SİYASET ISINIYOR

İnsanlara ve insanlığa yapılan her hizmet, ibadettir. Duaya dönüşen her harekat, ilahi rızaya ulaşma vesilesi olur. Siyaset de insanlara hizmettir. Doğru/dürüst, hilesiz, yalansız ve haramsız yapılan siyaset de ibadettir.  
      Mahalli seçimler yaklaşırken, belediye başkanlıklarına aday olmayı düşünenler, aday adaylığı için kulis çalışmalarına çoktan başladılar. Bazıları direk saha çalışması yaparken, bazıları son sözü söyleyecek belirleyicilere ulaşmak ve kendini anlatmak için gayret ediyorlar. Bazıları da gelecek takliflere açık olduğunu söyleyecek bir takım merkez üslerinden ilgililere haber gönderiyorlar. Bazıları da var ki, onların adına görevlendirildikleri gardiyanları veya kendini bu konuda gödevli sayan yandaşları tarafından pazarlanıyorlar. 
      Herkes kendine uygun bir yöntemle çalışırken, siyasetin kendi şartları içinde işleri de yürüyor. Partilerin kendi misyonu ve usulü, aday olmayı düşünenlerin adım atışlarına büyük ölçüde etki ediyor.  İktidar partisinden aday adayı olmak, diğer partilerden aday olmaktan daha cazip görülüyor. Bu nedenle de, iktidar partisinde aday adayı enflasyonu oluşuyor. 
      Her şeyin bir adabı ve edebi vardır. Herkes kendini iyi tanır. Kendisinden ne olup, olamayacağını çok bilir. Haddini bilmek iyi mü'min olmanın gereğidir. Siyaset de iyi müminlerin yapması gereken bir hizmettir. Ancak, zaman zaman haddini aşan ve maksadın ötesine geçen siyasi adımlar ve aktörler de görülmektedir. Siyaset için sahaya çıkan bir kimse için, o toplumdaki insanların yarısı "uygundur" imasında bulunursa, o kişi o göreve ve hizmete uygundur ama "aaa.. bu da nerden çıktı.. şov yapıyor... kendini tanıtıyor... selâm çakıyor... hesap yapıyor.." deniyorsa,  o kişi o göreve ve hizmete uygun değildir. 
       İnsanlar yanlışta ittifak etmez, doğruda da ihtilaf etmezler. Arif bir bakış ve anlayışla hareket eden ve değerlendirme yapan insanlar, olayın adını büyük oranda ve isabetle de doğru koyarlar.  Bunun için aday adayı kimler olursa olsun, aday olarak ilân edilenler isabetle tercih edilir. Eğer aday tercihinde yanlış yapılmışsa, bu defa da vatandaş gereğini yaparak, yanlış tercihin önünü kesmektedir. 
       Bu köşeden siyasi bir mülâhaza yapacak değiliz. Ama; okuyan, yazan, düşünen ve konuşan biri olarak, elbette toplumu ilgilendiren konularda fikir beyan etmek durumundayız. Siyaset de toplumun temel meselelerinden ve vazgeçilmezlerinden biridir. Bu nedenle, bu konu hakkında düşünce ve görüşlerimizi belirterek, okuyucularımızı bilgilendirmek ve aydınlatmak bir gerekliliktir.
      İlimiz ve ilçelerimiz için belediye başkanlıklarına, belediye meclis üyeliklerine seçimler yapılacak 31 mart 2019 tarihinde. Büyük şehir belediye başkanlığı  ve merkez İlkadım,  Canik, Atakum ve Tekkeköy ilçeleri, merkezde yaşayan bizlerin günlük sohbet ve değerlendirme konularımız arasında yer almaktadır. Belirttiğiniz bu belediye başkanlıklarına aday adayı olanların toplumsal karşılığını, neler yapabileceklerini, önceliklerini ve zaaflarını biliyoruz. Bizim bildiklerimizi belirleyicilerin de bildiğini düşünüyoruz. Bilinmeyen özelleri de, bilenlerin ilgili ve yetkililere  bildirecekleri kanaatini taşıyoruz. Aday belirlemede toplum hilafına bir tercih yapılmayacağını en yetkili ağızlardan duyuyoruz. Bu nedenle; toplumun sükunetle süreci takip etmelerini, aday adayları belli olduktan sonra eğer defolu olduğunu bildikleri varsa ilgili ve yetkili kimselerle bu bilgileri paylaşmalarını, kamuoyu adına bunun salih amel olacağını hatırlatıyoruz. 
     Isınan siyasetin belirleyicisi öncellikle, hizmetin muhatabı olan vatandaşlardır. Her bir vatandaş bu konuda üzerine düşeni mutlaka yerine getirmelidir. "Toplumun yöneticisi nasılsa o toplum da öyledir" ilahi tarifine göre, vatandaşlar da seçilmişlerin yaptıklarından sorumludurlar. Öyleyse; seçilecek kimsenin bilinen maksatlı defoları varsa bunu mutlaka ilgili, etkili ve yetkili kimselerle paylaşmalıdır. Etkili olan güçlerden birisi de medyadır. Bunu yaparken; yalandan ve iftiradan  sakınmak ar temel sorumluluktur. Biz de bu köşeden bu konuların takipçisi olup, bir mü'min olarak üzerimize düşen İslami sorumluluğun gereğini yerine getireceğiz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR