Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

ŞEYH HAMZA ve TARİHİ GERÇEKLER 2

Şehrimiz SAMSUN’da bilmece çok. Araştırmacı ve Yazarlarımız hep moda olan işlerin peşinde. Birilerine yaranmak. Tarih geçmişi ile dogruları bulmaktır. Kendi değerlerimizi tanımaktır. Samsun için, yazılan yazılarda ,  
Şu başı SAİTBEY CAMİİ’nden kimse söz etmez. ŞEYH HAMZA MEDRESE’ sinden söz edilmez.  

Şehrimiz İlk Adım Belediyesinin şu andaki oldugu yerin Güney doğu kısmında Cumhuriyet öncesi ve sonrası ŞEYH HAMZA MEDRESESİ var.

 1-219.jpg
Şimdi yerinde yeller esiyor. Vakıf bu işe ne der bilemeyiz. Ama, Samsun, İlk adım ilçesi, Pazar mahallesinde Büyük Şehir Belediyesi Güney kısmı ile, Belediyenin yanındaki Karakolla keşisen yolun ismi. Bütün silintilere rağmen. ŞEYH HAMZA SOKAĞI. 

2-135.jpg

Samsun Tarihini yazanlarda böyle bir kayıt yok. Bu Şeyhin, Medresesi, Misafirhanesi ile tam teşkilatlı bir yapılanması varken, Tekke ve Zaviyelerin kapatılması ile, ilgililer o günkü baskı sebebiyle ellerini o yerden çekerken, bu tip yerleri ele geçirmeye hevesli bazı kişiler eski binaları yıkarak, yerlerine kendi meskenleri oturtturmuşlar. 

MEDRESE’nin son kalıntısıda, Belediye binasının yanındaki  mütehattide satılan altı market, üstü mesken olan, Zemin katında, yakın zamana kadar, Kapısının üzerinde ŞEYH HAMZA MESCİDİ YAZAN Rampalı yerin altındaki Mescit’ ti.  Güney kısmında, bitişiginde yapılan yeni devasa binanın oldugu yerde 2 sene evveline kadar, olan evin olduğu yerdir. Ev yıkılırken ortaya çıkan, KESME TAŞTAN kemer ve DUVARLAR ŞEYH HAMZA MEDRESESİNİN  son kalıntıları idi.

ONLARDA YOK EDİLDİ . . . 
Bu işler GARİP BİR EL TARAFINDAN sanki idare ediliyor. 
  3-107.jpg
Mescitten’de ismi silinerek. 
İLK ADIM BELEDİYESİ 
GELİRLER MESCİDİ diye isimlendirilmiş.

Belki birileri için, böyle bir isim daha uygun. Gelirler Mescidi. . . 
Samsun’un Türkleşmesinden 70 yıl sonra, 1485 deki Tahrir Defterindeki 10 mahalleden,(bu günkü PAZAR MAHALLESİ)  birinin adı olan ŞEYH HAMZA  idi, O ise Fethin kahramanı AKSEMSETTİN’in babası idi.  

İsminin küçültülerek, bir mahalleden, Otopark rampasının altındaki bodruma  indirilen, Mektep ve medresesi YOK EDİLEN, Sadece bir sokak’ ta kalan ŞEYH HAMZA ismi, Mescid’i GELİR MESCİDİ diye tabelandır anlar, kime hizmet ettikleri sanıyorlar.  Vakfın, ve Müftülüğün en azından bu konularda hassasiyeti gerekmez mi . Bu alanda hala sahibini bekleyen metruk alanlar göze batıyor, Yeniden dirilmek için bir CAN SUYU dökecek kutlu eli bekliyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR