gerçeğini göz önüne aldığımızda Samsun’daki belediyelerin durumunu değerlendirecek olur isek öncelikli olarak olaya Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan başlamamak lazım. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi bu tür krizleri Vezir Hazretleri çok güzel yönetir, elinden gelen her şeyi yapar ve kalmak için tüm sınırları zorlar. Dikkatinizi çekti mi bilmem ama geçtiğimiz hafta Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya’nın Vezir Hazretleri’nin istifasını istediği, O’nun da olmaz dediği hatta Belediyeler Birliği seçimlerine dahi katılmadan Ankara’dan ayrıldığı kamuoyunda yazılıp çizilmişti. Bu gelişmenin hemen ardından Vezir Hazretleri’nin en yakın adamlarından olan ve FETÖ/PDY konusunda soruşturma geçiren ama Reisicumhur’a olan yakınlığı nedeniyle bu işten yırttığı iddia edilen Tanrıverdi’nin geçen hafta Samsun’da olması ve Vezir Hazretleri ile programlara katılması ilginç değil mi?

   Normalde Vezir Hazretleri son iki seçimde AK Parti sayesinde seçimi kazanmış olmasına rağmen hâlâ O’na sorsanız kendi sayesinde AK Parti seçimi kazandı… Ama AK Parti Genel Merkezi’nin yaptırdığı ankette Vezir Hazretleri’ne ciddi anlamda bir tepki olduğu ortaya çıkmış durumda. Vezir Hazretleri zaten FETÖ konusunda da sıkıntılı bir isim olduğunu hepimiz biliyorduk, şimdi yapılması gereken görevden alınıp yerine alttan bir belediye başkanının gelmesidir. Bu süreç nasıl işleyecek onu önümüzdeki günler gösterecek. Ancak Reisicumhur’un “Biz bu değişikliği yapmaz isek toplum zamanı geldiğinde yapacak” demesi işi açık ve net bir biçimde ortaya koyuyor.

    2019 seçimleri gelmeden önce belediye başkanlarının büyük bir kısmı ve teşkilatların da büyük bir kısmı değişmez ise toplumun bunun gereğini yapacağından en ufak şüphem yok. İşte bu nedenle Reisicumhur bu değişiklikleri şimdiden yapıp toplumun beklentilerine cevap verecek ki 2019’u rahat geçirsin; yoksa işin çok zor olduğunu O da biliyor. Önümüzdeki yazılarda ilçe belediye başkanları ile ilgili bir değerlendirme yapıp hangisinin başarılı, hangisinin başarısız olduğunu değerlendireceğiz. Şimdilik bu kadar yeter; selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR